Η Λευκάδα… θα έρθει πιο κοντά στην Ιόνια

on .

IONIA ODOS ERGA

Ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα που με την ολοκλήρωσή του θα διευρύνει τον οδικό χάρτη της Δυτικής Ελλάδος μπαίνει στην τελική ευθεία.
Ο λόγος για την διπλή σύνδεση Λευκάδας με την Αμβρακία Οδό, που μόλις περατωθεί το μαγευτικό νησί του Ιονίου… θα έρθει πιο κοντά στην Ιόνια Οδό.
Το έργο περιλαμβάνει δύο τμήματα: Το πρώτο είναι το τμήμα Άκτιο-Άγιος Νικόλαος και το δεύτερο το Βόνιτσα-Λευκάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Ν. Καραγιάννη στο ypodomes.com, οι υπογραφές μεταξύ της ΑΚΤΩΡ και Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έπεσαν προχθές στα γραφεία της υπηρεσίας του υπουργείου στην Πάτρα, ολοκληρώνοντας τη διαγωνιστική διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν 1,5 έτος. Η ανάδοχος αναλαμβάνει το έργο με ποσοστό έκπτωσης που αγγίζει το 51%.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα πρόκειται για το σημαντικότερο οδικό έργο για την ευρύτερη περιοχή, καθώς θα αυξηθεί το επίπεδο οδικής ασφάλειας στη σύνδεση του νησιού με το Αεροδρόμιο του Ακτίου (από όπου προσγειώνονται δεκάδες τουριστικές πτήσεις από όλη την Ευρώπη) αλλά και με την Ιόνια και Αμβρακία Οδό.
Σημαντική παράμετρος αποτελεί και η κατασκευή ενός νέου αγωγού ύδρευσης που θα λύσει επίσης το θέμα της παροχής νερού στο νησί της Λευκάδας.
Με χρονοδιάγραμμα το 2023!
Το κόστος του έργου είναι 48,1 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 39,51εκατ.ευρώ). Η διάρκεια των έργων είναι 34 μήνες, δηλαδή λίγο λιγότερο από 3 χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τα έργα εκκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι, τότε θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν περίπου το ίδιο διάστημα το 2023 (και εφόσον δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις στην κατασκευή τους).
Το οδικό έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με τίτλο Πράξης «Κατασκευή – αναβάθμιση οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον Οδικό Άξονα «Άκτιο – Δυτικός Άξονας».