«Κληρώνει» σήμερα για το άνοιγμα των σχολείων

on .

AYLH PORTA SXOLEIOU

• Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί αυτή την περίοδο τον μεγάλο «πονοκέφαλο» για Κυβέρνηση και Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, καθώς τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού εντείνουν τον φόβο για τυχόν διασπορά στην μαθητική κοινότητα.
Ο γρίφος για το πότε τελικά θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, 7 ή 14 Σεπτεμβρίου, θα λυθεί σήμερα (4 μ.μ.), καθώς αναμένεται η ανακοίνωση της τελικής απόφασης από το Υπουργείο Παιδείας.
Οι απόψεις των ειδικών πάντως διίστανται. Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι καλό θα είναι να δοθεί μια μικρή παράταση στο άνοιγμα, προκρίνοντας την 14η Σεπτεμβρίου δεδομένης της τωρινής επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, αλλά και εκείνοι που κλίνουν προς την αρχική απόφαση (7 Σεπτεμβρίου), φοβούμενοι ότι κατά την διάρκεια της χρονιάς μπορεί να χρειαστεί να σταματήσουν τα μαθήματα.

Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων…
Στο μεταξύ, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων ζητά σειρά μέτρων για το άνοιγμα των σχολείων, εκφράζοντας τους προβληματισμούς της για τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας.
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Στέφανος Μιχάλης και ο Γραμματέας Κώστας Γκανιάτσας) «δυστυχώς τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς να έχουν γίνει νέες απολυμάνσεις στους χώρους, χωρίς σε πολλά σχολεία να έχουν καθαριστεί οι αύλειοι χώροι και φυσικά να έχουν απολυμανθεί και αυτοί. Το Υπουργείο δεν λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της ομοσπονδίας μας και των εκπαιδευτικών γενικότερα, που ζητάμε τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές, εύρεση χώρων προκειμένου να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες, καθώς επίσης και αυξημένο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών σε μία φάση για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές».

Τι ζητά
Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων πιο συγκεκριμένα ζητά:
- Να ληφθούν μέτρα μείωσης του αριθμού των μαθητών στη τάξη, με ενοικίαση αιθουσών, αξιοποίηση κλειστών κτιρίων, διαμόρφωση θρανίων με προστατευτικά.
- Να γίνουν τεστ covid-19 σε όλους τους εκπαιδευτικούς και να επαναλαμβάνονται κάθε 15ήμερο.
- Να γίνονται δειγματοληπτικά τεστ σε μαθητές/τριες 2 φορές το μήνα.
- Να υπάρξουν ειδικά μέτρα για μεγάλα σχολικά συγκροτήματα όπου στεγάζεται μεγάλος αριθμός μαθητών και πολλές σχολικές μονάδες, με εγκατάσταση μόνιμου εξοπλισμένου Ιατρείου, στελεχωμένο με ιατρικό-νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
- Δημιουργία κινητών ιατρικών μονάδων που θα έχουν την ευθύνη του υγειονομικού ελέγχου των σχολείων ανά Δημοτική κοινότητα.
-Την εφαρμογή ενός προγράμματος ενημέρωσης του σχολικού πληθυσμού και των γονέων σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
- Τη διαμόρφωση ενός προγράμματος καθαριότητας και απολυμάνσεων σε όλες τις σχολικές μονάδες κάθε εβδομάδα.