Στη «Μυτιληναίος» ο οδικός άξονας Άκτιο – Αμβρακία

on .

AMBRAKIA DROMOS

• Στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου τοποθετείται πλέον η υπογραφή της σύμβασης για την ολοκλήρωση του άξονα Ακτίου – Αμβρακίας. Tο υπουργείο Υποδομών ενέκρινε προχθές την υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία «Μυτιληναίος Α.Ε.» και έτσι η σύμβαση θα οδεύσει έπειτα από λίγες ημέρες στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η εταιρεία πάντως δεν θα έχει εύκολο έργο, καθώς μετά τη διετή καθυστέρηση στον διαγωνισμό απομένει λίγος χρόνος για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του.
Μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που υποχρέωσαν το υπουργείο να πάρει πίσω την ακύρωση του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανανεώσουν την προσφορά τους και την εγγυητική επιστολή συμμετοχής. Προσήλθε όμως μόνο ένας, η «Μυτιληναίος», η οποία προσέφερε έκπτωση 39,63%, ήτοι αναλάμβανε το έργο με 65 εκατ. ευρώ. Μετά τον έλεγχο η επιτροπή διαγωνισμού έδωσε το «πράσινο φως» και ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής ενέκρινε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού.
Η εταιρεία που για πρώτη φορά αναλαμβάνει οδικό έργο από το Δημόσιο, δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως την κατασκευή, στήνοντας τα πρώτα εργοτάξια πριν από το τέλος του χρόνου. Η αποστολή της, πάντως, δεν είναι εύκολη. Το έργο αφορά την ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Ακτίου – Αμβρακίας, συνολικού μήκους 48,5 χλμ., που ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία αλλά παραμένει ημιτελές. Το έργο χρηματοδοτείται ως «γέφυρα» από το τρέχον ΕΣΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023.
Η σύμβαση έχει διάρκεια 30 μηνών και σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο, σε διάστημα 15 μηνών θα δοθούν σε κυκλοφορία τα πρώτα 18 χλμ. (παράκαμψη Αμφιλοχίας). Η σύμβαση πάντως έχει και ένα δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 10,5 εκατ. ευρώ, για έργα που μπορεί το Δημόσιο να ζητήσει να γίνουν.