Τσάμπα..φασαρία για τον οδοφωτισμό στα Γιάννενα!

on .

FOTISMOS

 Στην υπερψήφιση της θέσης των πέντε παρατάξεων της αντιπολίτευσης που ζήτησαν να αναλάβει ο Δήμος και οι υπηρεσίες του το έργο του οδοφωτισμού στα Γιάννενα κατέληξε η πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία κράτησε ως αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Η απόφαση που ελήφθη με ψήφους 22 – 20 έρχεται σε αντίθεση με εκείνη της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, η οποία πρόκρινε το σημαντικό για την πόλη έργο να προχωρήσει μέσω της Περιφέρειας και του μηχανισμού ELENA. Κάπως έτσι, δημιουργείται μία πρωτόγνωρη κατάσταση στον Δήμο με επίκεντρο μία παρέμβαση που σχετίζεται με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Γιαννιωτών. Ωστόσο, είναι σαφές πως θα υπερισχύσει η απόφαση της Οικον. Επιτροπής και θα παρακαμφθεί εκείνη του Δημοτικού Συμβουλίου, με «πάτημα» τη σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών.
Με κοινή εισήγηση
Για μία ακόμη απόπειρα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να οδηγήσουν στις καλένδες το μεγάλο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης στο Δήμο Ιωαννιτών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή. Μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να προχωρήσει η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε το έργο να ωριμάσει μέσω του ELENA οι παρατάξεις με κοινή τους εισήγηση ζήτησαν αφενός να εκπονηθούν οι μελέτες από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και σε περίπτωση αδυναμίας να κατατεθούν οι μελέτες που θα εκπονήσει η Περιφέρεια, αλλά χωρίς να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση.
Από την έναρξη της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Παπαγεωργίου κατέστησε σαφές ότι για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δήμου υπάρχει ήδη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που είναι εκτελεστή. Σημείωσε δε πως το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητα να ακυρώσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ούτε να υποχρεώσει τον Δήμαρχο να μην υπογράψει την προγραμματική σύμβαση.
Η αντιπολίτευση
• Ο Θωμάς Μπέγκας επανέλαβε ότι ο Δημοτικό Συμβούλιο είναι το κυρίαρχο πολιτικό όργανο και οφείλει να πάρει μία πολιτική απόφαση ώστε από κει και πέρα ο καθένας να τη διαχειριστεί με τον δικό του τρόπο. Κεντρικός εισηγητής της «Ενότητας Πολιτών» ήταν ο Θωμάς Γιωτίτσας ο οποίος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή επειδή παρέκαμψε το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να προχωρήσει η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια και υπεραμύνθηκε της διαδικασίας που είχε ξεκινήσει επί προηγούμενης δημοτικής αρχής για την ενεργειακή αναβάθμιση με ίδιους πόρους, όπως και της δυνατότητας να εκπονηθούν οι μελέτες από τις υπηρεσίες του Δήμου.
• Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» τοποθετήθηκε η επικεφαλής της Τατιάνα Καλογιάννη, τονίζοντας πως το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης είναι αναγκαίο και χρήσιμο. Όπως ανέφερε, «η παράταξή μας αντιμετωπίζει κάθε έργο ξεχωριστά, με διαφάνεια και τρόπο σύννομο. Η Δημοτική Αρχή κινείται με λανθασμένο τρόπο. Δεν εμπιστεύεται το Δημοτικό Συμβούλιο και τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου».
• Ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης τόνισε πως ο Δήμος με το μοντέλο που έχει επιλέξει θα πληρώνει το έργο για δώδεκα χρόνια, ενώ η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη υποστήριξε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που οι πολίτες πρέπει να το διεκδικήσουν και να μην το πληρώσουν.
• Τέλος, ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης» Χρήστος Πατσούρας ανέφερε ότι η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ένα από τα έργα - φιλέτα σε όλη τη χώρα και υποστήριξε ότι είχε διαφανεί η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να το εκχωρήσει σε ιδιώτες.
