Ν’ ανοίξει ξανά τις πύλες του το Δημ. Σχολείο Πωγωνιανής

on .

SXOLEIO TAKSH ADEIA

• Kαθώς πλησιάζει η ώρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, επανέρχεται το αίτημα για την επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου στην ακριτική Πωγωνιανή, το οποίο έκλεισε πριν δύο χρόνια χωρίς ουσιαστικό κοινωνικό λόγο ή οικονομικό αντίκρισμα.
Το θέμα θέτει εκ νέου ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου Στέλιος Κουκουλάρης με επιστολή του προς την Υφυπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη παραθέτοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα για το άνοιγμα του ακριτικού σχολείου με την μακρόχρονη ιστορία. Κυριότερο όλων, το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί μαθητές στην Πωγωνιανή για να καθίσουν στα θρανία του! Το ζήτημα είναι γνωστό και στους βουλευτές του Νομού μας, οι οποίοι καλούνται να υποστηρίξουν το αίτημα για την επαναλειτουργία του Σχολείου.

Μαθητές υπάρχουν!
Συνολικά 7 μαθητές Δημοτικού και άλλοι 7 μαθητές Νηπιαγωγείου ζουν σήμερα με τις οικογένειές τους στην Πωγωνιανή. Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν άλλοι 12 μαθητές από το Παράρτημα της «Κιβωτού του Κόσμου» Πωγωνιανής.
Τα 19 αυτά παιδιά αναγκάζονται να μετακινηθούν σε καθημερινή βάση στο Δελβινάκι προκειμένου να φοιτήσουν στο μοναδικό εν λειτουργία, στη γραμμή των συνόρων, Δημοτικό Σχολείο, όπως επισημαίνει ο κ. Κουκουλάρης στην επιστολή του προς την Υφυπουργό Παιδείας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «η μετακίνησή τους γίνεται, πολλές φορές, με δυσκολία και εγκυμονεί κινδύνους ενώ η αγωνία τόσο των μαθητών όσο και των οικογενειών τους κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα που στα ακριτικά βουνά μας είναι ιδιαίτερα σκληρός και βαρύς».
Πρόκειται μόνο για τους μαθητές του Δημοτικού, καθώς για τους επτά του Νηπιαγωγείου δεν υπάρχει δομή για να φοιτήσουν ούτε στο Δελβινάκι!

Και εθνική ανάγκη…
Φέτος που τα δεδομένα είναι ακόμη πιο δύσκολα δεδομένου ότι η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τον εναπομείναντα γηρασμένο πληθυσμό του χωριού, 150 περίπου μόνιμοι κάτοικοι ηλικίας άνω των 75 ετών, η επαναλειτουργία του σχολείου επείγει, σημειώνει ο Αντιδήμαρχος.
Υπενθυμίζει δε πως στο τελευταίο σχολικό έτος που παρέμεινε ανοιχτό το Δημοτικό Πωγωνιανής λειτούργησε ως παράρτημα του Σχολείου Δελβινακίου καλύπτοντας πλήρως τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών σε όλα τα μαθήματα ειδικότητας.
«Η Πωγωνιανή αποτελούσε ως το 2018 φάρο παιδείας για τα παιδιά των ακριτικών ελληνολβανικών συνόρων και η λειτουργία των σχολείων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου) και των επαγγελματικών σχολών του Ιδρύματος Λάτση ήταν αδιάκοπη και πολύτιμη. Χωρίς να αξιολογηθούν οι πραγματικές αλλά και ουσιαστικές εθνικές ανάγκες, και σε πείσμα κάθε προσπάθειας αντιστροφής της ερήμωσης της περιοχής ένα - ένα τα σχολεία και οι δομές φιλοξενίας των μαθητών έκλεισαν, καταδικάζοντας την Πωγωνιανή στον μαρασμό», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κουκουλάρης.

«Δεν θα επιβαρύνει…»
Ζητάει λοιπόν από την Υφυπουργό να υποστηρίξει το αίτημα για την επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου, η οποία, όπως αναφέρει, «είναι βέβαιον ότι δεν επιβαρύνει δυσβάσταχτα τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα θα συμβάλλει στην διαρκή προσπάθεια ανάκαμψης της περιοχής παρέχοντας τη δυνατότητα ασφαλούς εκπαίδευσης δίπλα στο σπίτι τους, στα παιδιά και στις οικογένειές τους που επιμένουν να ‘φυλούν Θερμοπύλες’».
Καταλήγοντας, ο Στ. Κουκουλάρης καλεί την κ. Ζαχαράκη να επισκεφθεί την Πωγωνιανή για να δει «όλα τα υπέροχα κτήρια όπου φοίτησαν χιλιάδες παιδιά και τώρα μένουν άδεια» και να ενημερωθεί για την σπουδαία ιστορία της περιοχής στην εκπαίδευση.