Δύσκολοι και οι επόμενοι μήνες με τον κορωνοϊό

on .

KORONOIOS EODY DEIGMATA

• Μειωμένος ήταν χθες ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, συγκριτικά με τις προηγούμενες μέρες, κάτι όμως που συνηθίζεται την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, καθώς μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και γίνονται λιγότεροι έλεγχοι.
Ο χθεσινός απολογισμός λοιπόν έγραφε 180 νέα κρούσματα, με την Ήπειρο να φιγουράρει στη λίστα του ΕΟΔΥ, μ’ ένα θετικό να καταγράφεται στην Π.Ε. Άρτας.
Ειδική αναφορά στην πανδημία έκανε χθες το απόγευμα και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων καθώς τις τελευταίες βδομάδες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και στην περιοχή μας. Μάλιστα έμφαση έδωσε ιδιαίτερα στην δομή προσφύγων της «Αγίας Ελένης», τονίζοντας ότι θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί υγειονομική έκρηξη σε χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πληθυσμού.

Και πέντε θάνατοι…
Από τα 180 χθεσινά κρούσματα, τα 21εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές. Την ίδια ώρα, πέντε νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο (310 συνολικά), ενώ 59 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 13.420, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.
«Οι επόμενοι μήνες -όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων- θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και στη γειτονιά μας…», τόνισε, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας: «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις διεθνώς. Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας».

Σφράγισαν μαγαζιά
Στο μεταξύ, συνεχίζονται και στην Ήπειρο οι έλεγχοι για μη χρήση μάσκας, απ’ τους οποίους την Κυριακή βεβαιώθηκαν 7 πρόστιμα των 150 ευρώ έκαστο. Επίσης δύο καταστήματα του κλάδου της εστίασης σφραγίστηκαν στα Γιάννενα από τις Αρχές για μη τήρηση των μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία. Πιο συγκεκριμένα, στα δύο μαγαζιά βρέθηκαν υπεράριθμοι πελάτες και τα έκλεισαν για 15 ημέρες, ενώ τους βεβαιώθηκαν και τσουχτερά πρόστιμα.

Στην Αλβανία
Την ανεξέλεγκτη πορεία της συνεχίζει η πανδημία στην γειτονική Αλβανία. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 167 νέα κρούσματα, ενώ τέσσερις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον φονικό ιό.