Από το μηδέν τα πλάνα του τουρισμού για τα Γιάννενα!

on .

GIANNENA APOPSH KASTRO
• Είναι δύσκολο μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας, λόγω της επέλασης της πανδημίας, να καταστρώσει ο Δήμος Ιωαννιτών ένα σαφές και ξεκάθαρο πλάνο για την τουριστική προβολή της πόλης, η οποία φέτος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα λόγω κορωνοϊού.
Στη σχετική συζήτηση που έγινε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο παρουσιάστηκαν ορισμένοι βασικοί άξονες για τους επόμενους μήνες, όμως όλα είναι υπό αίρεση, αφού κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για το

πώς θα πορευθεί η χώρα. Κριτική άσκησε κι εδώ ο Θωμά Μπέγκας, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για απαξίωση του σώματος!

Από το μηδέν…
Ο τουρισμός είναι από τους κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία και υπό τις συνθήκες που επικρατούν δεν μπορούν να εκπονηθεί μακροχρόνιος σχεδιασμός, όπως τονίστηκε προχθές κατά την παρουσίαση του τουριστικού πλάνου του Δήμου Ιωαννιτών.
«Όλα κινούνται με απόλυτη αβεβαιότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος ενώ ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Γιώργος Λώλης σημείωσε ότι «ουσιαστικά ξεκινάμε από το μηδέν κι όχι από κει που σταματήσαμε τον προηγούμενο Μάρτιο». Την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου για την προβολή της πόλης έκανε ο σύμβουλος για τουριστικά θέματα Σπύρος Πέγκας, ο οποίος παράλληλα έκανε και τον απολογισμό των κινήσεων που είχαν γίνει πριν από την πανδημία. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, μέχρι και τον Φεβρουάριο είχαν γίνει τρία ταξίδια - αποστολές στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Αλβανία. Η πανδημία ανέτρεψε όλο τον σχεδιασμό τόσο για τις συγκεκριμένες χώρες - στόχους όσο και το συνολικότερο πλάνο του Δήμου.

Οι κεντρικοί άξονες
Ο κ. Πέγκας ανέφερε πως κεντρικός άξονας του σχεδίου που έχει εκπονηθεί είναι η ανάπτυξη του μητροπολιτικού κέντρου, της πόλης δηλαδή, ώστε η ανάπτυξη αυτή να διαχυθεί στην ευρύτερη περιοχή. Για να γίνει αυτό, απαιτείται μακροχρόνια στρατηγική και θεσμική θωράκιση.
Η αξιοποίηση του πολυπολιτισμικού παρελθόντος των Ιωαννίνων, η ενίσχυση του οδικού τουρισμού και η προβολή σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, αποτελούσαν τα σημεία αιχμής για την μετά την καραντίνα εποχή. Ωστόσο ο οδικός τουρισμός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα καθώς οι Βαλκανικές χώρες επλήγησαν από την πανδημία κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, όπως σημείωσε.
Για το άμεσο μέλλον, ανέφερε ο κ. Πέγκας το πρώτο ζητούμενο είναι να μεταφερθεί στο εσωτερικό η «διπλωματία πόλεων» δηλαδή η προβολή των Ιωαννίνων σε στοχευμένες εσωτερικές αγορές, κυρίως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα ενισχυθεί η προβολή στα κοινωνικά δίκτυα και στα ψηφιακά μέσα, ενώ ετοιμάζεται νέο υλικό, νέοι χάρτες και οπτικοακουστικό υλικό. Επίσης, σε συνεργασία με όλους τους φορείς θα δημιουργηθεί γαστρονομική ταυτότητα των Ιωαννίνων η οποία θα μπορέσει να προβληθεί στο εξωτερικό.
«Δεν θα είναι εύκολη η επόμενη περίοδος ειδικά για τους αστικούς προορισμούς. Δεν μπορούμε να περιμένουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ζούμε μία ιδιάζουσα κατάσταση και πορευόμαστε με έναν σχεδιασμό που δεν ξεπερνά τα Χριστούγεννα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Μωυσής Ελισάφ
Ο Μωυσής Ελισάφ στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση συζητούμε για επιχείρηση διάσωσης του τουρισμού και των ανθρώπων που εργάζονται στον κλάδο. Παράλληλα ο Δήμος και οι υπηρεσίες του προετοιμάζονται ώστε όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν να βγει δυναμικά στην αγορά. Τόνισε, τέλος, ότι σε ένα τέτοιο θέμα απαιτείται συνεργασία όλων των τοπικών φορέων και όχι άγονες αντιπαραθέσεις και επανέλαβε την ανάγκη λειτουργίας ενός θεσμοθετημένου οργάνου που θα μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τις αγκυλώσεις και τα γραφειοκρατικές δυσκολίες του Δήμου.

«Βολές» από Μπέγκα
Επίθεση στη Δημοτική Αρχή την οποία κατηγόρησε ότι «επέλεξε για μία ακόμη φορά να κρατήσει στο σκοτάδι τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για ένα θέμα που δεν χωρά πολιτικές αντιπαραθέσεις, αλλά σύνθεση απόψεων ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα για το Δήμο», εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Θωμάς Μπέγκας.
Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, η Δημοτική Αρχή δεν θεώρησε σωστό να κοινοποιήσει έγκαιρα στην αντιπολίτευση τα παραδοτέα της εργασίας που κατέθεσε ο ειδικός σύμβουλος, ώστε οι παρατάξεις της να γνωρίζουν τα προτεινόμενα και να συνεισφέρουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Αντ’ αυτού, επέλεξε να τα παρουσιάσει ο ίδιος μέσα σε λίγα λεπτά στους δημοτικούς συμβούλους. Ο κ. Μπέγκας ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος, ώστε να δοθούν τα παραδοτέα από τον συνεργάτη του Δημάρχου κι αφού μελετηθούν επαρκώς να επαναληφθεί η συζήτηση.