ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 156 νέα κρούσματα πανελλαδικά, δύο στην Ήπειρο

on .

KORONOIOS TEST 1

• Ελαφρώς αυξημένος ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε πανελλαδικά χθες ο ΕΟΔΥ, σε σχέση με την Κυριακή, κάτω όμως από το όριο των 200 για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Πιο αναλυτικά χθες ανακοινώθηκαν 156 νέα κρούσματα, εκ των οποίων δύο στην Ήπειρο (ένα σε Ιωάννινα και ένα σε Θεσπρωτία), ενώ 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Κατά τη διάρκεια του 24ωρου καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι με το συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται σε 289! Την ίδια ώρα 42 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με την διάμεση ηλικία τους να είναι τα 69 έτη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι 11.663, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες. Τα 2.258 (19.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.065 (43.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ 160 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Κρίσιμο διάστημα…
Όπως ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας στην καθιερωμένη ενημέρωση τις τελευταίες εβδομάδες, διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση ως προς τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, ωστόσο το επόμενο διάστημα παραμένει κρίσιμο, αναφερόμενος σε δύο λόγους:
- Ο πρώτος είναι το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε «αν τηρήσουμε τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί και έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση, όλα θα πάνε καλά. Αν αφήσουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί από θεωρίες συνωμοσίας, θα το πληρώσουμε…».
- Ο δεύτερος είναι ο εφησυχασμός. Σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα «με δεδομένο ότι τα κρούσματα σταθεροποιήθηκαν και με την πεποίθηση ότι το άνοιγμα των σχολείων θα εξελιχθεί ομαλά, ο κίνδυνος του εφησυχασμού ελλοχεύει. Δεν πρέπει να του δώσουμε χώρο. Η σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων δεν πρέπει να μας κάνει να χαλαρώσουμε ξανά. Γιατί αυτή τη φορά δεν θα είναι Καλοκαίρι. Θα συμπέσει μια τέτοια απευκταία χαλάρωση με τις εποχικές ιώσεις, ιδίως μάλιστα με αυτή της γρίπης. Και τότε θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας και θα αυξηθεί ο κίνδυνος για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, ιδίως μάλιστα τα πιο ευάλωτα…».

Και λουκέτα!
Οι έλεγχοι πάντως της Αστυνομίας συνεχίζονται και την Κυριακή η Αστυνομία έβαλε λουκέτο σε δύο καταστήματα των Ιωαννίνων, καθώς διαπιστώθηκε ότι έχουν υπεράριθμους πελάτες.
Παράλληλα στην Ήπειρο την Κυριακή βεβαιώθηκαν έξι παραβάσεις για μη χρήση μάσκας - μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ.

Στην Αλβανία
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην γειτονική Αλβανία που συνεχίζει να μετρά αρκετά κρούσματα και νεκρούς. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν άλλα 151 και τρεις ακόμη θάνατοι.