Ανοίγει νέο επιστημονικό κεφάλαιο για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας

on .

PSYXIKH YGEIA

Την υπαγωγή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, από το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, αποφάσισε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Εργαζομένων «Χατζηκώστα», που αναφέρει ότι επί 30 χρόνια αυτό λειτουργούσε υπαγόμενο στο νοσοκομείο του ΕΣΥ, αλλά και όπως διαφαίνεται υφέρπει και μια υπόγεια αντιπαράθεση μεταξύ των ψυχιατρικών τομέων των δύο νοσοκομείων.
Χθες βράδυ με μακροσκελή γραπτή του ανακοίνωση ο καθηγητής Ψυχιατρικής Θωμάς Υφαντής, ο οποίος είναι Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής και του Ψυχιατρικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γεν. Νοσοκομείου, αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, τονίζοντας ότι το Κέντρο είναι Πανεπιστημιακή Μονάδα.
Ο κ. Υφαντής εξηγεί ότι όταν ιδρύθηκε το Κέντρο, όλες οι μονάδες της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής ήταν εγκατεστημένες στο ΓΝΙ Χατζηκώστα. «Μετά την αποπεράτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, μετεγκαταστάθηκε σε αυτό η Ψυχιατρική Κλινική αλλά οι άλλες της μονάδες παρέμειναν εγκατεστημένες στο ΓΝΙ Χατζηκώστα. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μονάδες αυτές ανήκουν στο ΕΣΥ. Είναι μονάδες Πανεπιστημιακές».
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι όλες οι δομές που ιδρύονται από τα Πανεπιστήμια εγκαθίστανται σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία τους. «Αυτό -συνεχίζει- δεν σημαίνει ότι οι δομές αυτές είναι του ΕΣΥ. Είναι Πανεπιστημιακές δομές που λειτουργούν υπό την ευθύνη του Πανεπιστημίου και με μικτό προσωπικό. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και στο Πανεπιστημιακό μας Νοσοκομείο, καθώς είναι Νοσοκομείο του ΕΣΥ που φιλοξενεί Πανεπιστημιακές Κλινικές. Κατά τούτο είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι το ΚΨΥ είναι μονάδα του ΕΣΥ που την διεκδικεί το Πανεπιστήμιο.

Το αντίστροφο συμβαίνει: είναι μονάδα του Πανεπιστημίου που την έχει οικειοποιηθεί εδώ και δεκαετίες ο ψυχιατρικός τομέας του ΓΝΙ Χατζηκώστα. Μάλιστα, το ΚΨΥ έχει ήδη ενταχθεί λειτουργικά στην εξυπηρέτηση του έργου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως ρητώς αναφέρεται στον Εσωτερικό Κανονισμό των κλινικών του ΠΓΝΙ (ΦΕΚ 193/Α/1998). Είναι προφανές πως δεν γίνεται κάποια προσπάθεια «να υπαχθεί το ΚΨΥ στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική»! Το ΚΨΥ είναι της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής».
Ο επόμενος σχεδιασμός
Ο καθηγητής Θ. Υφαντής παραθέτει επίσης και το σχεδιασμό των νέων υπηρεσιών που πρόκειται να προχωρήσουν αμέσως μετά την εγκατάσταση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προβλέπεται η ανάληψη και η φροντίδα των ασθενών του, εγκατάσταση Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, Ειδικό Ιατρείο για την κατάθλιψη της λοχείας, Ειδικό Ιατρείο Ψυχο- Ογκολογίας, Ειδικό Ψυχογηριατρικό Ιατρείο με έμφαση στις Νευροψυχιατρικές, Ειδικό Ιατρείο για τα ενήλικα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, Ειδικό Ιατρείο για νέους ενήλικες (18-24 ετών).
«Είναι φανερό -τονίζει ακόμη ο Καθηγητής κ. Θ. Υφαντής- ότι η Ψυχιατρική Κλινική έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει άμεσα ένα σύγχρονο Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην πόλη μας, πιστό τόσο στις επιστημονικές προδιαγραφές όσο και στις επιταγές της νομοθεσίας», προσθέτοντας ότι όλες οι υπηρεσίες του θα παρέχονται δωρεάν.
Καταλήγοντας τονίζει πως «η εγκατάσταση του ΚΨΥ στο ΠΓΝΙ ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο με οραματικές προοπτικές για την εγκαθίδρυση ενός πρότυπου δικτύου παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών στον Τομέα μας και ευελπιστούμε ότι η προσπάθειά μας αυτή θα βρεί ανταπόκριση από την κοινότητα στην οποία απευθυνόμαστε».