Παιχνίδι «εντυπώσεων» για έργο ύδρευσης 3,6 εκ. ευρώ!

on .

ERGA YDREYSHS

• Τις παρενέργειες της απλής αναλογικής στους Δήμους κινδυνεύουν να πληρώσουν κάτοικοι του Δήμου Κόνιτσας, καθώς Δημοτική Αρχή και Αντιπολίτευση αδυνατούν να βρουν κοινό βηματισμό ακόμη και σε μείζονα ζητήματα που αφορούν την επίλυση μακροχρόνιων προβλημάτων.
Η αδυναμία συνεννόησης και συνεργασίας στον ακριτικό Δήμο, είναι διάχυτη από την έναρξη της τρέχουσας αυτοδιοικητικής περιόδου, ήταν κάτι που προέβλεπαν κάτοικοι της Κόνιτσας, λίγοι όμως εκτιμούσαν ότι θα καταγράφονταν και τραγελαφικές καταστάσεις, όπως με το έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, ένα έργο απολύτως αναγκαίο για οικισμούς του Δήμου που αντιμετωπίζουν προβλήματα τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες.

Έργο 3,6 εκ. ευρώ
Το συγκεκριμένο έργο με προϋπολογισμό 3.620.800 ευρώ είχε προταθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Ανδρέα Παπασπύρου για ένταξη στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», αλλά δεν προχώρησε η διαδικασία, καθώς όπως προέκυψε στη συνέχεια και μετά την κυβερνητική αλλαγή το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε «ξεμείνει» από πόρους.
Το έργο όμως μπορεί πλέον να προταθεί προς ένταξη στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Η Αντιπολίτευση «βλέποντας» καθυστέρηση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής στη λήψη σχετικής απόφασης, έκανε επίδειξη «αντιπολιτευτικής δύναμης» και εκμεταλλευόμενη την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, ψήφισε ως «έκτακτο θέμα» την υποβολή πρότασης για ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης».

Κατά απόφασης του Δημοτ. Συμβουλίου
Και από το σημείο αυτό αρχίζει το δεύτερο σκέλος του «δράματος». Ο Δήμαρχος, σύμφωνα με ανακοίνωση κατοίκων της Τ.Κ. Κλειδωνιάς η οποία περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του εν λόγω έργου, προσέφυγε κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, θεωρώντας ότι είναι άκυρη, επικαλούμενος αλλαγές του πρόσφατου νόμου, ώστε να καταστούν λειτουργικοί οι Δήμοι. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, τόσο για τη συγκεκριμένη απόφαση, όσο και για μια ακόμη, δεν ήταν έκτακτη- όπως την «πέρασε» η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου- και κατά δεύτερον η ένταξη έργων – μελετών γίνεται πλέον από την Οικονομική Επιτροπή.
Οι κάτοικοι της Τ.Κ. Κλειδωνιάς, σε επιστολή τους θέτουν διάφορα ερωτήματα προς το Δήμαρχο, επισημαίνοντας ότι και ο ίδιος είχε ψηφίσει την πρόταση όταν ήταν να υποβληθεί στον «Φιλόδημο», κυρίως όμως ζητούν απάντηση στον «αν θα επιμείνει στη θέση του και η τοπική κοινότητα θα χάσει ένα έργο της τάξης του 1 εκ. ευρώ (που της αναλογεί)».
Ο Δήμαρχος από την πλευρά του τονίζει ότι «θα επιδιώξω τα συγκεκριμένα έργα τα οποία υποβλήθησαν στο πρόγραμμα "Φιλόδημος Ι" και δεν έγινε δυνατή η ένταξή τους (ούτε έχουμε εγγράφως θετική αξιολόγηση) να υποβληθούν προς υλοποίηση σε παρεμφερή πρόγραμμα, αν είναι δυνατόν». Προσθέτει ακόμη ότι ενώ «ο Δήμος ξεκίνησε το 2013 τη διαδικασία αδειοδότησης των πηγών ύδρευσης όλων των κοινοτήτων (115 σε αριθμό), δυστυχώς δεν την ολοκλήρωσε, διότι δεν ασχολήθηκε καθόλου η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Η αδειοδότηση είναι μια από τις προϋποθέσεις, ώστε ένας φάκελος να είναι πλήρης για την ένταξη έργων ύδρευσης. Ήδη προσπαθούμε, παρότι ο χρόνος πιέζει να λύσουμε και αυτό το πρόβλημα».

* * *
Και μόνο η τελευταία παράγραφος- «ομολογία» του Δημάρχου θα έπρεπε να είχε συνενώσει όλες τις παρατάξεις, ώστε το έργο να μην μετατραπεί σε «πολιτικό - παραταξιακό παίγνιο» που θα βραχυκυκλώνεται συνεχώς από τοπικιστικές και πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά να βοηθήσουν όλοι χωρίς λογικές «επίδειξης δυνάμεων» προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες ωρίμανσης και κατασκευής του, για να λυθούν μακροχρόνια προβλήματα ύδρευσης στους οικισμούς του Δήμου. Τα υπόλοιπα θα είναι για τον «ιστορικό του μέλλοντος».