Ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τα… αυτονόητα στον Δ. Ιωαννιτών!

on .

DHMARXEIO IOANNINON 1

• Και τι δεν περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής Ιωαννίνων για την τριετία 2020 – 23, το οποίο παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε με διευρυμένη πλειοψηφία στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.
Στο επίκεντρό του βρίσκεται το… αυτονόητο, δηλαδή η βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε πεδία όπως οι αναπλάσεις αστικών περιοχών, η βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού και των κυκλοφοριακών συνθηκών, η διαχείριση των υδάτινων πόρων κ.α.. Παρεμβάσεις στις οποίες δεν έχουν γίνει αξιοσημείωτα βήματα τον ένα χρόνο θητείας του Μ. Ελισάφ, με εξαίρεση την ένταξη στο ΕΣΠΑ του εκσυγχρονισμού των φαναριών του Δήμου και την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων, η οποία ανακοινώθηκε μόλις χθες.
Η Δημοτική Αρχή έχει λοιπόν μπροστά της τρία χρόνια για να «τρέξει» υποδομές και έργα που έχουν μείνει πίσω. Όσο για τις δύο μεγαλύτερες παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, ο Θωμάς Μπέγκας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός για τη μέχρι στιγμής θητεία της, ενώ η Τατιάνα Καλογιάννη μίλησε για σοβαρές ελλείψεις στο σχέδιο.

Σε τέσσερα «πεδία»…
Το πρώτο μέρος του επιχειρησιακού προγράμματος 2020 – 23 αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών και το δεύτερο παρουσιάζει το στρατηγικό σχέδιο και τους στόχους που θέτει η Δημοτική Αρχή για τα επόμενα χρόνια. Οι στόχοι ομαδοποιούνται σε τέσσερα μέτρα: Περιβάλλον και ποιότητα ζωής, Κοινωνική Πολιτική – Παιδεία - Πολιτισμός και Αθλητισμός, Τοπική οικονομία και απασχόληση, Βελτίωση της διοικητικής ικανότητας και της οικονομικής κατάστασης του Δήμου.
Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή της η Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Νατάσσα Τύρου - Ούζα, «η Δημοτική Αρχή, έχοντας ως κύρια προτεραιότητα την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, θα αξιοποιήσει κάθε τεχνολογικό και χρηματοδοτικό εργαλείο, στοχεύοντας στην αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών, των δομών και των νομικών προσώπων, προγραμματίζοντας την υλοποίηση δράσεων, την εκτέλεση έργων και την κατασκευή υποδομών, προάγοντας την κοινωνική συνοχή, την υποστήριξη των ευπαθών και πληττόμενων κοινωνικών ομάδων, προστατεύοντας το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, ενισχύοντας την τοπική οικονομία, τον τουρισμό και υποστηρίζοντας τους νέους για την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων, αναβαθμίζοντας την πολιτική προστασία και την ανάπτυξη του αθλητισμού, σε όλη την έκταση του Δήμου».

Οι κεντρικές κατευθύνσεις
Φιλόδοξες είναι και οι κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις της Δημοτικής Αρχής όπως αποτυπώνονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, θυίζοντας… προεκλογική περίοδο! Πρόκειται για τις εξής: Αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου, με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα, χρηστή διοίκηση και οικονομική διαχείριση στη βάση των αρχών της συμμετοχής, της διαφάνειας, της δημόσιας λογοδοσίας και του σεβασμού της νομιμότητας, για προαγωγή κοινωνικών υπηρεσιών και υιοθέτηση πολιτικών ενίσχυσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση δράσεων «έξυπνης πόλης», υιοθέτηση πολιτικών εξωστρέφειας για την ενίσχυση του τουρισμού, υιοθέτηση πολιτικών προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του οικοσυστήματος Λίμνης Παμβώτιδας και Νήσου, υιοθέτηση πολιτικών στήριξης πρωτογενούς τομέα, ανάδειξη του πολιτισμού και των πολιτισμικών στοιχείων, δημιουργία σύγχρονου μοντέλου αθλητικής ανάπτυξης για όλους και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την εκτέλεση έργων, που θα βελτιώνουν την ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και των οικισμών.

