Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών

on .

NOSOKOMEIO GRIPH

• Δεν περιλαμβάνεται η Ήπειρος στη λίστα των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, γεγονός που προκαλεί ανακούφιση σε τοπικό επίπεδο, αν και ο ιός καραδοκεί παντού, υπενθυμίζοντας σε όλους μας την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 144 νέα κρούσματα, αριθμός αισθητά μειωμένος, όχι όμως ικανός για να υπάρξει εφησυχασμός στην ιατρική κοινότητα. Αντίθετα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς, αλλά και οι θάνατοι, καθώς χθες ανακοινώθηκαν ακόμη 4 (συνολικά 284 από την αρχή της πανδημίας).

Πάνω από 11.500 κρούσματα!
Σύμφωνα λοιπόν με τα χθεσινά στοιχεία ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 11.524, εκ των οποίων το 55,7% άνδρες, ενώ 2.245 (19,5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.017 (43,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επιπλέον, 41 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με την διάμεση ηλικία τους να είναι 70 ετών. Την ίδια ώρα, 161 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Αναφορικά με τα χθεσινά κρούσματα 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ όσον αφορά τα εγχώρια η Αττική βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα, μετρώντας 51. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 9, ενώ ίδιο αριθμό κρουσμάτων μετρούν Πέλλα και Πιερία. Τέλος, στο Ηράκλειο εντοπίζονται 7 κρούσματα και στην Κοζάνη 6. Η λίστα κρουσμάτων του Σαββάτου περιελάμβανε 187, εκ των οποίων τρία καταγράφηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων.

Ανησυχία επιστημόνων
Πάντως η μετατόπιση της καμπύλης νόσησης προς τις ηλικίες των 50 και 60 ετών ανησυχεί ιδιαίτερα την ιατρική κοινότητα, όπως ανέφερε και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. «Η καμπύλη ηλικιών του Αυγούστου δείχνει ότι τα κρούσματα ήταν στην ηλικία των 20 με 29, και σιγά-σιγά η καμπύλη μετατίθεται προς μεγαλύτερες ηλικίες και πάει προς την ηλικία των 39 κατά μέσον όρο και μπορεί να πάει και παραπάνω. Αυτό είναι προβλεπόμενο πως θα συμβεί, γιατί η διασπορά ξεκινάει από τους νέους, και αυτό που φοβόμαστε είναι η μεταφορά σε πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι είναι πιο κοντά στις ηλικίες των ασυμπτωματικών. Αυτές οι ηλικίες δεν είναι μακριά από την βαριά νόσηση και αυτό το θέμα μας απασχολεί και θα πρέπει να το προσέξουμε» είπε.

Έλεγχοι στις δομές ηλικιωμένων
Την ίδια ώρα, η «εισβολή» του ιού στις δομές ηλικιωμένων είναι αυτό που έντονα απασχολεί Κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε ο Υφυπ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουν ελεγχθεί προληπτικά οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων σε όλη τη χώρα. Ας σημειωθεί ότι για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ισχύουν τα εξής μέτρα:
- Αναβολή αδειών προσωπικού
- Υποχρεωτικός εργαστηριακός έλεγχος 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία
-Αποφυγή ταξιδιού στο εξωτερικό και κοινωνικών δραστηριοτήτων
- Αποφυγή συνωστισμών
- Περιορισμός πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης
- Αποφυγή επαφών με άτομα με συμπτώματα
Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος σε οίκο ευγηρίας έρθει σε επαφή με κρούσματα, ισχύουν τα παρακάτω βήματα:
-Κατ’ οίκον περιορισμός
- Παρακολούθηση της υγείας του
-Θερμομέτρηση 2 φορές την ημέρα
-Διαμονή σε διαφορετικό δωμάτιο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας με καλό αερισμό
- Περιορισμός μετακινήσεων εκτός σπιτιού
-Καλός αερισμός στην ιδιωτική κατοικία
- Άμεση ενημέρωση του υπευθύνου της δομής φροντίδας ηλικιωμένων

Στην Αλβανία…
Όσον αφορά την γειτονική Αλβανία, εξακολουθεί να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς ο αριθμός κρουσμάτων παραμένει υψηλός, όπως και των θανόντων. Το τελευταίο 24ωρο έχασαν την ζωή τους ακόμη τέσσερις άνθρωποι (316 από την αρχή της υγειονομικής κρίσης), ενώ επιβεβαιώθηκαν άλλα 153 νέα κρούσματα από τα 847 τεστ που έγιναν.