Μόνο με αυστηρά μέτρα και προσοχή θα προστατέψουμε τους ηλικιωμένους

on .

thlediaskepsi

• Σε αχίλλειο πτέρνα στη μετάδοση των ιών και συνεπώς του επίκαιρου Covid-19 αναδείχθηκαν –σε επίπεδο μελετών- οι ηλικιωμένοι, στοιχείο που υπαγόρευσε και την διοργάνωση του Πανελλήνιου Διαδικτυακού Σεμιναρίου (webinar) του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της χώρας, με την ευλογία του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμου, τη συνεργασία των Συλλόγων Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Στο διαδικτυακό πάνελ συμμετείχαν επιφανείς επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, με τον συντονιστή Στέφανο Φούσα να αποσπά τα εύσημα από το σύνολο των συμμετεχόντων για την «εντυπωσιακή οργανωτική του πρωτοβουλία» και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Ιωάννη Γουδέβενο να προοιωνίζει την επιτυχία του σεμιναρίου λέγοντας «Η εκδήλωση θα σπάσει ρεκόρ ακροαματικότητας γιατί ο Στέφανος είναι μία κατηγορία μόνος του». Tην έναρξη των εργασιών κήρυξε ο κ. Μάξιμος. Όπως είπε, «μας χαροποιεί η πανελλήνια διάσταση του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης, το οποίο μας πλούτισε με γνώσεις και υπευθυνότητα για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων. Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, πρέπει να γίνουμε δύο φορές πιο προσεκτικοί, όχι μόνο από φόβο για τους εαυτούς μας αλλά και από υπευθυνότητα για το κοινωνικό σύνολο και τις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες ανήκουν και οι ηλικιωμένοι».
Ο Ιωάννης Γουδέβενος συνέστησε: «Προσοχή στους ασυμπτωματικούς ασθενείς, να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις». Η κ. Έλενα Μαλτέζου, Διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, κατά την ανάπτυξη της θεματικής «Η πορεία της πανδημίας Covid-19 και οι ηλικιωμένοι», επισήμανε: «Δεν πρόκειται για γρίπη, μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, δεν έχουμε ανοσία και δεν διαθέτουμε εμβόλιο. Τρεις είναι οι παράγοντες κινδύνου, το άρρεν φύλο, τα υποκείμενα νοσήματα (κυρίως όσοι έχουν περισσότερα από δύο θα νοσήσουν πιο βαριά) και η ηλικία».
Ο κ. Στυλιανός Προσαλίκας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), υπογράμμισε: «Υπάρχει ο φόβος του αγνώστου και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, για τη διάρκεια της πανδημίας, για τα φάρμακα, για τις οικονομικές επιπτώσεις. Φάρμακο σε αυτό το φόβο είναι η γνώση». Ο κ. Γεώργιος Σαρόγλου, ομ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών ανέφερε: «Οι ηλικιωμένοι είναι μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Πρέπει να αποφεύγονται τα κοινά γεύματα, οι κοινωνικές δραστηριότητες, να τηρούνται οι κανόνες προστασίας, να γίνεται χρήση του προστατευτικού υλικού. Χρειάζεται αυξημένη επιτήρηση στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, η ύπαρξη νοσηλεύτριας ελέγχου λοιμώξεων αλλά και η εξασφάλιση επικοινωνίας τους με αγαπημένα πρόσωπα, είτε τηλεφωνικά είτε διαμέσω των σύγχρονων επικοινωνιακών μέσων για να μειώσουμε το φόβο τους αλλά και τον κίνδυνο της κατάθλιψης».
Την πετυχημένη εκδήλωση έκλεισε ο συντονιστής της Στέφανος Φούσας, με την ανάπτυξη της θεματικής «Κορωνοϊός, καρδιοπάθειες και ηλικιωμένοι». Όπως τόνισε, «οι καρδιακές επιπλοκές προκύπτουν δεκαπέντε ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού. Στους ηλικιωμένους πρέπει να είναι ρυθμισμένα το σάκχαρο, η πίεση, η καρδιακή ανεπάρκεια, όταν υφίστανται, για να κινδυνεύουν λιγότερο. Ο καθένας δίπλα μας θεωρείται θετικός και για αυτό απαιτείται η απόσταση δύο μέτρων, η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, η καθαριότητα, η απομάκρυνση των χεριών από το στόμα, τα μάτια, τη μύτη».