Ένα αντιπλημμυρικό σχέδιο για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων!

on .

 EGNATIA PLHMMYRA

• Μπορεί ο «Ιανός» να… προσπέρασε τα Γιάννενα και την Ήπειρο γενικότερα χωρίς να προκαλέσει καταστροφές ανάλογες με εκείνες της Θεσσαλίας, όμως κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι στο μέλλον δεν θα αντιμετωπίσει και η περιοχή μας κάποιο ισχυρό πλημμυρικό φαινόμενο.
Και μπορεί το ορεινό ανάγλυφο να βοηθάει στις περισσότερες περιοχές, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, όπου και στο παρελθόν έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα λόγω των έντονων καιρικών

φαινομένων.

Χρειάζεται λοιπόν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση τυχόν αντίστοιχων κινδύνων με τον Θωμά Μπέγκα να προτείνει στον Μωυσή Ελισάφ τη διεξαγωγή σχετικής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στην επιστολή του επισυνάπτει μάλιστα και έγγραφο που έστειλε παλαιότερα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου.
Eπιστολή προς Ελισάφ
Το έγγραφο που είχε αποστείλει η Δημοτική Αρχή Μπέγκα τον Αύγουστο του 2018 στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτ. Μακεδονίας, στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη εκπόνησης ενός συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων επισυνάπτει ο πρώην δήμαρχος σε επιστολή του προς τον Μωυσή Ελισάφ.
Αφορμή γι’ αυτήν έλαβε από τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσε ο μεσογειακός τυφώνας "Ιανός" σε πολλές περιοχές της χώρας μας, καθώς και τις αναφορές που έγιναν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, εξαιτίας της φημολογούμενης χωροθέτησης ενός νέου κλειστού γυμναστηρίου σε οικόπεδο κοντά στο Πανηπειρωτικό Στάδιο. Το έγγραφο, όπως αναφέρει, συνοδεύεται και από μια σειρά παρατηρήσεων και προτάσεων τις οποίες κατέθεσε ο Δήμος, χωρίς ωστόσο να λάβει κάποια απάντηση από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
«Επειδή τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον συνήθη στη χώρα μας, πιστεύουμε ότι δεν χωράει άλλη καθυστέρηση προκειμένου να καταλήξουμε στις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για το Λεκανοπέδιο και ελπίζω να αναλάβετε γρήγορα πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή», τονίζει ο Θωμάς Μπέγκας απευθυνόμενος στον Δήμαρχο.
Ο ίδιος εκφράζει την άποψη ότι «για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να γίνει αναλυτική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η παράταξή μας κι εγώ προσωπικά θα είμαστε παρόντες σε ότι χρειαστεί καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις στην προσπάθεια να εκπονηθεί επιτέλους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης αντιμετώπισης πλημμυρών στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων».
Σύγχρονος σχεδιασμός
Την αλλαγή του σχεδιασμού όσον αφορά στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ζητούσε ως Δήμαρχος ο Θωμάς Μπέγκας με έγγραφο που απέστειλε παλιότερα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Επικαλούμενος το Προσχέδιο Διαχείρισης των κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, υπενθυμίζει πως σημαντικό μέρος του Λεκανοπεδίου αποτελεί ζώνη δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας, προσθέτοντας πως η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου στηρίζεται μέχρι σήμερα στις μελέτες που συντάχθηκαν σε παλαιότερες δεκαετίες και οι οποίες στόχο είχαν την αξιοποίηση της περιοχής μέσω της εκτέλεσης των απαραίτητων έργων έγγειων βελτιώσεων.
Όπως σημειώνει ο πρ. δήμαρχος, έκτοτε έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές, λόγω ανθρωπογενών παρεμβάσεων σε αυτές τις περιοχές (αλλαγές χρήσης γης, κατασκευή εγκαταστάσεων διαφόρων τύπων, μεγάλα έργα εντός του λεκανοπεδίου), χωρίς ενδεχομένως να έχουν ληφθεί υπόψη σε όλες τις περιπτώσεις οι προβλέψεις των προηγούμενων μελετών και δεν έχει υπάρξει ένας σύγχρονος σχεδιασμός αντιμετώπισης πλημμυρών στο Λεκανοπέδιο, που θα λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες και τις νέες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες.
Καταλήγοντας, λοιπόν, τονίζει πως είναι απαραίτητη η άμεση οριοθέτηση των ζωνών ανάσχεσης πλημμυρών, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική λειτουργία του υπάρχοντος συστήματος, τα νεότερα υδρολογικά δεδομένα, αλλά και τις αλλαγές που έχουν ήδη συμβεί, αλλά και ο σχεδιασμός και η άμεση εφαρμογή ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και η εκπαίδευση υπηρεσιών και πολιτών στην αποτελεσματική εφαρμογή του.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