ΕΜΥ: Από σήμερα το βράδυ βελτιώνεται ο καιρός στην Ήπειρο

on .

BROXH KALOKAIRINH

• Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία και Κέρκυρα έπληξε κυρίως το νέο κύμα κακοκαιρίας που εκδηλώθηκε ξημερώματα Σαββάτου, προκαλώντας διάφορα προβλήματα κυρίως στις οδικές υποδομές, ενώ δεν έλειψαν και πλημμυρικά φαινόμενα.
Μάλιστα η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο, καθώς το κύμα κακοκαιρίας στην Ήπειρο θα έχει συνέχεια με έντονα καιρικά φαινόμενα που προέβλεπε να σημειωθούν σήμερα, Δευτέρα, κυρίως τις πρώτες πρωινές, ενώ εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.
Τις πρωινές ώρες της Τρίτης σύμφωνα με την ΕΜΥ τα έντονα φαινόμενα είναι πιθανό να επηρεάσουν τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Το σκηνικό του καιρού άλλαξε εδώ και λίγα 24ωρα, ενώ αισθητή είναι και η πτώση της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν χθες το πρωί στα βόρεια ηπειρωτικά, με τις ελάχιστες θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές να είναι κάτω από τους 10 βαθμούς. Η χαμηλότερη στο Νομό Ιωαννίνων καταγράφηκε στο Πληκάτι με 6,1.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν ξημερώματα Σαββάτου επηρέασαν το Νομό Ιωαννίνων, αλλά και το Λεκανοπέδιο, ενώ σε ποτάμια μετατράπηκαν πολλοί δρόμοι της πόλης. Προβλήματα σημειώθηκαν και στο οδικό δίκτυο των ορεινών περιοχών. Μηχανήματα της Περιφέρειας Ηπείρου και χθες επιχειρούσαν στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καταπτώσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Νομό Ιωαννίνων καταγράφηκαν και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής: Τρίστενο (83 mm), Τσεπέλοβο (72 mm), Πάπιγκο (56 mm), Ιωάννινα (47 mm).
Οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας
Στο μεταξύ, οδηγίες προς τους πολίτες για την επιδείνωση του καιρού εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, τους καλεί:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία εάν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.
• Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.