«Αντίστροφη μέτρηση» για τις βάσεις των ΑΕΙ!

on .

PANEPISTHMIO TAMPELES1

• Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών και των τμημάτων των ΑΕΙ, η οποία αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.
Με την ανάρτησή τους θα ξεκινήσει ο ερχομός των νέων φοιτητών προς αναζήτηση στέγης, αλλά και η προετοιμασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την υποδοχή τους. Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου θα δεχθεί φέτος 4.618 πρωτοετείς φοιτητές, δηλαδή όσους και πέρυσι.

Αναμένεται πτώση
Εξετάζοντας κανείς τα στατιστικά των φετινών Πανελλαδικών, διαπιστώνει ότι οι αριθμοί ευνοούν τους υποψήφιους, «δείχνοντας» ότι οκτώ στους 10 θα περάσουν σε κάποιο τμήμα ή σε κάποια σχολή, αφού οι περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν συνολικά 77.970 θέσεις στα ΑΕΙ της χώρας.
Μελετώντας, ειδικότερα, τα στατιστικά των αποτελεσμάτων των υποψηφίων και της κλιμάκωσης των μορίων, διαφαίνεται πτώση των βάσεων στην πλειονότητα των σχολών όλων των Επιστημονικών Πεδίων. Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση στον αριθμό των αρίστων, των υποψηφίων δηλαδή που συγκέντρωσαν όχι μόνο πάνω από 19.000, αλλά ακόμα και πάνω από 18.000 μόρια!

Κάτω οι Ιατρικές!
Πιο αναλυτικά, μετά από χρόνια αναμένεται μεγάλη πτώση στις βάσεις των Ιατρικών Σχολών, στις οποίες περιλαμβάνεται κι αυτή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ γενικότερα στις σχολές Υγείας του 3ου Επιστημονικού Πεδίου θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί θέση στις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000. Μάλιστα, ειδικότερα για τις Ιατρικές Σχολές, εκπαιδευτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των βάσεων θα είναι «ιστορική».

Τα υπόλοιπα Πεδία
Μικρή πτώση αναμένεται και στις βάσεις των Νομικών Σχολών, ενώ γενικότερα στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο όσο πιο χαμηλόβαθμη η σχολή, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση. Όσον αφορά στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, των Θετικών Επιστημών, επίσης καθοδική πορεία αναμένεται να έχουν οι Πολυτεχνικές Σχολές, αλλά και οι Σχολές Φυσικής και Μαθηματικών.
Καθοδική πορεία αναμένεται να έχει επίσης η πλειονότητα των σχολών του 4ου Επιστημονικού Πεδίου, των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι μεγάλος αναμένεται να είναι ο αριθμός των σχολών «κάτω της βάσης», αφού το 45% των υποψηφίων έχουν συγκεντρώσει έως 10.000 μόρια.

Σήμερα για τα σχολεία
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» σχετικά με το πότε τελικά θα ανοίξουν τα σχολεία, καθώς θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, τα σχολεία πρόκειται να λειτουργήσουν στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν, ορισμένα από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής συστήνουν άνοιγμά τους μία εβδομάδα αργότερα, δηλαδή την Δευτέρα, 14 Σεπτεμβρίου, καθώς έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με όλους τους μαθητές μέσα στην τάξη, οι οποίοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα.

Web Baner Antigoni