Ακάλυπτες ασφαλιστικά παραμένουν οι ζημιές καλλιεργειών από αγριόχοιρους

on .

AGRIOGOYROYNA

• Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου για τον αγριόχοιρο που κάνει «πρεμιέρα» την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου άρχισε, ωστόσο αρκετοί αγρότες καλλιεργητές αραβόσιτου κυρίως στο νομό Ιωαννίνων κάνουν λόγο για τεράστιες ζημιές που έχουν ήδη υποστεί από τις επιδρομές αγελών.
Παράλληλα εκφράζουν φόβους πως μέχρι την έναρξη του κυνηγιού, θα «ισοπεδωθούν» χωράφια με καλλιέργειες, επαναλαμβάνοντας το αίτημά τους για αναθεώρηση του χρονικού ορίου που ισχύει.
Οι ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες ισοδυναμούν με οικονομική καταστροφή καθώς αυτές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ ή από άλλο ταμείο.
Για την ακρίβεια αποζημιώνονται μόνο οι ζημιές που προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR (υγροβιότοπους), που όμως αφορά πολύ μικρές περιοχές για το νομό Ιωαννίνων.
Το θέμα αυτό απασχόλησε τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιωαννίνων Γιώργο Αμυρά, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση με αποδέκτη τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητά την επανεξέταση των όρων ασφάλισης στο κανονισμό, με την εισαγωγή βελτιωμένων ρυθμίσεων και την ένταξη νέων ασφαλιστικών κινδύνων που θα καλύπτουν και τις επιδρομές αγριόχοιρων σε καλλιέργειες μη προστατευόμενων περιοχών.
Ο κ. Αμυράς στην ερώτησή του περιγράφει τη σημερινή κατάσταση που έχει προκληθεί εξαιτίας του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων, με τις καταστροφές σε καλλιέργειες και σε σοδειές, τις οποίες χαρακτηρίζει ανυπολόγιστες.
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα -αναφέρει- αποτελούν οι γιαννιώτες αγρότες παραγωγοί που για μια ακόμη χρονιά βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από αγέλες αγριόχοιρων, χωρίς στη συνέχεια να μπορούν να αποζημιωθούν από την Πολιτεία που στον τομέα αυτό εκφράζεται από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.). Ο υφιστάμενος σχεδιασμός των αποζημιώσεων αφορά κυρίως σε θεομηνίες, αλλά και ζημιές από αρκούδες ή λύκους».
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις από αγριογούρουνα σε περιοχές RAMSAR αυτές έχουν ανώτατο ύψος ανά αγροτεμάχιο είναι 80% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής που καταστράφηκε.