Για τις καθυστερήσεις έργων «φταίνε» οι προηγούμενοι και η πανδημία!

on .

DHMOTIKO SYMBOYLIO 26 8 20 

Προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα που επιβάλλει ο κορωνοϊός συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων προχθές, κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής περιόδου.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε τελικά «δια ζώσης», τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, αν και η Δημοτική Αρχή είχε προτείνει την «δια περιφοράς» διεξαγωγή της, βρίσκοντας όμως… τοίχο από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Παπαγεωργίου κάλεσε το Σώμα να εξετάσει έναν πιο ασφαλή τρόπο πραγματοποίησης των συνεδριάσεων, προσθέτοντας πως δεν πληρούνται ακόμα όλες οι προϋποθέσεις για συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.
Περί δημοκρατικής λειτουργίας…
Αντίθετη ήταν η άποψη των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της «Ενότητας Πολιτών», ο Θ. Γιωτίτσας υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αποβαίνει η πανδημία σε βάρος της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων.
Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τ. Καλογιάννη ανέφερε ότι δεν μπορεί η συμπλήρωση ενός εγγράφου να αντικαταστήσει τη διαλογική συζήτηση των «δια ζώσης» συνεδριάσεων του Σώματος.
Σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης επέμεινε ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λ. Νάτσης, ενώ η Ο. Τσουμάνη από την «Λαϊκή Συσπείρωση» διερωτήθηκε γιατί να μην πραγματοποιούνται δια ζώσης οι συνεδριάσεις του Δημοτ. Συμβουλίου, όταν η πόλη λειτουργεί κανονικά και οι εργαζόμενοι προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους.
Αναφορά για τη δημοκρατικότητα της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε και ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρ. Πατσούρας, με τον Ν. Γκόντα απαντώντας στην Αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι για λίγα λεπτά δημοσιότητας, θυσιάζουν τη δημόσια υγεία!
Για τη νέα σχολική χρονιά…
Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, τέθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, υπό τις δύσκολες συνθήκες και με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η πανδημία.
Στην αρχική τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ, χαρακτήρισε «δύσκολη εξίσωση» το άνοιγμα των σχολείων, λόγω του ρευστού τοπίου που επιδεινώνει τα πράγματα.
Ο Λ. Νάτσης, διατύπωσε το ερώτημα εάν είναι επαρκής ο αριθμός των σχολικών καθαριστριών που προβλέπεται να προσληφθούν στο Δήμο Ιωαννιτών, με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Ι. Αϊβατίδη να απαντά ότι επειδή δεν επαρκεί θα επιλεγεί η λύση της υπερωριακής απασχόλησης και οι επιπλέον προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.
Η Ο. Τσουμάνη ζήτησε να μάθει τις διεκδικήσεις του Δήμου Ιωαννιτών, προκειμένου οι μαθητές να προσέλθουν με ασφάλεια στα σχολεία.
Μείζον χαρακτήρισε το άνοιγμα των σχολείων και Χρ. Πατσούρας ζητώντας ενημέρωση για τις επισκευές στις σχολικές μονάδες. Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Φίλ. Ευαγγέλου, ζητώντας να μάθει τον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Ενημέρωση για τη στέγαση σχολείων στο παλιό «Χατζηκώστα» ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Σίντος.
Στη δευτερολογία του ο Δήμαρχος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υλοποιούνται στις σχολικές μονάδες έργα προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ, με στόχο να ολοκληρωθούν άμεσα. Για το 28ο Νηπιαγωγείο ανέφερε ότι εκκρεμεί η κατάθεση προσφορών για μια αίθουσα, ενώ απολογήθηκε για τις όποιες καθυστερήσεις για το θέμα του παλιού «Χατζηκώστα». Όπως είπε ο κ. Ελισάφ «για το θέμα της μετεγκατάστασης των δύο σχολείων οι προκάτοχοί μας δεν είχαν κάνει την παραμικρή ενέργεια. Επιλύσαμε σημαντικά ζητήματα που αφορούν το δίκτυο της ΔΕΗ, την ύδρευση και την αποχέτευση. Δεν αντιμετωπίζουμε το θέμα με προχειρότητα καθώς πρόκειται για έργο που φτάνει τις 400.000 ευρώ. Κάναμε σε λίγους μήνες αυτό που κάποιοι δεν έκαναν επί πολλά χρόνια»!
