Έντονες οι αντιδράσεις για την κλοπή στο Ζαγόρι από προσφυγόπουλο

on .

ASPRAGGELOI PLATEIA KAFENEIO

• «Τουρισμός και Μεταναστευτικό δεν συμβαδίζουν», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου, η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων και η Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων, με αφορμή περιστατικό διάρρηξης καφενείου με δράστη ανήλικο πρόσφυγα της δομής φιλοξενίας στους Ασπράγγελους.
Το ατυχές αυτό περιστατικό επανάφερε στην δημοσιότητα τις αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί από τοπικούς φορείς από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση μεταφοράς προσφυγόπουλων στο χωριό του Ζαγορίου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι τρεις φορείς στην ανακοίνωσή τους «για ακόμη μια φορά διαπιστώνουμε την προχειρότητα που διέπει την εγκατάσταση και λειτουργία της δομής φιλοξενίας και ένταξης των ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών στους Ασπραγγέλους του Δήμου Ζαγορίου.
Από την αρχή είχαμε αφενός επισημάνει την αδυναμία ένταξης αυτών των ανθρώπων στον κοινωνικό ιστό του Ζαγορίου λόγω αντικειμενικών δυσκολιών (απουσία ανθρώπινου δυναμικού, υπηρεσιών υγείας, δραστηριοτήτων κ.αλ.) και αφετέρου οι κυβερνώντες αγνόησαν την αρνητική βούληση της πλειοψηφίας των κατοίκων και των επιχειρηματιών στην εγκατάσταση αυτή. Χθες, σύμφωνα με το Αστυνομικό τμήμα των Κήπων Ζαγορίου, ανήλικος από την δομή προέβη σε διάρρηξη παρακείμενου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πριν από λίγες ημέρες συνέβησαν και άλλα.
Οι εν λόγω πράξεις όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε προξενούν ζημιά στην εικόνα και στην ασφάλεια της περιοχής, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί, δυσφημώντας έναν από τους πιο γνωστούς τουριστικά προορισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».

Τι αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ.
Για το περιστατικό με την διάρρηξη, το αστυνομικό δελτίο αναφέρει τα εξής: «συνελήφθη μετά τα μεσάνυκτα στην περιοχή του Ζαγορίου από αστυνομικούς του Α.Τ. Ζαγορίου, ανήλικος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή και φθορά ξένης ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί στο πλαίσιο αναζητήσεων, εντόπισαν και συνέλαβαν τον ανήλικο αλλοδαπό, διότι νωρίτερα στην παραπάνω περιοχή, διέρρηξε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, απ’ όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό και πακέτα τσιγάρων.
Στο πλαίσιο της έρευνας βρέθηκαν τα κλοπιμαία και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη του καταστήματος».