Μόνιμη η παρουσία του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά δήλωσε ο Στ. Πέτσας

on .

EODY KLIMAKIO ELEGXOS KAKBIA

• Το μείζον πρόβλημα που υπάρχει με τις αθρόες διελεύσεις πολιτών από την Κακαβιά, αναγνώρισε και δημόσια χθες η Κυβέρνηση, με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει ότι θα υπάρχει πλέον μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον Μεθοριακό Σταθμό.
Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις συχνές διελεύσεις Ελλήνων ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής από τις χώρες της Βαλκανικής, ως μια από τις τρεις εστίες ανησυχίας που έχουν εντοπιστεί.
Φρόντισε μάλιστα να στείλει και ένα ακόμη μήνυμα: «Κάποιοι -είπε- εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σα να μη συμβαίνει τίποτε. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα». Πρόκειται για σαφή προειδοποίηση προς τους ομογενείς της Αλβανίας, καθώς από αυτή προέρχεται ο κύριος όγκος εκείνων που «πηγαινοέρχονται» καθημερινά στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Ήπειρο.
Η αναφορά του πάντως «σε καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα» που καθιστούν τις διελεύσεις ομογενών ως μια από τις βασικές εστίες ανησυχίας, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ένας αριθμός από τα «εισαγόμενα» κρούσματα που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ καθημερινά, χωρίς όμως αναφορά στην «πύλη» εισόδου, πρέπει να προέρχεται από την Αλβανία, η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο» εδώ και εβδομάδες με τα χθεσινά κρούσματα να ανέρχονται σε 127 και να καταγράφονται ακόμη 6 θάνατοι.
Ενδεχομένως αυτή η ανησυχία να μεγάλωσε με την ολοκλήρωση της εξέτασης του συνόλου των 3000 περίπου δειγματοληπτικών ελέγχων που είχαν γίνει από κλιμάκια του ΕΟΔΥ πριν ένα μήνα, για τα οποία ουδέποτε έως σήμερα δημοσιοποιήθηκαν αποτελέσματα. Και μόνο όμως η νοσηλεία των δύο ατόμων που εισήλθαν από την Αλβανία την εβδομάδα που διανύουμε χωρίς κανένα έλεγχο, ενός ηλικιωμένου και μιας 52χρονης γυναίκας που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αρκεί για να θέσει σε περαιτέρω εγρήγορση τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε επίσης και στο μέτρο απαγόρευσης εισόδου και εξόδου από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί στην Κακαβιά, το οποίο ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται πλέον σε όλες τις συνοριακές διαβάσεις της χώρας που είναι ανοικτές, πλην Προμαχώνα.