Πέταξε το μπαλάκι…
Ενδιαφέρον είχε η συζήτηση όταν περιστράφηκε γύρω από τα έργα, αλλά και για την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη. Το ζήτημα της καθαριότητας έθεσε από την παράταξη Μπέγκα ο Θ. Γιωτίτσας, αναφερόμενος στην καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ότι γειτονικοί Δήμοι «δανείζουν» εργαζόμενους στην καθαριότητα, με τον Δήμαρχο ουσιαστικά να επιστρέφει το μπαλάκι στην Αντιπολίτευση η οποία αρνήθηκε να ανατεθεί η αποκομιδή απορριμμάτων σε ιδιώτη. «Πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δεν το ξέρατε όλοι το Σεπτέμβριο όταν ψηφίζατε κατά της ανάθεσης σε ιδιώτη ότι υπήρχε πρόβλημα; Αναμένουμε την πρόσληψη 38 ατόμων με οκτάμηνες συμβάσεις για να συνδράμουν στην αποκομιδή, ενώ είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τον ορισμό ιδιώτη. Επιλέξαμε τον διαγωνισμό και όχι την απευθείας ανάθεση για λόγους διαφάνειας…» σημείωσε ο Μ. Ελισάφ.
Ο κ. Γιωτίτσας έθεσε επίσης τα ζητήματα των κυκλικών κόμβων και της ενεργειακής αναβάθμισης του αντλιοστασίου της Κρύας, έργα που απορρίφθηκαν για ένταξη στο ΕΣΠΑ. «Θα ζητήσουμε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το πόσα έργα παραλάβετε και σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα» ανέφερε για να λάβει την απάντηση του Δημάρχου για ανεπαρκή υλοποίηση έργων από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για μια ολόκληρη πενταετία.
Και… καταστροφολογία
Παράλληλα, ο Μ. Ελισάφ μίλησε για καταστροφολογία από πλευράς της Αντιπολίτευσης αναφορικά με το πρόβλημα υδροδότησης που προέκυψε στον προσφυγικό καταυλισμό του Κατσικά. Όπως είπε, κάποιοι σκόπιμα διαδίδουν ότι με το έργο υδροδότησης του καταυλισμού θα μειωθεί η παροχή νερού σε επιχειρήσεις. Το θέμα αναμένεται να επιλυθεί με την κατασκευή νέου αγωγού ύδρευσης με το αρμόδιο Υπουργείο να έχει την ευθύνη χρηματοδότης και υλοποίησης του έργου, γνωστοποίησε ο κ. Ελισάφ.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε εισήγηση της παράταξης «Ιωάννινα 2023» στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, για το θέμα της τουριστικής προβολής του Δήμου. «Υπήρξε συνάδελφος που με κατηγόρησε ότι είμαι υπεύθυνος για την τουριστική κατάρρευση της πόλης σε μια περίοδο που ο παγκόσμιος τουρισμός έχει καταρρεύσει», ανέφερε.
Τοποθετήσεις και απαντήσεις
Ο Αντιδήμαρχος Γ. Αρλέτος σημείωσε ότι εν αντιθέσει με τους κόμβους, το έργο του Δακτυλίου έχει πάρει έγκριση δημοπράτησης χωρίς να έχουν ωριμάσει όλες οι προϋποθέσεις (οριστικές μελέτες τεχνικών έργων, απαλλοτριώσεις). Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν μικρές καθυστερήσεις λόγω της υπολειτουργίας του δημοσίου τομέα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, ωστόσο έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για τη διακήρυξη του έργου και τη δημοπράτησή του.
Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τ. Καλογιάννη έκανε αναφορά και σε έργα της ΔΕΥΑΙ που καθυστερούν (έλεγχος διαρροών και SafeWater) και απευθυνόμενη προς το δήμαρχο τον κάλεσε να απαλλάξει «τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ από οποιουσδήποτε ενδογενείς ή και εξωγενείς παράγοντες στερούν σε αυτούς και διασταλτικώς στην επιχείρηση, την προσπάθεια της -έστω και σταδιακής- ανάκτησης μιας αξιόπιστης παρουσίας της στην αγορά».
Απαντώντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο έργο μείωσης των διαρροών, ενώ για το «Safe Water» κατηγόρησε τον πρ. αντιδήμαρχο Θ. Μανταλόβα, αφού με δική του ευθύνη το έργο δεν προχώρησε, όπως είπε. «Εμείς ξεμπλοκάραμε τις διαδικασίες, τρέχουμε και θα προλάβουμε» σημείωσε.

Web Baner Antigoni