«Έφυγε» ο Χρ. Αγγέλης, φτωχότερη από χθες η Ηπειρωτική Αποδημία…

on .

AGGELHS XRHSTOS KOYTSOLIONTOS BASILHS KOMISION

• Φτωχότερη είναι από χθες το πρωί η Ηπειρωτική Αποδημία, καθώς «έφυγε» από τη ζωή ένα από τα πιο δραστήρια στελέχη της με μεγάλη πορεία και δράση. Ο λόγος για τον Χρήστο Αγγέλη με καταγωγή από την Κράψη Ιωαννίνων, δημοσιογράφο και εκδότη, ο οποίος είχε ιδιαίτερη σχέση και συνεργασία με τον «Π.Λ.».
Ο εκλιπών, σημαίνων παράγοντας ομογενειακών οργανώσεων Ηπειρωτών τόσο του Βελγίου όπου έζησε όσο και της Ευρώπης γενικότερα, υπήρξε εκδότης και διευθυντής του τρίγλωσσου περιοδικού «Omogeneia Magazine», ιδρυτής και αρχισυντάκτης της «Φωνής της Ελληνικής Διασποράς» με δημοσιογραφική συνεργασία και με πολλές άλλες ομογενειακές εκδόσεις. Μάλιστα, προς 25ετίας περίπου και για διάστημα τριών ετών υπήρξε υπεύθυνος έκδοσης της μηνιαίας εφημερίδας «Ευρωηπειρωτική», η οποία εκτυπώνονταν στα τυπογραφεία του «Π.Λ.», στα Γιάννενα!
Πρόσφατα, δε, είχε τιμηθεί με το Βραβείο «Ευπρέπεια 2019» από το Σωματείο Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος για την προσφορά του στην ενημέρωση των Απανταχού Ελλήνων.

Πορεία και έργο
Αφιέρωμα στον εκλιπόντα έχει επιμεληθεί ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Χρήστος Μαλασπίνας στην ιστοσελίδα «panhellenicpost.com», όπου αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως υπήρξε πολυγραφότατος, με πένα που υπηρετούσε την συμφιλίωση, τη συνεργασία και την ομόνοια μεταξύ των αποδήμων Ελλήνων και καταλείπει σημαντικό έργο.
Ο Χρήστος Αγγέλης γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1945. Βρέθηκε μετανάστης στο Βέλγιο το 1970 όπου αποπεράτωσε τις σπουδές του σε ξένες Γλώσσες. Εργάστηκε σε διπλωματικές αποστολές, ενώ το 1973 προσελήφθη από την Commission στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 2010.
Υπήρξε πρόεδρος του «Ευρωελληνικού Συνδέσμου», συνιδρυτής της Ομογενειακής Θεατρικής Σκηνής και έλαβε μέρος με εισηγήσεις σε όλες τις Γενικές Συνελεύσεις του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και σε όλα τα παγκόσμια Ηπειρωτικά Συνέδρια. Για τη δράση του βραβεύτηκε από την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ελλάδος το 1983. Μέγας ευεργέτης από την Πολύτσανη Β. Ηπείρου για τις δωρεές για την ανέγερση ιερού ναού. Διατήρησε για πολλά χρόνια στη Β. Ήπειρο 23 φροντιστήρια εκμάθησης ελληνικής Γλώσσας.
Εξάλλου, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα (2010), συνέβαλε στην πληροφόρηση των Ελλήνων για τα ομογενειακά ζητήματα, σπάζοντας, έτσι, την έλλειψη ενημέρωσης στην γενέτειρα για τη δράση και τα επιτεύγματα των Ελλήνων Αποδήμων και Ελλήνων Ομογενών.

Ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού
Τη θλίψη του για την απώλεια του Χρήστου Αγγέλη εξέφρασε και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Ι. Χρυσουλάκης. Σε δήλωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων, πως ο εκλιπών «με την πένα του υπηρέτησε με ευπρέπεια, ήθος, υπευθυνότητα και εντιμότητα το δημοσιογραφικό λειτούργημα, προάγοντας πάντοτε τη συμφιλίωση και τη συνεργασία εντός του Απόδημου Ελληνισμού».

***
Ο Χρήστος Αγγέλης αφήνει πίσω του τη σύζυγό του Τασούλα και τα παιδιά του Λαμπρινή και Αλέξανδρο, στους οποίους ο «Π.Λ». εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια.