Ο κορωνοϊός «ξανασήκωσε» επικίνδυνα «κεφάλι»!

on .

KORONOIOS EODY DEIGMATA

Μόνο για δύο ημέρες κράτησε η συγκρατημένη αισιοδοξία για καθοδική πορεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Χθες σημειώθηκε πάλι νέο ρεκόρ 293 (!) που έρχεται να δικαιώσει πλήρως τις επισημάνσεις των ειδικών και ιδίως του αναπληρωτή εκπροσώπου της Επιστημονικής Επιτροπής Γκίκα Μαγιορκίνη, ότι ο «κορωνοϊός σιγοβράζει» και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Εξίσου προβληματίζουν και τα άλλα στοιχεία της ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ: Οι διασωληνωμένοι ανέβηκαν στους 33, ενώ οι νεκροί αυξήθηκαν κατά έξι ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 249. Πέραν αυτών για μια ακόμη ημέρα, διαπιστώνεται η ευρεία διασπορά του ιού (σε 31 νομούς), ενώ αρκετά από αυτά προέρχονται είτε από διακοπές (24), είτε από συγχρωτισμούς (16).
Σε καραντίνα 21 αστυνομικοί
Στη λίστα για μια ακόμη φορά περιλαμβάνεται η Ήπειρος με τέσσερα (2 σε Άρτα, και από ένα σε Ιωάννινα-Πρέβεζα) ωστόσο πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στις Αστυνομικές Υπηρεσίες Ηπείρου και περισσότερο των Ιωαννίνων, όπου μετά τα δύο κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί τέθηκαν σε καραντίνα 21 αστυνομικοί στο πλαίσιο ιχνηλατήσεων, αριθμός που ενδέχεται να αυξηθεί. Στα Γιάννενα έχουν τεθεί σε κατ΄οίκον καραντίνα 19 αστυνομικοί, στην Άρτα ένας και στην Πρέβεζα 1.
Στα όριά της η Αλβανία
Τα νέα εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά και από την Αλβανία, στην οποία χθες ανακοινώθηκαν άλλα 168 νέα κρούσματα και επιπλέον τέσσερις θάνατοι, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στους 263. Στα Τίρανα εκφράζεται πλέον έντονη αγωνία για την αντοχή των δύο νοσοκομείων που νοσηλεύουν ασθενείς, οι οποίοι χθες ανέρχονταν σε 164, εκ των οποίων 14 σε μονάδες εντατικής θεραπείας και πέντε ήταν διασωληνωμένοι.
«Θραύση» στους νέους
Τα περισσότερα κρούσματα εξακολουθούν να εντοπίζονται στις νεότερες ηλικίες. Μετά αυτά που ανακοινώθηκαν χθες, το ποσοστό στην ηλικιακή κατηγορία 18-39 ετών ανέβηκε στο 45.1% ενώ από την ίδια κατηγορία είναι διασωληνωμένο ένα άτομο.
Η χρήση μάσκας
Παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίοι «αντιστέκονται» στη χρήση μάσκας και στην τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Σε όλη τη χώρα προχθές η Ελληνική Αστυνομία βεβαίωσε 362 παραβάσεις, επιβάλλοντας το προβλεπόμενο πρόστιμο των 150 ευρώ, με την Ήπειρο ωστόσο να βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση (11η επί συνόλου 14 περιφερειών- η Θεσσαλονίκη καταγράφεται ξεχωριστά από την υπόλοιπη κεντρική Μακεδονία). Στη Θεσσαλονίκη βεβαιώθηκαν 62 παραβάσεις, στην κεντρική Μακεδονία 49, στην Κρήτη 43, στην Αττική 36. Οι λιγότερες στη Δυτική Μακεδονία (4) στα Ιόνια Νησιά (6) και στην Πελοπόννησο (11).
Η κατανομή  των κρουσμάτων
Από τα χθεσινά 193 κρούσματα, τα 32 είναι εισαγόμενα και από τα υπόλοιπα τα 103 καταγράφηκαν στην Αττική, που είναι επίδοση- ρεκόρ. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, ενώ για μια ακόμη ημέρα η Βόρειος Ελλάδα αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευάλωτη στον κορωνοϊό. Αναλυτικά τα κρούσματα ανά περιφερειακή ενότητα:
- 103 στην Αττική, εκ των οποίων 18 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 54 στην Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 4 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 σε Ιωάννινα, Πρέβεζα, Καρδίτσα, Αργολίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Λασίθι, Μαγνησία, Ροδόπη, Τρίκαλα,
-2 σε Άρτα, Αχαΐα, Καρδίτσα, Κέρκυρα,
- 3 σε Ηράκλειο, Λέσβο, Ρέθυμνο (επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος)
- 4 σε Λάρισα, Πέλλα (εκ των οποίων 1 από ταξίδι στο εσωτερικό)
- 5 σε Δράμα, Μεσσηνία, Πιερία, Χανιά (εκ των οποίων 4 αποτελούν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα)
- 6 σε Έβρο
- 9 σε Ημαθία (εκ των οποίων 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα), Κοζάνη (6 εκ των οποίων αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 1 από ταξίδι στο εσωτερικό), Κυκλάδες, Χαλκιδική,
Τέλος 6 βρίσκονται υπό διερεύνηση.