Η Αλβανία… δυσκολεύεται να δεχθεί τα 12 μίλια προς Θεσπρωτία – Κέρκυρα!

on .

xartes

• Η Αλβανία, παρότι αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να διευρύνει τα χωρικά της ύδατα, την ίδια στιγμή αφήνει να εννοηθεί ότι δυσκολεύεται να δεχθεί τα 12 μίλια με την Ελλάδα προς Θεσπρωτία και Κέρκυρα...
Αυτό προκύπτει από τη δήλωση του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος, χωρίς καμία αφορμή, έδωσε ερμηνεία για το τι σημαίνει επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια.
Αλλά και από ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του εμπειρογνώμονα του Αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών ο Γλεβίν Ντερβίσι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας ανέφερε ότι «η Ελλάδα χαίρει του δικαιώματος διεύρυνσης των χωρικών της υδάτων, βάσει των προβλέψεων του UNCLOS».
Έσπευσε, όμως, να προσθέσει ότι «η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κράτος μέλος της Συμφωνίας του Θαλάσσιου Δικαίου (UNCLOS) του Montego Bay -1982, μπορεί να το κάνει, όπου το επιτρέπει η γεωγραφία και δεν παραβιάζονται τα κυρίαρχα δικαιώματα ενός άλλου κράτους».
Να αναφερθεί ότι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών στο άρθρο 4 προσπαθεί να αποσαφηνίσει τις όποιες «γκρίζες» ζώνες και αναφέρει: «Το εξωτερικό όριο της χωρικής θάλασσας είναι η γραμμή της οποίας κάθε σημείο βρίσκεται σε τόση απόσταση από το πλησιέστερο σημείο της γραμμής βάσεως, όσο είναι το εύρος της χωρικής θάλασσας».
Ο κ. Ντερβίσι επισημαίνει ότι «στην περίπτωση οριοθέτησης στο Ιόνιο Πέλαγος μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, η αρχή των 12 μιλίων μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε περιπτώσεις που η Θαλάσσια Περιοχή (χωρικά ύδατα) ενός κράτους δεν αλληλεπικαλύπτεται με τη Θαλάσσια Περιοχή του γειτονικού κράτους, ειδικότερα αυτό το γεωγραφικό πλάτος ισχύει μόνο σε θαλάσσιες περιοχές όπου οι αποστάσεις μεταξύ δύο κρατών είναι πάνω από 24 ναυτικά μίλια.
Η απόσταση από τις ακτές μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας είναι μικρότερη από 24 μίλια σε όλο το μήκος των χωρικών υδάτων μεταξύ τους, ακόμη και στο κανάλι της Κέρκυρας κυμαίνεται από 1 έως 6 ναυτικά μίλια.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το πλάτος 12 μιλίων των δύο χωρών δεν ισχύει για τα χωρικά ύδατα, καθώς εδώ η Σύμβαση αναφέρει ότι η διαίρεση γίνεται κατά μήκος της μεσαίας γραμμής με ίσες αποστάσεις από την ακτή, αλλά αυτό θα τροποποιηθεί για ειδικές περιστάσεις. Επίσης, όταν η Αλβανία κατέθεσε στον ΟΗΕ, τα χωρικά της ύδατα, κανένας από τους θαλάσσιους γείτονές μας δεν αμφισβήτησε το εύρος τους, καθώς αυτό είναι δικαίωμα που απορρέει από τη Σύμβαση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαυροβούνιο έχει επίσης 12 ναυτικά μίλια πλάτος των χωρικών υδάτων, αν και εμείς με το Μαυροβούνιο, καθώς και με την Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιήσουμε την οριοθέτηση των θαλάσσιων χώρων. Αλλά ακόμη και αν δεν είχε 12 μίλια σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, η Σύμβαση εξακολουθεί να αναγνωρίζει αυτόματα 12 μίλια».
Να επισημανθεί ότι είχε υπογραφεί συμφωνία για ΑΟΖ με την Αλβανία, όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής και υπουργός Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά την ανέτρεψε ο Έντι Ράμα ως αξιωματική αντιπολίτευση μέσω ομόφωνης απόφασης του συνταγματικού δικαστηρίου.
Από διπλωματικούς κύκλους εκτιμάται ότι είναι μια πολύ καλή στιγμή, σε ιδιαιτέρα κρίσιμη περίοδο, για να διευθετηθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας με την Αλβανία.
Θα έλθει μετά από 43 χρόνια, καθώς το 1977 υπήρξε η πρώτη ελληνοϊταλική συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα και υπήρχε πρόνοια για την Αλβανία, που τότε είχε κομμουνιστικό καθεστώς.
Η. Μ.