«Ρυθμιστής» ο Σεπτέμβριος για τη διασπορά του κορωνοϊού το χειμώνα

on .

KORONOIOS TEST 1

Άλλα τρία κρούσματα κορωνοϊού στο νομό Ιωαννίνων και ένα στο νομό Πρέβεζας περιλαμβάνονται στη χθεσινή λίστα με τα 202 συνολικά σε επίπεδο χώρας που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Αν και αριθμητικά ο αριθμός σημείωσε μείωση σε σχέση με το προηγούμενο τριήμερο, τα «ποιοτικά» χαρακτηριστικά δεν επιτρέπουν κανενός είδους εφησυχασμό: Η διασπορά εξακολουθεί να είναι μεγάλη, ενώ συνεχίζεται η «παραγωγή» κρουσμάτων από συρροές και διακοπές.
Χθες την Επιστημονική Επιτροπή στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, εκπροσώπησε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος επισήμανε το γεγονός ότι η πανδημία συνεχίζεται με μεγάλη διασπορά, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση στην Ελλάδα. «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ούτε το μέγεθος, ούτε την επίδρασή της σε οικονομικά και υγειονομικά μεγέθη» τόνισε για να προσθέσει ότι πρέπει να περιορίσουμε τη διασπορά, πριν τον χειμώνα. «Στο πλαίσιο αυτό, είπε, έχουμε τρία όπλα: την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση και την ιχνηλάτηση».
Ο καθηγητής Ιατρικής αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία, είπε ότι από τις αρχές του Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 841 εισαγόμενα σε σύνολο 6.320, επισημαίνοντας πώς το 30% είναι ασυμπτωματικά και το 66% προέρχεται από επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα.
«Πονοκέφαλος» οι κλειστές δομές
Σε «πονοκέφαλο» έχουν εξελιχθεί τα κρούσματα σε κλειστές δομές, με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά να ανακοινώνει περαιτέρω ελέγχους για τα γηροκομεία. Ο κ. Γώγος ανέφερε πως τον Αύγουστο και μέχρι χθες εντοπίστηκαν 698 κρούσματα σε νοσοκομεία, στρατόπεδα κλπ και 168 σε κλειστές δομές.
Τα συνεχόμενα κρούσματα στην Ήπειρο έχουν οδηγήσει Υπηρεσίες και Επιχειρήσεις στη διενέργεια τεστ στο προσωπικό τους. Μετά το ΠΕΑΚΙ και τον ΟΚΠΑΠΑ, χθες ανακοινώθηκε ότι δειγματοληπτικά τεστ διενεργεί και η Περιφέρεια Ηπείρου. Παράλληλα συνεχίζεται και η ιχνηλάτηση επαφών των κρουσμάτων που είχαν διαγνωσθεί θετικά σε εργαζόμενους στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας.
Αυξημένες οι παραβάσεις
Το χθεσινό αστυνομικό δελτίο επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι είναι αρκετοί εκείνοι που δεν εφαρμόζουν τα προληπτικά μέτρα χρήσης μάσκας και τήρησης των αποστάσεων. Συγκεκριμένα αναφέρει 25 παραβάσεις στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, πολύ περισσότερες από τις προηγούμενες ημέρες. Σε σύνολο χώρας οι βεβαιωμένες παραβάσεις ανήλθαν την Πέμπτη σε 302, με πρώτη στη λίστα τη Στερεά Ελλάδα με 42 και τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί με 38.
Η χθεσινή κατανομή
Από τα 202 κρούσματα τα 192 είναι εγχώρια τα 29 συνδέονται με συρροές, ενώ 21 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Αναλυτικότερα: 10 κρούσματα είναι «εισαγόμενα, 86 σε Αττική, 16 στη Θεσσαλονίκη, 12 σε Πιερία, 10 σε Πέλλα, 8 σε Ζάκυνθο, 7 σε Ημαθία, Ηράκλειο, 6 σε Καρδίτσα, 4 σε Κοζάνη, Κυκλάδες, Σέρρες, 3 σε Ιωάννινα, Αιτωλοκαρνανία, Κόρινθο, 2 σε Αχαϊα, Δωδεκάνησα, Φθιώτιδα, Χανιά, 1 σε Πρέβεζα, Αρκαδία, Βοιωτία, Γρεβενά, Δράμα, Λακωνία, Λάρισα, Λέσβο, Μαγνησία, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, 2 κρούσματα στην Φθιώτιδα και στα Χανιά.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 38 συμπολίτες και καταγράφηκε ένας ακόμη θάνατος με τον οποίο συνολικά ανέρχονται σε 279.
Στην Αλβανία
Πέντε ακόμη νεκρούς και 123 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες στην Αλβανία, στην οποία πρόβλημα είναι ο μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων που με τα στοιχεία του Υπ. Υγείας ανέρχονται σε ε 3.779 εκ των οποίων 2.066 είναι στα Τίρανα.