ΧΡ. ΓΚΟΚΑΣ: Υπάρχει ανάγκη εξυγίανσης του ΕΛΓΑ…

on .

ELGA SHMA

• Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τοποθετήθηκε ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝ.ΑΛ Χρήστος Γκόκας, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στα χρόνια, όσο και στα νέα ζητήματα που αφορούν στον Κανονισμό και στη λειτουργία του ΕΛΓΑ, όπως και στο καθεστώς των αποζημιώσεων για τους παραγωγούς.
Συγκεκριμένα, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη εξυγίανσης του ΕΛΓΑ , και επεσήμανε ότι η πρώτη δημοσιονομική εξυγίανση αφορούσε σε χρέος 3,5 περίπου δισ., το οποίο διευθετήθηκε το 2010 από το ΠΑΣΟΚ, και η οποία οδήγησε σε ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2014 στα 130 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ παράλληλα είχε δρομολογηθεί η μελέτη για τη διαμόρφωση ενός νέου Κανονισμού. Πλέον, υπογράμμισε, με την κλιματική κρίση παρούσα, υπάρχουν νέοι κίνδυνοι που δεν προβλέπονται, νέες ασθένειες για τις φυτικές καλλιέργειες, νέες ασθένειες για τα ζώα, τα οποία αφήνουν ακάλυπτους τους παραγωγούς.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γκόκας στην περίοδο του Μαΐου 2020, όπου η υψηλή για την εποχή θερμοκρασία των 38 βαθμών Κελσίου, έκανε πάρα πολύ μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή και τα εσπεριδοειδή που ήταν πάνω στην ανθοφορία.
Επιπλέον, επεσήμανε το χρόνιο πρόβλημα των αγριόχοιρων, ενώ αναφέρθηκε στα προγράμματα στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος με επιλέξιμες δαπάνες από ευρωπαϊκά προγράμματα, και σε παράλληλους μηχανισμούς που έρχονται να στηρίξουν το εισόδημα όπως είναι τα ΠΣΕΑ και ζήτησε μεγαλύτερη αξιοποίηση από το πρόγραμμα de minimis, διότι οι αποζημιώσεις, όπως σημείωσε, δεν αποτελούν εισόδημα. Και δεν καλύπτουν ούτε το κόστος. Είναι απλώς μια βοήθεια.