Κύκλωμα φυγάδευε παράνομους μετανάστες προς την Αλβανία

on .

PERIPOLIKO

• Δύο μέλη κυκλώματος διευκόλυνσης μεταφοράς και εξόδου παράτυπων μεταναστών από τη χώρα μας μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου, έναντι αδράς αμοιβής, συνελήφθησαν μεταμεσονύκτιες ώρες από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων.
Πρόκειται για έναν Έλληνα κι έναν αλλοδαπό, οι οποίοι εντοπίστηκαν να μεταφέρουν με Ι.Χ. έναν μετανάστη που είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα μας. Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε ότι οι δύο κατηγορούμενοι είχαν ενταχθεί σε οργανωμένο κύκλωμα με ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους, που από τη Θεσσαλονίκη μετέφερε παράτυπους μετανάστες, με σκοπό να τους φυγαδεύσει στην Αλβανία. Γι’ αυτό και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διευκόλυνσης μεταφοράς και εξόδου από την ελληνική επικράτεια παράτυπων μεταναστών και για παραβάσεις περί όπλων και ναρκωτικών.

Η δράση του κυκλώματος
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη του κυκλώματος:
- Εντόπιζαν αρχικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης ενδιαφερόμενους παράτυπους μετανάστες από τους οποίους λάμβαναν το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ για την πραγματοποίηση της εξόδου τους από την ελληνική επικράτεια.
- Ακολούθως, φρόντιζαν για τη μεταφορά τους στα Γιάννενα με λεωφορεία της γραμμής, εκδίδοντας για λογαριασμό τους τα εισιτήρια.
- Στη συνέχεια, τα δύο συλληφθέντα μέλη τούς παραλάμβαναν από το Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων στα Ιωάννινα και τους μετέφεραν σε κατάλυμα που τους είχε εξασφαλίσει το κύκλωμα έως ότου μεταφερθούν στα ελληνοαλβανικά σύνορα και προωθηθούν στο αλβανικό έδαφος.
Το όχημα που χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι για τη μεταφορά του αλλοδαπού κατασχέθηκε, καθώς επίσης και ένα μαχαίρι και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης που βρέθηκαν στην κατοχή του ημεδαπού.

Και δύο ακόμη περιπτώσεις
Στο μεταξύ, «φρένο» σε δυο μεταφορές παράτυπων μεταναστών από αλλοδαπούς έβαλαν το Σάββατο οι αστυνομικοί του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κακαβιάς.
Πιο συγκεκριμένα, και στις δυο περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι αλλοδαποί μετέφεραν παράνομα στο εσωτερικό της χώρας με αυτοκίνητο που οδηγούσαν από έναν αλλοδαπό -άνδρα στη μία περίπτωση και γυναίκα στην άλλη-, που είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα.
Επιπρόσθετα, οι δύο παράτυποι μετανάστες κατηγορούνται και για παραβίαση των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού.
Κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων, κατασχέθηκαν τα δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά, χρηματικό ποσό 760 ευρώ και 4 κινητά τηλέφωνα.