Πολλά τα αναπάντητα ερωτηματικά για απευθείας ανάθεση έργου από ΔΕΥΑΙ

on .

DEYAI SHMA 13 3 2019

• Έχει χαθεί πλέον η αίσθηση του μέτρου στη ΔΕΥΑΙ και είναι απορίας άξιον πως ο Πρόεδρός της κ. Άρης Μπαρτζώκας συμπράττει σε αυτό, ενώ τοποθετήθηκε εκεί για να τηρήσει ευλαβικά τη νομιμότητα και την αξιοκρατία, μακριά από τις ρουσφετολογικές επιδόσεις προκατόχων του.
Τελευταίο... επίτευγμα η απευθείας ανάθεση σε δύο συνυποψηφίους του (στην παράταξη «Γιάννενα Τώρα»), τους κ.κ. Θεόδωρο Αλεξίου και Τριαντάφυλλο Μιχαηλίδη (εταιρία

Oberon) έργου της δημοτικής επιχείρησης, χωρίς να είναι και τόσο βέβαιο ότι είχε δικαίωμα να το κάνει.
Αφορά την παροχή υπηρεσιών δικτύωσης, προβολής, προώθησης και εκπαίδευσης, για την υλοποίηση προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Interreg Ipa Ελλάδα - Αλβανία, προϋπολογισμού 11.720 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ.
Η εξέλιξη του προγράμματος εκκρεμούσε από το 2018, που είχε ορισθεί τριμελής επιτροπή παρακολούθησής του και τον Ιούλιο του 2019 (επί δημαρχίας και προεδρίας της ΔΕΥΑΙ του κ. Θωμά Μπέγκα) αποφασίστηκε να γίνει ανάθεση των εργασιών.

Γιατί άργησαν;
Λόγω των εκλογών και της αλλαγής ηγεσίας, το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα, για να συζητηθεί υπό την προεδρία του κ. Μπαρτζώκα τον Δεκέμβριο του 2019.
Τότε αποφασίστηκε να γίνει απευθείας ανάθεση μετά από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που θα δημοσιεύονταν υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα της ΔΕΥΑΙ, ενώ καθορίστηκαν και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι.
Κάποια τμήματα του συνολικού προγράμματος προχώρησαν σχετικά έγκαιρα, αλλά αυτό που μας απασχολεί, άγνωστο για ποιό λόγο καθυστέρησε, με αποτέλεσμα ο κ. Μπαρτζώκας να επικαλεστεί τις «ασφυκτικές προθεσμίες», αφού πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 28/2/2021 και μόλις πριν από λίγες ημέρες θυμήθηκαν ότι ...βιάζονται!
Έτσι, έστειλαν mail σε τρία γραφεία των Ιωαννίνων, ζητώντας τους να καταθέσουν προσφορές μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου!
Οι προσφορές κατατέθηκαν και η εταιρία «OBERON» είχε την πλέον συμφέρουσα (με τη σειρά 11.700, 11.500 και 11.200), που είναι συμφερόντων των κκ. Θεόδωρου Αλεξίου και Τριαντάφυλλου Μιχαηλίδη, συνεργατών του προέδρου της ΔΕΥΑΙ και συν-υποψηφίων του στις δημοτικές εκλογές!
Οι προσφορές ανοίχτηκαν από τον κ. Μπαρτζώκα και δύο υπαλλήλους και διαπιστώθηκε πως όλα τα δικαιολογητικά ήταν πλήρη.

Τα ερωτηματικά…
Εδώ βεβαίως ανακύπτουν μερικά σοβαρά ερωτηματικά:
- Πόσο ηθικό είναι να ανατίθεται έργο σε συνεργάτες του κ. Μπαρτζώκα από τον ίδιο, έτσι που να δημιουργείται η αίσθηση περί διάτρητων διαδικασιών;
-Ποιός συνέταξε τα συμβατικά τεύχη- μελέτη -προϋπολογισμό και προϋπολογισμό προσφοράς για το ποιοι γίνονται δεκτοί και πότε εγκρίθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο;
- Ποιά πρόσκληση ενδιαφέροντος απεστάλη στα τρία γραφεία, τι περιελάμβανε και πότε εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο;
- Αυτή η πρόσκληση γιατί δε δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της επιχείρησης; (Άλλωστε για αυτό καταψήφισε την πρόταση απευθείας ανάθεσης ο κ. Θωμάς Γιωτίτσας).
- Έπρεπε ή όχι να οριστεί επιτροπή για το διαγωνισμό; Από που κι ως που άνοιξε τις προσφορές και έκανε τον έλεγχο των δικαιολογητικών ο κ. Μπαρτζώκας;
- Γιατί ο κ. Μπαρτζώκας άφησε να κυλίσει ο χρόνος και να καταστούν «ασφυκτικές» οι προθεσμίες;
-Τι σημαίνει η απουσία από τη συζήτηση του θέματος του κ. Γεωργίου Αρλέτου, που είναι το ...μάτι και το αυτί του δημάρχου;
- Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ κ. Στέφανος Μάντζιος, που υπερψήφισε την πρόταση, συμφωνεί με αυτές τις πρακτικές;
- Και φυσικά αναμένουμε από τον κ. Νίκο Γκόντα, που συνέπραξε στη συγκρότηση της Δημοτικής Αρχής, να σπάσει επιτέλους τη σιωπή του και να πάρει θέση για όλα όσα συμβαίνουν στο Δήμο.