Η ασυνεννοησία υπηρεσιών καθυστερεί σημαντικά έργα!

on .

ASFAKA ERGA

Πόσες φορές κι ενώ έχει προχωρήσει στο μεγαλύτερο μέρος του ένα σημαντικό έργο υποδομής, ξαφνικά σταματά γιατί τότε… σκέφθηκαν οι «υπεύθυνοι» ότι θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί πριν, κάποιες άλλες εργασίες. Πολλές!
Γι’ αυτό εξάλλου έχουμε δει έκπληκτοι, κι όταν ακόμη ένας δρόμος έχει ασφαλτοστρωθεί, μερικές μέρες μετά συνεργεία να σκάβουν και πάλι το οδόστρωμα, γιατί οι υπεύθυνοι του έργου «ξέχασαν» να μεριμνήσουν για τις παράπλευρες ή και υπόγειες εργασίες (ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.α.). Βέβαια, για να μην γίνεται αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση και συγχρονισμός μεταξύ των υπηρεσιών, στοιχεία όμως που εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι λείπουν!
Χαρακτηριστικό γεγονός ασυνεννοησίας είναι αυτό που περιγράφει με τον γνωστό παραστατικό και γλαφυρό του τρόπο ο κ. Στέφανος Χρηστογούλας στον «Π.Λ.», με αφορμή την διαπλάτυνση του δρόμου στη στροφή της Ασφάκας. Γράφει χαρακτηριστικά:
«Μέσα στο κατακαλόκαιρο γίνεται η διαπίστωση ότι στο χρονίζων πρόβλημα στην Ασφάκα (κόμβος εξόδου) θα πραγματοποιηθεί διαπλάτυνση. Ένα έργο που χαιρετίστηκε ευχάριστα τόσο από τους κατοίκους, περισσότερο δε από τους χρήστες του δρόμου που έπρεπε να σταθούν εν μέσω της οδού (διαχωριστική λωρίδα) αν έπρεπε να στρίψουν προς Ασφάκα, Πρωτόπαππας, Λιγοψά κλπ, σε ένα δρόμο αυξημένης κυκλοφορίας όλο το 24ωρο.
Πρέπει να το τονίσουμε αυτό, ότι το συγκεκριμένο τμήμα είναι κομμάτι της Εθνικής Οδού που οδηγεί στα σύνορα Ελλάδος – Αλβανίας και την χρησιμοποιούν οχήματα πάσης φύσεως (ελαφρά έως ογκωδέστατα). Πληθώρα μηχανημάτων, σημάνσεις έκτακτες να προειδοποιούν τους οδηγούς και γενικά ένας – ευτυχώς – πυρετός δράσης και κινητικότητας που προμήνυε ότι το έργο θα παραδοθεί πολύ γρήγορα (αμήν Παναγία μου!)
Κυβικά ολόκληρα σαρζανέτ (λιθοπλήρωτα συρματοκυβώτια) στήνονται να υποστηρίξουν το έδαφος, τοιχία οπλισμένου σκυροδέματος συνθέτουν την ασφάλεια της διαπλάτυνσης λόγω διαφοράς ύψους (στην ανάντη), νέες βάσεις υποδοχής κιόνων φωτισμού ένθεν & ένθεν (βελτίωση ορατότητας) τοποθετούνται, κατά κύματα έρχονται τα αδρανή υλικά, οδοστρωτήρες συμπιέζουν, κλπ κλπ…
Και... η ευτυχία στα μάτια όλων, όταν βλέπουν το συνεργείο ασφαλτόστρωσης! Που σηματοδοτεί την επόμενη κίνηση που είναι η διαγράμμιση και ίσως το τέλος των εργασιών. Αμ δε!
Καλώδια (επίτονοι που κρατούν κόντρα) της ΔΕΔΔΗΕ (έτσι ονομάζεται η ΔΕΗ σήμερα) διαπερνούν εναέρια και κάθετα το όλο έργο. Και φυσικά όλοι καταλάβατε ότι σταμάτησε η ασφαλτόστρωση γιατί μια ξύλινη κολώνα βρίσκεται πλέον πάνω στο οδόστρωμα. Μα κανείς δεν έδωσε σημασία σε αυτό, όλο το διάστημα των εργασιών διαπλάτυνσης;
Πολλοί αναρωτήθηκαν... πότε οι υπηρεσίες που εμπλέκονται σε ένα έργο, θα συνεννοηθούν και όλα θα γίνονται με σύνεση και τηρώντας τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης. Έτσι όποιος περνά πλέον από εδώ, φωτογραφίζει όπως και γω, την κολώνα.
Ο θυμόσοφος λαός στην Ελλάδα λέει: Α...ρχίνιστα και Α...σκόλαστα. Όμως, για να είμαστε και δίκαιοι, κρατάμε μια απαντοχή ότι η δουλειά ήταν κουραστική για όλους και ότι οι εργασίες σταμάτησαν για τις θερινές διακοπές του προσωπικού...».