Παρατηρήσεις στο σχέδιο
Θετική ψήφο έδωσε η παράταξη «Ιωάννινα_2023», ωστόσο κριτική άσκησε η επικεφαλής της Τατιάνα Καλογιάννη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που παρουσίασε η Δημοτική Αρχή, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα «νεφελώδες κείμενο», στον πυρήνα του οποίου υπάρχει το αυτονόητο, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, 470 ημέρες μετά την εκλογή του Δημάρχου.
Η κ. Καλογιάννη έκανε και ορισμένες ενδεικτικές παρατηρήσεις επί του σχεδίου, λέγοντας πως δεν αποτυπώνονται οι αδυναμίες αλλά και οι προοπτικές των τοπικών κοινοτήτων, δεν αποτυπώνονται οι προοπτικές συνεργασίας με τους όμορους Δήμους μέσω δράσεων υπερτοπικής ανάπτυξης, ενώ δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι κατευθύνσεις και προτεραιότητες που απορρέουν από τα θεσμοθετημένα χρηματοδοτικά μέσα, ώστε να υπάρξει σαφής και ευκρινής αντιστοίχιση των προτεινόμενων στόχων και μέτρων του σχεδίου με αυτές.

Κριτική από Μπέγκα
Μία γενικότερη τοποθέτηση έκανε στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών» Θωμάς Μπέγκας κάνοντας απολογισμό του ενός χρόνου θητείας της Δημοτικής Αρχής. Ο πρ. δήμαρχος μίλησε για… βρωμιά, παρακμή και στασιμότητα!
Κάνοντας αναφορά καταρχήν στη ΔΕΥΑΙ, κατηγόρησε ευθέως τόσο τη Δημοτική Αρχή όσο και την επιχείρηση για τα προβλήματα λειψυδρίας που έχουν παρουσιαστεί στον Δήμο όσο και για τον τρόπο που εκείνη αντιμετωπίζει τις βλάβες που προκύπτουν στο δίκτυο ύδρευσης. Παράλληλα, έθεσε προς των ευθυνών της τη Δημοτική Αρχή για το θέμα του μεγάλου κλειστού, κατηγορώντας την πως εξακολουθεί να μην ξεκαθαρίζει τη θέση της για τον τύπο και τη χωροθέτησή του.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στο έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού με λαμπτήρες LED κάνοντας γνωστή στο σώμα την απόφαση μη έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας Ηπείρου. «Η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας της. Είναι συμμέτοχη στην προχειρότητα των πράξεων της Διοίκησης που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση», τόνισε με έμφαση. Τέλος, ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, όπως ο Βιολογικός Καθαρισμός, ο Μεγάλος Δακτύλιος, ο Ποδηλατοπεζόδρομος, το πάρκο πολιτισμού στις πρώην Στρατιωτικές Φυλακές η ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας κλπ.

Φανάρια - οχήματα
Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» εντάχθηκαν δύο έργα του Δήμου Ιωαννιτών. Το πρώτο είναι η ολοκληρωμένη παρέμβαση στην υποδομή των φωτεινών σηματοδοτών, έχει προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 830.000 ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του εξοπλισμού των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης του Δήμου.
Το έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Ελέγχου Φωτεινής Σηματοδότησης για την online επιτήρηση της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών και της εξέλιξης του προγράμματος σηματοδότησης, τη διάγνωση των βλαβών, τη συλλογή δεδομένων λειτουργίας και μετρήσεων κυκλοφορίας κλπ., την αναβάθμιση παλιών ρυθμιστών κυκλοφορίας, την αντικατάσταση παλιών σηματοδοτών λαμπτήρων πυράκτωσης με νέους τεχνολογίας LED, την αντικατάσταση των φθαρμένων ιστών σηματοδότησης με νέους κ.α..
Το δεύτερο έργο είναι η αντικατάσταση οχημάτων με νέα ενεργειακά αποδοτικά και χαμηλών εκπομπών, έχει προϋπολογισμό ενός εκατομμυρίου και θα δώσει την δυνατότητα να ανανεωθεί και να εκσυγχρονιστεί ο στόλος του Δήμου. Μέσω της συγκεκριμένης παρέμβασης ο Δήμος θα προμηθευτεί τέσσερα νέα απορριμματοφόρα, σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για αποκομιδή σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Επίσης, θα προμηθευτεί τέσσερα ηλεκτροκίνητα οχήματα τύπου ανατρεπόμενου κάδου για την αποκομιδή μικροαπορριμμάτων και την συλλογή πόρτα - πόρτα σε στενά και δυσπρόσιτα σημεία και πεζοδρόμους, ένα ηλεκτροκίνητο όχημα για την συλλογή ογκωδών απορριμμάτων, ένα ημιφορτηγό που θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες του νησιού και ένα φορτηγό για τη συλλογή απορριμμάτων πράσινου από κοινόχρηστους χώρους.