Οι φοιτητές Ιατρικής του Πανεπ. Ιωαννίνων ανησυχούν για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

on .

IATRIKH SXOLH IOANNINON 1
• Την αγωνία και τον έντονο προβληματισμό τους για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τις επιπτώσεις στην εκπαίδευση και την υγεία, ιδιαίτερα και μετά τα τελευταία γεγονότα στην Παθολογική Κλινική, εκφράζουν οι φοιτητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρουν σε μακροσκελή ανακοίνωσή τους, «την ώρα που εξεταστική περίοδος έχει ξεκινήσει και το 6ο έτος κάνει κλινική άσκηση από τις 3/8 μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να μιλά για «ομαλή επιστροφή των φοιτητών» ωστόσο, δεν αποσαφηνίζει τους όρους επιστροφής μας στις κλινικές και τα εργαστήρια. Τα ΜΑΠ έχουν εναποτεθεί στην ατομική των φοιτητών και δεν παρέχονται με ευθύνη του Κράτους και του Ιδρύματος. Με βάση τη μέχρι τώρα ενημέρωση από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου αλλά και τις κινήσεις της Κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόνοια για μικρότερα τμήματα με πρόσληψη προσωπικού και καλούμαστε να ανεχτούμε εξολοκλήρου την τηλεκπαίδευση που μόνο ως υποστηρικτικό εργαλείο μπορεί να λειτουργήσει, μιας και η βιωματική εκπαίδευση που είναι ζωτικής σημασίας στο αντικείμενό μας. Τα μαζικά περιοδικά τεστ με ευθύνη του Κράτους και του Πανεπιστημίου στους φοιτητές, με βάση και τα όσα γίνονται μετά το κρούσμα στην Παθολογική κλινική δεν προβλέπονται ούτε καν για τους φοιτητές του 6ου έτους που πραγματοποιούν κλινική άσκηση εδώ και πάνω από 1 μήνα…».
Καταλήγοντας, μεταξύ άλλων, ζητούν: 
- Άμεση συνάντηση με τις Πανεπιστημιακές Αρχές σχετικά με το σχέδιο επιστροφής των φοιτητών και το πλάνο ενεργειών σε ενδεχόμενο νέο κρούσμα του ιού.
- Συστηματικά, δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ για φοιτητές και υγειονομικούς. Άμεσα να πραγματοποιηθούν τεστ στους φοιτητές που έκαναν κλινική άσκηση στην παθολογική κλινική!
-Να συζητηθούν άμεσα στη συνέλευση των καθηγητών οι όροι διεξαγωγής των κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων για τη φετινή χρονιά και να παρθούν με ευθύνη του Υπουργείου και της διοίκησης όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των φοιτητών.
- Να δοθεί άμεσα έκτακτο κονδύλι που να καλύπτει τις ανάγκες των Πανεπιστημίων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, για να πραγματοποιούνται τακτικές απολυμάνσεις όλων των χώρων και να παρέχονται τα ατομικά μέτρα προστασίας δωρεάν (μάσκες, αντισηπτικά) σε σχολές, εστίες και λέσχες σίτισης.
- Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές.