«ΟΧΙ» και από Περιφέρεια Ηπείρου στις μονάδες βιορευστών στο Λύγγο

on .

eleoysa krapsi

• Μετά το ομόφωνο «ΟΧΙ» του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας στην εγκατάσταση δυο μονάδων καύσης βιορευστών στην Κοινότητα Λύγγου, αρνητικά γνωμοδότησε και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, κατά την χθεσινή συνεδρίασή της, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η αρνητική γνωμοδότηση επί των Μ.Π.Ε. για την εγκατάσταση δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 400,00 KWe, με καύση βιορευστών σε αγροτεμάχια στην Τ.Κ. Λύγγου του Δήμου Ζίτσας, ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, καθώς οι εν λόγω επενδύσεις έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με κατοίκους και τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, ενώ υποστηρίζουν ότι δεν έχουν κανένα οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος για την περιοχή.
Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για αρνητικές γνωμοδοτήσεις, καθώς η απόφαση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση περνάει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Κατά την χθεσινή εκτενή συζήτηση για το θέμα η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αντιπεριφερειάρχης Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση, σημείωσε πως η αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής βασίζεται –όπως σε κάθε αντίστοιχη συζήτηση– στην έκθεση της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.
Σε αυτή - μεταξύ άλλων - εκφράζονται παρατηρήσεις για την προμήθεια της πρώτης ύλης (βιοέλαια), για ελλείψεις στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων (ΕΚΑ 130206 & 150202), ενώ υποεκτιμούνται τα στοιχεία της αέριας ρύπανσης.
Η Αντιπεριφερειάρχης εξηγώντας την θέση της, τόνισε τα εξής: «Όσο και αν είμαστε εξωστρεφείς, δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να δεχόμαστε βιοαπόβλητα από άλλες περιοχές. Γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει παραγωγή τέτοιων βιοαποβλήτων στην περιοχή της Ηπείρου. Η άρνησή μας οφείλεται, με βάση την εισήγηση της Υπηρεσίας, αφενός γιατί δεν καλυπτόμαστε στα περιβαλλοντικά ζητήματα, και αφετέρου γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε ότι θα διαχειριστούμε εμείς αυτό που υπάρχει στα πέριξ. Επίσης, θα πρέπει να διατρανώσουμε ότι η γνωμοδότηση ενός τόσο σημαντικού οργάνου, όπως η Επιτροπή Περιβάλλοντος, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά κατά την αδειοδότηση των έργων. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε».
Επίσης, υπογράμμισε πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από τις τοπικές κοινωνίες, κυρίως σε έργα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Όμως, η τελική της απόφαση στηρίζεται στις παρατηρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

***
Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε επί του περιεχομένου Μ.Π.Ε. για τα έργα:
- «Ίδρυση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 20.000 πτηνά πάχυνσης, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Καλαμάκι», Τ.Κ. Ανέζας, Δ.Ε Αμβρακικού, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας» (θετική γνωμοδότηση)
- «Αναβάθμιση της υφιστάμενης Γ.Μ. 150 kV, Υ/Σ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Ι – Υ/Σ Ηγουμενίτσας», στο Δήμο Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων και στους Δήμους Σουλίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου» (υπό όρους θετική γνωμοδότηση).

Web Baner Antigoni