«Όχι» από την Περιφέρεια Ηπείρου για δυο φωτοβολταϊκά πάρκα

on .

FOTOBOLTAIKA
• Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε - κατά πλειοψηφία - αρνητικά επί των Μ.Π.Ε. για τα δύο έργα:
- «Φ/Β πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 12,524 MWp, στην Τ.Κ. Σπαθαραίων, Δ.Ε. Μαργαριτίου, Δ. Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας της  Περιφέρειας Ηπείρου (ΠΑΛΗΟΣΦΑΤΙ 1)»
- «Φ/Β πάρκο, εγκατεστημένης ισχύος 12,524 MWp, στην Τ.Κ. Σπαθαραίων, Δ.Ε. Μαργαριτίου, Δ. Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας και Τ.Κ. Κορώνης, Δ.Ε. Φαναρίου, Δ. Πάργας , Π.Ε. Πρεβέζης της Περιφέρειας Ηπείρου (ΠΑΛΗΟΣΦΑΤΙ 2)».
Αναφερόμενη στη συγκεκριμένη απόφαση, η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση, σημείωσε: «Ο ρόλος μας ως Επιτροπή είναι γνωμοδοτικός. Αν υπήρχε χωροταξία για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και το δίκτυο της ΔΕΗ είχε ανανεωθεί, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Το δίκτυο είναι κορεσμένο και γι’ αυτό η γνωμοδότηση είναι αρνητική. Και είναι απορίας άξιο που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχωρά σε θετικές γνωμοδοτήσεις ανάλογων έργων, όταν υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρεια». 
Για υδατοκαλλιέργειες  στον Αμβρακικό 
Εκτενής συζήτηση έγινε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τη Σ.Μ.Π.Ε. του σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) στον Αμβρακικό Κόλπο, της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Π.Ε. Πρέβεζας και Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου. Η Επιτροπή γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία επί της Σ.Μ.Π.Ε.. 
Η Π.Ο.Α.Υ. αποτελείται από 17 Ζώνες εκ των οποίων οι 13 αφορούν εκτροφή ιχθύων και οι 4 αφορούν καλλιέργεια οστράκων. Στο πλαίσιο του έργου τίθενται – μεταξύ άλλων – οι στρατηγικοί στόχοι της βιώσιμης – αειφόρου ανάπτυξης της υδατοκαλλιέργειας, ο εξορθολογισμός στη χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών, η επίτευξη μιας διαρκούς ισορροπίας μεταξύ των υδάτινων πόρων του ιδιαίτερου οικοσυστήματος του Αμβρακικού Κόλπου και των υδατοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων και των επιχειρήσεων, παράλληλα με την ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρήσεων στον κλάδο της μεταποίησης και εμπορίας αλιευτικών προϊόντων.