Γκόντας – Μπαρτζώκας
Αυστηρή απάντηση έδωσε στις παρατάξεις της μειοψηφίας ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» Νίκος Γκόντας τις οποίες κατηγόρησε ότι εδώ και μήνες ακολουθούν στάση παρακώλησης του έργου αναβάθμισης του οδοφωτισμού της πόλης και μίλησε για υποβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου που, όπως είπε, σαν σκοπό έχει να μη γίνει κανένα μεγάλο έργο στην πόλη. Αναρωτήθηκε επίσης πώς παρατάξεις από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες κατέθεσαν μία κοινή εισήγηση. «Εκπλήσσομαι. Υποβαθμίζεται το σώμα γιατί το σώμα δεν έχει δυνατότητα να λάβει απόφαση. Δεν μπορεί να λειτουργεί ως ακυρωτικό σώμα άλλων οργάνων του Δήμου», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκόντας. Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να προχωρήσει το έργο με την προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας και Δήμου γιατί αυτό που καλείται να κάνει ο Δήμος είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών.
• Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας ανέφερε ότι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι πλήρης καθώς περιλαμβάνει την ενεργειακή αναβάθμιση σε όλη την έκταση του Δήμου με ένα χρηματοδοτικό μοντέλο που δεν επιβαρύνει τον πολίτη. «Την ιδιωτική πρωτοβουλία την χρησιμοποιούμε προς όφελος του συνόλου», είπε ο κ. Μπαρτζώκας και αναρωτήθηκε για την σκοπιμότητα της συνεδρίασης σημειώνοντας ότι γίνεται μόνο για λόγους εντυπώσεων.
Άλλες τοποθετήσεις
Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Λυκογιώργος αποδόμησε τους ισχυρισμούς της «Ενότητας Πολιτών» ότι το μοντέλο που είχε επιλέξει, η τμηματική δηλαδή κατασκευή του έργου με ίδιους πόρους, ήταν το πιο ενδεδειγμένο, ενώ ο έτερος Αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος τόνισε οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τα όργανα του Δήμου είναι δεσμευτικές. Το Δημοτικό Συμβούλιο, σημείωσε, δεν έχει δικαιοδοσία να ανακαλέσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Παράλληλα, ο Φώτης Βάββας αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της προγραμματικής όπως είχαν παρουσιαστεί στην Οικονομική Επιτροπή τονίζοντας πως οι μελέτες που ζητούν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι απόρροια της προγραμματικής σύμβασης, την οποία ωστόσο ζητούν να μην υπογραφεί.
«Άνευ αντικειμένου
Στη δική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ έκανε λόγο για συζήτηση άνευ αντικειμένου καθώς, όπως είπε, από την Οικονομική Επιτροπή έχει ληφθεί ήδη μία απόφαση που μπορεί να ανακληθεί μόνο από την ίδια.
«Αν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν μία ενιαία άποψη για την επόμενη μέρα τότε το θέμα θα ήταν σοβαρό και θα έπρεπε να μας προβληματίσει. Όμως με την πρόταση που κατέθεσαν, αποκρύπτεται η διαφωνία τους σχετικά με τον τρόπο κατασκευής και την χρηματοδότηση του έργου. Η ενιαία τους στρατηγική εξαντλείται στο γεγονός να μην υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως πρόσθεσε, «ο κ. Μπέγκας εξακολουθεί να υπεραμύνεται του έργου που δημοπράτησε τον περασμένο Αύγουστο και ακύρωσε η δημοτική μας αρχή. Η κ. Καλογιάννη καταγγέλλει αυτό που η ίδια έφτιαξε στην Περιφέρεια και τον μελετητή που εκείνη επέλεξε. Η συνεργασία των φορέων είναι μονόδρομος. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί προκαλεί τόση ένταση η απόφασή μας να συνεργαστούμε με την Περιφέρεια… Δεν είναι θεσμός εχθρικός προς τους Δήμους».
Καταλήγοντας, ο κ. Ελισάφ έκανε γνωστό ότι η Προγραμματική Σύμβαση έχει αποσταλεί στο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έλεγχο. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής θα υπογραφεί και μόλις οι μελέτες εκπονηθούν τα στοιχεία τους θα είναι στην διάθεση όλων.