Το Πανεπ. Ιωαννίνων ετοιμάζεται για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και την εξεταστική

on .

PANEPISTHMIO IOANNINON

• Την προηγούμενη απόφασή της (του Ιουλίου) επικαιροποίησε σε βασικές γραμμές η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την εκπαιδευτική λειτουργία του Ιδρύματος κατά την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου και την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους.
Η Σύγκλητος αποφάσισε να συντονίσει τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι διαδικασίες για την προμήθεια υλικών προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά και γάντια) και τη διενέργεια απολυμάνσεων σε όλους τους χώρους εκπαίδευσης και λειτουργίας.
Όσον αφορά την εξεταστική καθιερώνεται μεικτό σύστημα (με φυσική παρουσία ή εξ αποστάσεως) και το λόγο για την επιλογή έχουν οι Συνελεύσεις των Τμημάτων. Επισημαίνεται, ότι εφόσον επιλεγεί η φυσική παρουσία, επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και των κανόνων συμπεριφοράς σε κλειστούς χώρους, ιδίως δε:
- Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια και κλινικές).
- Ο τακτικός και σχολαστικός καθαρισμός του χώρου, με χρήση ενδεδειγμένων απολυμαντικών, πριν την είσοδο νέας ομάδας φοιτητών.
-  Ο περιορισμός του αριθμού των ατόμων στις αίθουσες διδασκαλίας και τα αμφιθέατρα, ώστε να μην υπερβαίνει το 50% της χωρητικότητάς τους.
- Ο ορισμός από κάθε Τμήμα επιτροπής διαχείρισης ύποπτων κρουσμάτων και ο καθορισμός ειδικού χώρου προσωρινής απομόνωσής τους, μέχρι τη διακομιδή σε Νοσοκομείο.
- Η υποβολή από την Επιτροπή Θεμάτων Υγείας σχετικών αναλυτικών οδηγιών που θα γνωστοποιηθούν σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Στην απόφαση επισημαίνεται, ότι σε περίπτωση που θα εντοπιστεί ύποπτο κρούσμα θετικό στον κορωνοϊό, επιβάλλεται άμεσα η μετάβαση στην εξ αποστάσεως διαδικασία εξετάσεων και διδασκαλίας στο Τμήμα και η απομόνωση σε υποχρεωτική καραντίνα δυο εβδομάδων για όλους τους εμπλεκόμενους στο συγκεκριμένο μάθημα, εργαστήριο ή κλινική.
Παράλληλα, επιτρέπεται η επαναλειτουργία των φοιτητικών εστιών και των κυλικείων, σύμφωνα με τα ισχύοντα και με αυστηρή τήρηση των κανόνων περιορισμού της πανδημίας, ιδίως δε αποφυγής των συναθροίσεων.
Το Πανεπ. Ιωαννίνων ζητά από την Πολιτεία οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη των αυξημένων, έκτακτων αναγκών σε υλικά προστασίας και απολυμάνσεις, καθώς και σε προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, αλλά και να μεριμνήσει για την ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού και του διαθέσιμου εργαστηριακού εξοπλισμού του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, ώστε οι έλεγχοι να εντατικοποιηθούν για το προσωπικό και τους φοιτητές της Πανεπιστημιούπολης και ιδιαίτερα για τους διαμένοντες στις φοιτητικές εστίες.
Παράλληλα επισημαίνει ότι θα μεριμνήσει για ολοκληρωμένο πρόγραμμα ασφαλούς υποδοχής των πρωτοετών, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ για την τήρηση των κανόνων ασφαλούς μετακίνησης των φοιτητών.