Τα Γιάννενα αποχαιρετούν τον πρ. δήμαρχο Αλέκο Σόφη

on .

SOFHS ALEKOS

Με εκτενείς αναφορές στην περιπετειώδη παρουσία του στα κοινά και στους αγώνες που έδωσε για τη δημοκρατία, ειδικά κατά την περίοδο της δικτατορίας, όταν δικάστηκε και εξορίστηκε στη Γυάρο, αποχαιρετούν πολιτικοί παράγοντες του τόπου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και κόμματα τον πρ. δήμαρχο Ιωαννίνων Αλέκο Σόφη ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικίας 82 ετών.
Σημειώνεται ότι η κηδεία του θα γίνει σήμερα, Σάββατο, ώρα 11 π.μ., από τον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Περίβλεπτο.
Τα μηνύματα
• Για μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της γιαννιώτικης αριστεράς κάνει λόγο στο συλλυπητήριο μήνυμά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη. Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, για τον Αλέκο Σόφη, «με το έργο, τους αγώνες, τις θυσίες και τη δημόσια παρουσία του υπηρέτησε έμπρακτα τον τόπο και το λαό μας, παλεύοντας έμπρακτα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Έφυγε από κοντά μας αφήνοντας παρακαταθήκη την εντιμότητα, την ανιδιοτέλεια, την παρρησία, τη βαθιά καλλιέργεια και το ήθος με τα οποία πορεύτηκε σε όλη τη ζωή του. Σε δύσκολους καιρούς περπάτησε δύσβατα μονοπάτια, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στη δικαιοσύνη, την ισότητα και την ευημερία».
• Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια ενός σπουδαίου ανθρώπου, όπως τον χαρακτηρίζει, εκφράζει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, κάνοντας λόγο για έναν «εργάτη» και οραματιστή της τοπικής αυτοδιοίκησης, με ανεκτίμητη προσφορά στην πόλη και τους ανθρώπους της. «Η συνεργασία μου μαζί του ήταν πάντα ευχάριστη και παραγωγική, με γνώμονα την προσφορά και το κοινό καλό», καταλήγει ο κ. Καχριμάνης.
• Για έναν σπουδαίο άνθρωπο και ανυποχώρητο αγωνιστή κάνει λόγο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και προσθέτει τα εξής στο μήνυμά του: «Αγωνιστής, οραματιστής, διανοούμενος, παρών σε όλες τις στιγμές της πόλης. Η σοφία του μας έκανε όλους καλύτερους. Η μαχητικότητά του θα εξακολουθεί να μας διδάσκει. Η πόλη γίνεται φτωχότερη χωρίς τον Αλέκο Σόφη. Οι φίλοι του γινόμαστε φτωχότεροι χωρίς την παρουσία του. Η παρακαταθήκη του σπουδαία, τα Γιάννενα θα του οφείλουν ένα κομμάτι της ιστορίας τους».
• Σε δική της ανακοίνωση η παράταξη του Θωμά Μπέγκα «Ενότητα Πολιτών» εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του Αλέκου Σόφη για τον οποίο αναφέρει πως υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα. «Ιστορικό στέλεχος της αυτοδιοίκησης, διακρίθηκε για το ήθος και την ανιδιοτελή προσφορά του στον τόπο. Οι αξίες και η δημόσια διαδρομή του σημάδεψαν τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της πόλης με τρόπο ανεξίτηλο», επισημαίνει, μεταξύ άλλων.
• Για έναν ακριβό σύντροφο, αφοσιωμένο αγωνιστή στα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Αριστεράς κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, τονίζοντας πως ο Αλέκος Σόφης ήταν «πάντα σταθερός και προσηλωμένος στις αρχές του, με ηθική συγκρότηση, πλατιά μόρφωση, δεινή ικανότητα να επιχειρηματολογεί, χωρίς να βάζει τον άλλον απέναντί του και μεγάλη γενναιοδωρία». Παράλληλα αναφέρεται στην πορεία και τους αγώνες του εκλιπόντος.
• Ο Αλέκος Σόφης υπήρξε μια από τις πλέον εμβληματικές μορφές της Ανανεωτικής Αριστεράς στα Γιάννενα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», Γιώργο Ζάψα, ο οποίος στη δική του ανακοίνωση θυμίζει τη βίαιη καθαίρεσή του από το αξίωμα του Δημάρχου της πόλης μας την ημέρα του Απριλιανού πραξικοπήματος το 1967, τη σύλληψη, την καταδίκη του από το στρατοδικείο Ιωαννίνων και την εξορία του στη Γυάρο.
• Τον Αλέκο Σόφη αποχαιρετά και η παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση», τονίζοντας, μεταξύ άλλων πως «ο εκλιπών δεν υπήρξε μόνο ένας αλύγιστος αγωνιστής, μπροστά στη βία και την καταστολή της απολυταρχίας, αλλά και ένας αξιοπρεπέστατος πολιτικός των Ιωαννίνων, στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης για χρόνια».