Χτυπάει ξανά το… κουδούνι σήμερα σε όλα τα σχολεία!

on .

DIANOMH MASKWN DHMOS
• Τελείωσαν τα ψέματα! Τα σχολεία όλης της χώρας ανοίγουν ξανά σήμερα μετά τις θερινές διακοπές, με το «πρώτο κουδούνι» να χτυπάει στις 8.15 το πρωί. 
Η πρώτη σχολική ημέρα δεν θα έχει φυσικά κανονικό μάθημα, αλλά θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των μέτρων προστασίας και πρόληψης του κορωνοϊού στους μαθητές, στους οποίους θα μοιραστούν μάσκες, που έφτασαν ήδη και στα σχολεία των Ιωαννίνων, παγούρια, βιβλία, ωρολόγιο πρόγραμμα, ενώ θα τελεστούν και οι καθιερωμένοι αγιασμοί. 
Ήρθαν οι μάσκες
Λίγο πριν το μεσημέρι του Σαββάτου έφτασαν οι μάσκες για τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Ιωαννιτών. Η ισόγεια αίθουσα του Δημαρχείου μετατράπηκε σε ένα μικρό εργοτάξιο ώστε να γίνει η καταμέτρηση και η κατανομή στα σχολεία. Άλλωστε, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έφτασαν οι μάσκες δεν ήταν και οι πλέον ενδεδειγμένες.
Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Παιδείας, οι Πρόεδροι και μέλη των σχολικών επιτροπών και το πολιτικό προσωπικό του Δήμου έκαναν έναν πραγματικό αγώνα δρόμου ώστε να γίνει πλήρης καταμέτρηση του υλικού που έφτασε και στη συνέχεια να διανεμηθεί ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών του κάθε σχολείου. Τις μάσκες παρέλαβαν οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων του Δήμου, οι οποίοι θα μεριμνήσουν ώστε σήμερα να διανεμηθούν στα παιδιά. Στην παρούσα φάση έφτασε μόνο μία μάσκα για κάθε μαθητή και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ολοκληρωθεί η παράδοση και των υπολοίπων.
Ο Μωυσής Ελισάφ
«Κάνουμε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου ώστε οι μάσκες να φτάσουν σε όλα τα σχολεία. Είναι μία πρωτόγνωρη διαδικασία όπως πρωτόγνωρες είναι και οι συνθήκες έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Εκτιμώ ότι η πρώτη βδομάδα θα είναι μεταβατική και σύντομα τα παιδιά θα προσαρμοστούν στα υγειονομικά πρωτόκολλα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο Δήμος θα καλύψει με δικές του μάσκες τυχόν κενά που μπορεί να υπάρξουν στα σχολεία ενώ θα είναι δίπλα στην εκπαιδευτική κοινότητα για να παρέμβει όπου χρειαστεί. «Κάνουμε το καλύτερο για τα σχολεία και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε όποιο πρόβλημα προκύψει και τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε. 
Στον Δήμο Πρέβεζας
Από τους πρώτους Δήμους που παρέλαβαν μάσκες για τα σχολεία ήταν και αυτός της  Πρέβεζας, στον οποίο έφτασαν επίσης το περασμένο Σάββατο. Οι εν λόγω μάσκες, της πρώτης παρτίδας, διανεμήθηκαν άμεσα σε όλα τα σχολεία του Δήμου. (φωτό)
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η δύσκολη λόγω της πανδημίας COVID-19 σχολική χρονιά ξεκινά τη τηρώντας στο έπακρο το πλαίσιο των μέτρων προστασίας όπως αυτά ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, την Πολιτική Προστασία και την επιστημονική επιτροπή, έχοντας έτοιμα όλα τα σχολεία σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του Δήμου και καλώντας άπαντες μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα πρόληψης για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από την πανδημία COVID-19».
Η Υφυπουργός Παιδείας
Για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την πιθανότητα να κλείσουν ξανά το επόμενο διάστημα μίλησε η Υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Όσον αφορά στην πιθανότητα να κλείσουν ξανά μονάδες τις επόμενες μέρες ή να μην ανοίξουν όλες σήμερα, η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι τις αποφάσεις τις παίρνει η ίδια μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και πάντα μετά από εισηγήσεις του ΕΟΔΥ.
 «Τα σχολεία θα κλείσουν μόνο στην περίπτωση που έχουμε σωρεία κρουσμάτων και μόνο αν το συστήσει ο ΕΟΔΥ», τόνισε με έμφαση.  Όσον αφορά στην ανάγκη λιγότερων παιδιών ανά τμήμα η κ. Ζαχαράκη τόνισε ότι αυτό είναι κάτι πολύ δύσκολο. «Μπορεί να έχουμε ολιγομελή τμήματα  σε κάποιες περιοχές ή πιο πολυπληθή στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αφού δόθηκε η κατεύθυνση να ανοίξουν τα σχολεία με το δυναμικό που ξέρουμε και την έξτρα κατεύθυνση την χρήση μάσκας εμείς πορευόμαστε με αυτόν τον κανόνα. Δεν είναι καθόλου εύκολο να σπάσεις τα τμήματα και να μεταφέρεις τα παιδιά σε αίθουσες που δεν υπάρχουν ή δεν είναι ελεγμένες ή δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί», είπε χαρακτηριστικά.
Η Υφυπουργός αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που έχουν προκύψει από μεγάλη μερίδα γονέων, οι οποίοι δεν θέλουν να στείλουν το παιδί τους με μάσκα στο σχολείο. «Όλη την περίοδο ακολουθήσαμε κατευθύνσεις των επιστημόνων και τα πήγαμε πολύ καλά. Ας εμπιστευτούμε τους κανόνες που έθεσαν. Εμείς στο υπουργείο Παιδείας θα τους εφαρμόσουμε. Ας μας εμπιστευτούν οι γονείς. Ας ακούσουμε τους ειδικούς και όλα θα πάνε καλά», ανέφερε.