Εκτός Αναπτυξιακού μένουν οι «μικροί» πτηνοτρόφοι!

on .

PTHNOTROFEIO

• Μπορεί η Κυβέρνηση να έδωσε πριν λίγες μέρες «πράσινο φως» για επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή, μέσω του Αναπτυξιακού, που μπορεί να ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, ωστόσο από τις ευεργετικές διατάξεις φαίνεται πως αποκλείονται οι μικροί παραγωγοί που είναι και το ζητούμενο να ενισχυθούν.
Το θέμα φέρνει στην Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς με παρέμβασή του προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, καταθέτοντας την επιστολή της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας που αναδεικνύει και την αδικία.
Μέσω της αναφοράς λοιπόν γίνεται γνωστό ότι σύμφωνα με την πρόσφατη ΚΥΑ που αφορά στην ένταξη των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς τομέα στα κίνητρα του Αναπτυξιακού Νόμου, επιτρέπεται μόνο η ίδρυση πτηνοτροφικών μονάδων αναπαραγωγής για τις ίδιες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν πλήρως καθετοποιημένα, αποκλείοντας έτσι το σύνολο των παραγωγών-αγροτών από τη διαδικασία ενίσχυσης και δημιουργίας νέων σύγχρονων πτηνοτροφικών μονάδων.
Επιπλέον, αποκλείονται από τα κίνητρα ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου η επέκταση υφιστάμενων και η ίδρυση νέων πτηνοτροφικών μονάδων κρεατοπαραγωγής, μη δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο σύνολο των Ελλήνων παραγωγών – πτηνοτρόφων να αναπτυχθούν και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.
«Οι Ηπειρώτες πτηνοτρόφοι παράγουν το 70% της ελληνικής πτηνοτροφίας συμβάλλοντας στην οικονομία όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Είναι άκρως αναγκαία, ειδικά σήμερα που οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid 19 είναι τεράστιες, η ώθηση του κλάδου, η ανάπτυξή του, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων του έναντι των αγορών του εξωτερικού αλλά και η στήριξη του Ηπειρώτη παραγωγού πτηνοτρόφου ώστε να μπορέσει να αναπτύξει την επιχείρησή του», τονίζει ο Γιώργος Αμυράς, ζητώντας έμπρακτη στήριξη του κλάδου της πτηνοτροφίας με τη δημιουργία βιώσιμων, ανταγωνιστικών και υγιών επενδύσεων για τις επιχειρήσεις των πτηνοτρόφων παραγωγών.