Διάδοση του ιού φοβούνται στο Ζαγόρι από τη δομή ανηλίκων προσφύγων!

on .

ASPRAGGELOI PINAKIDA

• Δεν μπορεί να μένει απλός θεατής και αμέτοχος ο Δήμος Ζαγορίου στον προγραμματισμό που κάνουν άλλοι για την περιοχή του, τονίζουν σε όλους τους τόνους Αυτοδιοίκηση και φορείς, γι’ αυτό και την ερχόμενη Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. πραγματοποιούν ανοιχτή εκδήλωση, με θέμα τη λειτουργία δομής ασυνόδευτων ανηλίκων Προσφύγων στον Άγιο Αθανάσιο Ασπραγγέλων.

Ο δήμαρχος Ζαγορίου κ. Γιώργος Σουκουβέλος απηύθυνε δημόσια πρόσκληση σε όλους να συμμετέχουν στη συζήτηση, που θα γίνει στην κεντρική πλατεία του χωριού «χωρίς καμία ρατσιστική διάθεση» όπως τονίζει, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα έγγραφο που έστειλε προς τους αρμόδιους υπουργούς προχθές, από τους οποίους ζητά να ελεγχθεί κατά πόσον είναι σύννομη η άμεση μεταφορά και εγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων, στη δομή του ξενοδοχείου Ντοβρά στη θέση «Άγιος Αθανάσιος» της Κοινότητας Ασπραγγέλων.

Ζητά και ελέγχους!

Επίσης ζητά να προβούν «άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες στον έλεγχο καταλληλόλητας των εγκαταστάσεων της προαναφερόμενης δομής, για να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις υγιεινής διαμονής και ασφάλειας, ώστε να διασφαλισθεί η προστασία των κατοίκων από τυχόν εμφανισθέντα κρούσματα του κορωνοϊού».

Ο δήμαρχος αρχικά αναφέρεται σε διατάγματα σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας προσφύγων και μεταναστών εντός της χώρας για αποφυγή διάδοσης του covid 19 και στη συνέχεια τονίζει ότι: «Για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής, ο Δήμος μας, διά του Δημοτικού του Συμβουλίου, με τις υπ’ αρ. 42/2020 και 78/5-8-2020 αποφάσεις του, αλλά και με σωρεία εγγράφων, έχει εκφράσει την αντίθεσή του, για πολλούς λόγους, αλλά και για λόγους που αναφέρονται στην από 13.4.2020 αίτηση ακυρώσεως η οποία ασκήθηκε ενώπιον του ΣτΕ, με αριθμό κατάθεσης Ε956/13.4.2020. »

Η δομή θα λειτουργήσει στο πρώην ξενοδοχείο «Ντοβρά», το οποίο απέχει μόλις 300 μέτρα από την Κοινότητα Ασπραγγέλων, έδρα του δήμου μας.

Η δυναμικότητα της δομής σύμφωνα με την αρ. 514/Φ.38/20.3.2020 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Μετανάστευσης και Ασύλου και του παραρτήματος αυτής, προώρισται να φιλοξενήσει 40 άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών, σε χώρο δυναμικότητας 10 δωματίων και 23 κλινών. Δεν διαθέτει βασικές δομές! »

Υπό τις επικρατούσες συνθήκες εξάρσεως της πανδημίας του COVID 19 και με τα δεδομένα ότι: α) Ο Δήμος Ζαγορίου δεν διαθέτει καμία δομή υγείας, δημόσιας ή ιδιωτικής, β) αποτελεί ένα ορεινό και απομονωμένο δήμο με οικισμούς ευρισκόμενους σε υψόμετρα άνω των 900 και έως 1.400 μέτρων, γ) δεν διαθέτει καταστήματα αγοράς τροφίμων και ειδών καθαριότητας, ούτε και τραπεζικά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των ανηλίκων, δ) σχεδόν το σύνολο του μόνιμου πληθυσμού των δημοτικών μας κοινοτήτων αποτελείται από υπερήλικες και ως εκ τούτου, ευπαθή και ευάλωτα άτομα, καθίσταται κατανοητό ότι ο κίνδυνος να αποτελέσει η ως άνω δομή, πηγή διασποράς του ιού με αποτέλεσμα να πληγεί ο πληθυσμός του δήμου μας από τον κορωνοϊό, είναι άμεσος και ορατός».