ΑΛΛΗΛΟΑΝΑΙΡΟΥΜΕΝΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!

on .

KORONOIOS TEST 1

Εβδομήντα επτά νέα κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ στη χώρα μας, τα οποία επιβεβαιώνουν την αυξητική τάση που υπάρχει και ιδίως την ευρεία διασπορά τους. Σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες μπορεί ο αριθμός να είναι μικρότερος, όμως στο χθεσινό δέλτιο δεν υπάρχει συρροή κρουσμάτων από συγκεκριμένο χώρο ή εκδήλωση.
Από την γεωγραφική τους κατανομή επιβεβαιώνεται η ευρεία διασπορά σε Αττική και Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν επίσης κρούσματα που προέρχονται από γάμους! Ένα ακόμη στοιχείο που έμμεσα αφορά και την Ήπειρο- ως γειτονική σχετικά περιοχή- είναι και τα πέντε κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν στην Κέρκυρα!
Τα στοιχεία που συνεχώς συγκεντρώνονται σε ΕΟΔΥ και συναρμόδια Υπουργεία, αξιολογούνται καθημερινά και με δεδομένο ότι όλοι πλέον συμφωνούν ότι η κατάσταση έχει «ξεφύγει» ως ένα βαθμό, συνεχώς ανακοινώνονται και νέα προληπτικά μέτρα.
Αν και πρέπει να αναγνωριστεί η δυσκολία του εγχειρήματος και ιδίως οι σύνθετες αποφάσεις που πρέπει να διαμορφωθούν δεν παύει ο «βομβαρδισμός» με νέα μέτρα να προκαλεί σύγχυση στους πολίτες, αλλά και στους επιχειρηματίες που δεν προλαβαίνουν να προσαρμοστούν.

Αλληλοαναιρούμενες αποφάσε ις
Ορισμένες από τις αποφάσεις και τα μέτρα που ανακοινώνονται αλληλοαναιρούνται, ενώ άλλα «χάνονται» στην πορεία της εφαρμογής τους, καθώς δεν υπάρχει συγκροτημένος ελεγκτικός μηχανισμός που να παρεμβαίνει σε καθημερινή βάση.
Χθες ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η μάσκα από σήμερα είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους πλοίων, όταν πριν δύο 24ωρα είχε ανακοινωθεί αύξηση της πληρότητάς τους, κάτι που θα μπορούσε να είχε ανακοινωθεί ταυτόχρονα.

Γάμοι και εκδηλώσεις
Χρειάστηκε ο γάμος της Θεσσαλονίκης με τα δεκάδες κρούσματα για να ανακοινωθεί περιορισμός των προσκεκλημένων στα 100 άτομα. Αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν προγραμματίσει γαμήλιες δεξιώσεις σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς και τώρα τρέχουν για να «σβήσουν» καλεσμένους.
Όμως και αυτός ο αριθμός, ενέχει προβληματισμό ως προς τα κριτήρια που αποφασίστηκε, καθώς για είναι αριθμός που δεν μπορεί να ελεγχθεί, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τις βαπτίσεις και τις κηδείες.

Μάσκες, για λίγο…
Ανακοινώθηκε την Παρασκευή η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, ακόμη και στις Εκκλησίες.
Την Κυριακή, η εικόνα ήταν «τραγελαφική». Άλλοι φορούσαν μάσκα, άλλοι όχι. Από μαρτυρίες αναγνωστών μας, το φαινόμενο ήταν σχεδόν παντού το ίδιο: Με την πάροδο του χρόνου και αυτοί που φορούσαν μάσκα, την έβγαλαν, και από υγειονομικό ζήτημα- προστασίας της υγείας- μετατράπηκε σε… αστυνομικό: Μην έρθει η Αστυνομία και μας γράψει. Και αφού δεν ήρθε δεν πειράζει, τη βγάζουμε.
Αυτή η λογική επικρατεί και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Κάποιοι αδιαφορούν προκλητικά, κάποιοι τη φοράνε και αν τυχόν γίνει σποραδικός έλεγχος από την Αστυνομία, οι «αμελείς» αναζητούν τρόπους διαγραφής του προστίμου.
Η ίδια εικόνα χθες σε πολλές υπηρεσίες: Πολίτες εισέρχονταν με μάσκα και λίγο μετά την έβγαζαν συνεχίζοντας την επίσκεψή τους σε διάφορες υπηρεσίες.
«Αυστηρά» είχε σταλεί το μήνυμα ότι θα ήταν τα μέτρα στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης για την παράσταση «Πέρσες». Στην αρχή τηρήθηκαν και οι μάσκες και οι αποστάσεις. Στη συνέχεια, κατήγγειλαν θεατές στον «Π.Λ.» «εμφανίστηκε» συνωστισμός, προφανώς κάποιοι άφησαν κόσμο χωρίς εισιτήριο να μπει στο θέατρο. Οι ευσυνείδητοι και οι τυπικοί ένοιωθαν και πάλι ως «θύματα» της αδυναμίας της Πολιτείας να επιβάλλει την τήρηση των μέτρων.
Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα: Και με όσα προαναφέραμε αρκεί για να επισημανθεί ότι τα οκτώ διοικητικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν την Κυριακής σε όλη την Ήπειρο για μη χρήση μάσκας, είναι «σταγόνα στον ωκεανό» και μάλλον στέλνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία, ειδικά μάλιστα όταν συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για συνωστισμούς σε καταστήματα διασκέδασης.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Κύρια πηγή ανησυχίας για τη διασπορά στην κοινότητα είναι οι χερσαίες πύλες εισόδου από τις οποίες εισέρχονται Έλληνες, έχοντας άδεια διαμονής και ομογενείς, καθώς και ο συγχρωτισμός σε κοινωνικές εκδηλώσεις, στη διασκέδαση και στα μέσα μεταφοράς» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, και συμπλήρωσε:
«Έναντι αυτής της κατάστασης η κυβέρνηση χτυπά το κουδούνι της αφύπνισης: καλεί όλους τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να συμμορφώνονται με τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Ταυτόχρονα παίρνει συνεχώς νέα μέτρα και αντίμετρα. Ήδη από την Παρασκευή κρίθηκε επιβεβλημένο μετά από συνεννόηση με την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Αφορούν: την υποχρεωτική χρήση μάσκας μέχρι το τέλος Αυγούστου σε όλους τους κλειστούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας ενώ εξαιρούνται οι χώροι εστίασης».

Τα χθεσινά κρούσματα
Από τα 77 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες τα δέκα είναι «εισαγόμενα». Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 13 άτομα, ενώ καταγράφηκαν άλλοι δύο θάνατοι, οι οποίοι ανέρχονται συνολικά στους 210.
Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
Εκτός των δέκα «εισαγομένων» τα υπόλοιπα κατανέμονται ως εξής:
- 28 κρούσματα σε Αττική,
-εννιά στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης.
-δύο στην Εύβοια Ευβοίας.
- ένα στην Ευρυτανία.
-ένα στο Ηράκλειο.
- επτά στη Θεσσαλονίκη, από τα οποία δύο συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης.
- τέσσερα στη Καβάλα
- πέντε Κέρκυρα.
- τρία στην Κορινθία.
- δύο στις Κυκλάδες.
- ένα στην Λέσβο.
- ένα στη Μαγνησία.
- ένα στην Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη.
-δύο στα Χανιά.