Ένα βήμα… μπροστά για το «Open Mall» στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων!

on .

aneksartisias 

• Ένα «λίφτινγκ», τόσο αισθητικό όσο και πρακτικό, ετοιμάζεται να δεχθεί το παλιό εμπορικό κέντρο των Ιωαννίνων, δηλαδή η οδός Ανεξαρτησίας και οι γύρω δρόμοι, περιοχή στην οποία μέχρι πριν μερικές δεκαετίες χτυπούσε η «καρδιά» της πόλης.
Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης τις οποίες δρομολογεί ο Δήμος στο συγκεκριμένο δίκτυο εμπορικών οδών, που με το πέρασμα των ετών έχει απολέσει την παλιά του φυσιογνωμία, στοχεύουν εν τέλει στη δημιουργία ενός Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall), μέσω του οποίου θα τονωθεί και πάλι η οικονομική δραστηριότητα σε όλο το εύρος του. 

Τα έργα αντλούν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και, όπως ανακοίνωσε χθες ο Δήμος, αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης. Έγινε λοιπόν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησής τους. 
 Άλλαξε φυσιογνωμία
Δραστικά έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια η φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων, το οποίο παλαιότερα ταυτίζονταν και με την εμπορική «καρδιά» της πόλης. Πολλά καταστήματα μετακινήθηκαν ανεβαίνοντας προς την κεντρική πλατεία, άλλα βγήκαν εκτός αστικού ιστού και σήμερα στην Ανεξαρτησίας και τις γύρω οδούς υπάρχουν λίγα εμπορικά, πολλοί κενοί χώροι, ενώ έχουν αυξηθεί εντυπωσιακά τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής.
Ωστόσο, η λειτουργία μελλοντικά στη συγκεκριμένη περιοχή Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου ή «Open mall» όπως επίσης αποκαλείται, ενδέχεται να αλλάξει σε ένα βαθμό την κατάσταση και το παλιό εμπορικό κέντρο να ξαναβρεί λίγη έστω από τη χαμένη του αίγλη. Φυσικά, πέρα από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από τον Δήμο, θα χρειαστεί μία συνολικότερη προσπάθεια για να πετύχει το εγχείρημα με τη συμμετοχή κι άλλων φορέων, όπως το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, το οποίο έχει δηλώσει εξάλλου πως θα συνδράμει στη συγκεκριμένη προσπάθεια. 
Το Κέντρο Εμπορίου είναι σίγουρο πως θα προσφέρει σημαντική βοήθεια στους επιχειρηματίες που έχουν απομείνει στην περιοχή και δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης, σε μία εποχή οικονομικά δύσκολη.
Έργο 1,2 εκατ. ευρώ
Τέσσερις προσφορές κατατέθηκαν από υποψήφιους αναδόχους για το έργο αναβάθμισης του δικτύου εμπορικών οδών στο ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων,  που αποτελεί μέρος του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου. Τελικά, η εταιρία ΤΡΙΠΥΛΟΣ ΑΤΕΒΕ αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης με έκπτωση 45,33%.
Από τον Δήμο σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί το μεγαλύτερο υποέργο της πράξης για το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου - Open Mall που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και χρηματοδοτείται με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στο 1,2 εκατομμύρια ευρώ Ποσό που είναι πάντως χαμηλότερο από αυτό που είχε προβλεφθεί αρχικά και έφτανε τα 1,8 εκατ. ευρώ!
Στο ιστορικό κέντρο
Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης αφορούν το παλιό ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης, το οποίο οριοθετείται από τις οδούς Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη, Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Άγιος Νικόλαος) και Ευαγγελίδη.
Στο πλαίσιο του έργου πρόκειται να υλοποιηθούν η αναβάθμιση της οδού Ανεξαρτησίας, η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Νικολάου με δημιουργία πλακόστρωτων επιφανειών και διαμόρφωση μικρών κήπων, η ανάπλαση στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχοντικού Πυρσινέλλα, η προμήθεια και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού, ενώ θα γίνουν ακόμα φυτεύσεις, αναβάθμιση του δικτύου φωτισμού και εγκατάσταση συστήματος τηλεδιαχείρισης του οδοφωτισμού. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους από την υπογραφή της σύμβασης.