Κίνδυνος – θάνατος τα ανεπιτήρητα ζώα στους δρόμους της Ηπείρου!

on .

AGELADA DROMOS

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που άπτεται ακόμη και της ασφάλειας πεζών και οδηγών και το οποίο πολλές φορές έχει αναδείξει μέσα από τις στήλες του ο «Π.Λ.», θίγει ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ Χρ. Γκόκας, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Ο λόγος για τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα (αγελάδες, πρόβατα) που συχνά βλέπει κανείς στους δρόμους της Ηπείρου, ειδικά στους επαρχιακούς (κάποιες φορές και στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους!), να βολτάρουν ανενόχλητα, δημιουργώντας πολλές φορές τεράστια προβλήματα. Ο μεγαλύτερος φόβος των οδηγών είναι φυσικά τα ατυχήματα, ενώ πολλά παράπονα υπάρχουν και για καταστροφές καλλιεργειών!
Το θέμα στη Βουλή!
Το σοβαρό αυτό ζήτημα διαχείρισης των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων που απασχολεί πολλές περιοχές της Ηπείρου, έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Άρτας Χρ. Γκόκας με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.
Ο βουλευτής αναφέρεται στους κινδύνους για πεζούς και οδηγούς, καθώς έχουν προκληθεί πολλά ατυχήματα, τόσο στο επαρχιακό όσο και στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο, όπου η κατάσταση επιδεινώνεται κατά τις βραδινές ώρες.
Επίσης, αναφέρει ότι δημιουργούν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και φθορές στις περιουσίες των πολιτών, καθώς κυκλοφορούν ανεπιτήρητα τόσο στα αγροκτήματα, όσο και μέσα σε κατοικημένες περιοχές.
Ανήμποροι οι Δήμοι…
Στην ερώτησή του επισημαίνει ακόμη ότι η πρόσφατη προσπάθεια της Κυβέρνησης για επίλυση του προβλήματος δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς οι Δήμοι δεν διαθέτουν κτηνιατρικές υπηρεσίες, όπως γινόταν παλαιότερα στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν τις απαιτούμενες άδειες για τη χρήση αναισθητικών όπλων. Έτσι οι Δήμοι συνεχίζουν να αδυνατούν να ανταποκριθούν στην άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, περισυλλέγοντας τα ανεπιτήρητα ζώα!
Ο κ. Γκόκας με σκοπό την εύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να τον ενημερώσουν για τις ενέργειές τους για το εν λόγω θέμα, αλλά και αν προτίθενται να τροποποιήσουν την ισχύουσα νομοθεσία, και να θεσπίσουν και νέες διατάξεις για να μπορέσει να εφαρμοστεί από τους Δήμους.