Αγώνας δρόμου για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

on .

SXOLEIO TAKSH ANTISHPTIKO

Αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς στα σχολεία την ερχόμενη Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου και γίνεται αγώνας δρόμου, για μια ομαλή έναρξη, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει δημιουργήσει στη χώρα μας η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και όλων των εκπαιδευτικών δομών, ρυθμίζονται με τη νέα ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Υποχρεωτική η χρήση μάσκας
Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για μαθητές, εκπαιδευτικούς σε όλες τις τάξεις, καθώς και το λοιπό προσωπικό.
Από την υποχρεωτική χρήση εξαιρούνται μαθητές με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς, καθώς και μαθητές με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό νόσημα που τους εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα, οι οποίοι προσέρχονται κανονικά στο σχολείο αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Για τους μαθητές σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και στους μαθητές που προσέρχονται στα ΚΕΣΥ, συστήνεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό και συμβατό με τον βαθμό και το είδος της αναπηρίας/ειδικής εκπαιδευτικής ανάγκης.
Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος, παραμένει σε ειδικό χώρο, με τήρηση όσο το δυνατόν επαρκούς απόστασης και των λοιπών μέτρων προστασίας, μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς του.
Ακόμη για την προστασία της σχολικής κοινότητας δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα και προγράμματα ανταλλαγής μαθητών και εκπαιδευτικών.
Διδακτικές επισκέψεις και περίπατοι δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Στα κυλικεία
Σε ότι αφορά στη λειτουργία των κυλικείων μεταξύ άλλων θα πρέπει:
- Το προσωπικό των κυλικείων να εφαρμόζει σχολαστικά τους γενικούς κανόνες καθαριότητας, απολύμανσης χώρων και ατομικής υγιεινής (π.χ. καλό και συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών, ιδιαίτερα πριν και μετά τον χειρισμό τροφίμων, εφαρμογή απολύμανσης επιφανειών).
- Να εφαρμόζει τα γενικά μέτρα προφύλαξης (π.χ. αποχή από την εργασία σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού ή άλλων συμπτωμάτων συμβατών με COVID-19, χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός).
- Η χρήση προστατευτικής μάσκας και γαντιών από το προσωπικό κατά τη διάρκεια της εργασίας στο κυλικείο (προετοιμασία ή διανομή προϊόντων) είναι υποχρεωτική.
- Τα κυλικεία των σχολείων πρέπει να διαθέτουν μόνο τρόφιμα και υγρά που είναι συσκευασμένα ή έχουν ετοιμαστεί από το κυλικείο πριν την ώρα διάθεσής τους σε ατομικές συσκευασίες που προστατεύονται από κατάλληλο υλικό.
- Οι μαθητές πρέπει να τηρούν αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μέτρου κατά την αναμονή για εξυπηρέτηση από το κυλικείο (προτείνεται σήμανση στο έδαφος με τις προβλεπόμενες αποστάσεις).
- Στις ειδικές περιπτώσεις που η τήρηση αποστάσεων σε κυλικεία εξωτερικών χώρων μεταξύ των μαθητών κατά την αναμονή δεν είναι δυνατή, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι απαραίτητη. Στα κυλικεία εσωτερικού χώρου πρέπει κατά την αναμονή να γίνεται πάντα χρήση μάσκας.
- Συνιστάται οι μαθητές να χρησιμοποιούν αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα χεριών μετά τη συναλλαγή με το κυλικείο και πριν τη λήψη του γεύματος. Είναι υποχρεωτική η ύπαρξη αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος χεριών δίπλα στο ταμείο του κυλικείου, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές.
***
Σε ό,τι αφορά στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, προβλέπεται πως θα λειτουργούν με βάση τους κανόνες λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Πρόσληψη 12 καθαριστριών
Στο μεταξύ, στην πρόσληψη 12 καθαριστών- καθαριστριών, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες λόγω της πανδημίας στα σχολικά συγκροτήματα, προχωρά ο Δήμος Ιωαννιτών. Οι προσλήψεις θα γίνουν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου- τετράμηνης διάρκειας.
Σημειώνεται ότι ήδη έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι καθαρίστριες πλήρους και μερικής απασχόλησης που προσελήφθησαν στο πλαίσιο της τελευταίας προκήρυξης. Οι θέσεις που καλύφθηκαν είχαν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Προκειμένου να καλυφθούν κενά και αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας κρίθηκε απαραίτητο να γίνουν οι συγκεκριμένες προσλήψεις τετράμηνης διάρκειας.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά τους μέχρι και σήμερα, Παρασκευή στην ηλεκτρονική διεύθυνση (email) Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Σε περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει χρήση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας η αίτηση με τα συνημμένα δικαιολογητικά θα κατατίθενται αυτοπροσώπως στο τμήμα Διοικητικής Μέριμνας του Δήμου (Καπλάνη 7 – 2ος όροφος), κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με την υπάλληλο Διαμάντη Ευανθία (τηλ. 2651361346) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.