Στο Ελεγκτικό η επέκταση του Βιολογικού Ιωαννίνων

on .

BIOLOGIKOS KATHARISMOS

• Ένα βήμα προς την υλοποίηση του τόσο σημαντικού για το Λεκανοπέδιο έργου της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού Ιωαννίνων έγινε από τη ΔΕΥΑΙ, καθώς, έπειτα από περιπέτειες αρκετών ετών, ο σχετικός φάκελος στάλθηκε χθες στο Ελεγκτικό Συνέδριο!
Αυτή ήταν και η σημαντικότερη είδηση που βγήκε από το προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Την ανακοίνωση έκανε στο σώμα ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της επιχείρησης Άρης Μπαρτζώκας, τονίζοντας

πως με τον τρόπο αυτό κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο ώστε ένα έργο καθοριστικής σημασίας για την πόλη να πάρει σάρκα και οστά.
Ο κ. Μπαρτζώκας έκανε ακόμη γνωστό ότι επικυρώθηκε η εισήγηση της Επιτροπής Διαγωνισμού για την κατακύρωση του διαγωνισμού μεταφοράς της λυματολάσπης, ενώ προανήγγειλε συζήτηση στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο για την προκήρυξη της θέσης Γενικού Διευθυντή της επιχείρησης.

Πανδημία - πλατάνια
Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην περιοχή μας, ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ τόνισε ότι η ενημέρωση δεν είναι επαρκής με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά και σύγχυση, ενώ σχετικά με απολυμάνσεις στα σχολεία όπου μπορεί να υπάρχει θετικό κρούσμα, ανέφερε ότι δεν αποφασίζονται από τον Δήμο αλλά γίνεται ό,τι ακριβώς προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε και το θέμα της κοπής των πλατάνων στην παραλίμνια ζώνη. Το πρόβλημα, όπως είπε ο Δήμαρχος, έρχεται από το παρελθόν και δεν προέκυψε τους τελευταίους μήνες. Έγινε όμως τελευταία πολύ έντονο και το Δασαρχείο ήταν αυτό που πρότεινε την κοπή των δέντρων. «Η κοπή των δέντρων είναι η μοναδική λύση ώστε να σωθούν τα γειτονικά γιατί αν καθυστερήσουμε κι άλλο θα θρηνήσουμε όλη την παραλίμνια περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας, προτείνοντας την αντιμετώπιση του φαινομένου στη βάση μιας επιστημονικής μελέτης. «Χωρίς να αμφισβητώ την επιστημονική άποψη η οποία μας υποχρεώνει στην κοπή των άρρωστων δέντρων, η λογική του κόβω ένα πλατάνι και φυτεύω ένα άλλο δέντρο είναι αποσπασματική και λανθασμένη. Είναι πια ο κατάλληλος χρόνος για μια σοβαρή επιστημονική μελέτη ανάπλασης της παραλίμνιας περιοχής με εργαλεία το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και την αρχιτεκτονική τοπίου», ανέφερε με έμφαση.

Το «Κέντρο για το Παιδί»
Απαντώντας σε αναφορές και σχόλια σχετικά με την ένταξη του «Κέντρου για το Παιδί» στο ΕΣΠΑ, ο Δήμαρχος τόνισε ότι «δεν πιστεύω στην μητρότητα ή την πατρότητα των έργων. Πιστεύω ότι τα έργα ανήκουν στην πόλη και τους πολίτες». Τόνισε δε ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή βρήκε ένα έργο μπλοκαρισμένο κι ένα κουβάρι προγραμματικών συμβάσεων και φρόντισε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και χάρη στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου κατάφερε να το ξεμπλοκάρει και να ολοκληρώσει την διαδικασία ένταξης.

Τα αντιπλημμυρικά
Το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας του Λεκανοπεδίου έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Θ. Μπέγκας ενημερώνοντας το Σώμα για την πρωτοβουλία που έλαβε να αποστείλει στο Δήμαρχο και σ’ όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων σχετική επιστολή. «Οφείλει η Δημοτική Αρχή να λάβει πρωτοβουλίες και να πιέσει ώστε να ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση με ιδιαίτερη προσοχή στις φημολογούμενες χωροθετήσεις μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και στη διατήρηση των λεκανών εκτόνωσης πλημμυρικών φαινομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Λεκανοπέδιο», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια και άλλες υπηρεσίες. Όπως είπε, ήδη έχει συζητήσει το θέμα με τον Περιφερειάρχη και έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία.

Άλλα θέματα
-Οριστική λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με εκατοντάδες ιδιοκτησίες στις περιοχές Δροσιάς, Πεντέλης και Τσιφλικόπουλου έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, με ομόφωνη απόφαση που έλαβε με βάση την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου και μετά τη διερεύνηση που έκανε με την τεχνική υποστήριξη της Πολεοδομίας. Το θέμα ερχόταν από το παρελθόν και αναδείχθηκε με αφορμή την εκπόνηση μελέτης πράξης εφαρμογής στις εν λόγω περιοχές.
- Το θέμα λειτουργίας της εφαρμογής ελεγχόμενης στάθμευσης με πιλοτικό χαρακτήρα, έργο που έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό έθεσε στη Δημοτική Αρχή ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών», τονίζοντας πως θα βοηθήσει να εξαχθούν συμπεράσματα πολύ χρήσιμα για να βελτιωθεί ο συνολικός σχεδιασμό του Δήμου γύρω από το κυκλοφοριακό. Ρώτησε δε αν η καθυστέρησή του σχετίζεται με τη μελέτη που έχει ξεκινήσει και αφορά ένα συνολικό σχέδιο ελεγχόμενης στάθμευσης.
- Τέλος, τη δυνατότητα στέγασης και λειτουργίας του κέντρου Πολιτικής Προστασίας που θα κατασκευαστεί ως έργο ΣΔΙΤ και στα Γιάννενα στη θέση του παλαιού Πανεπιστημίου επί της οδού Δομπόλη, μετά την εκ βάθρων ανακατασκευή του και με κατοχύρωση των υφιστάμενων στοιχείων δόμησης, ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Βασίλης Κοσμάς να εξετάσει η Δημοτική Αρχή, ενώ ο έτερος σύμβουλος Φίλιππος Ευαγγέλου έθεσε το ζήτημα της παραχώρησης των σχολικών γυμναστηρίων σε συλλόγους και σωματεία ζητώντας από τη Δημοτ. Αρχή να επισπεύσει τις αποφάσεις της.

Web Baner Antigoni