Τα Κέντρα Καινοτομίας θα προχωρήσουν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό

on .

PROBATA BOSKOS

• Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου για τη δημιουργία τριών κέντρων καινοτομίας, προϋπάρχει της απόφασης της προηγούμενης Κυβέρνησης για την ίδρυση Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου στην Άρτα. Υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε απάντηση που είχε στείλει στα μέσα Ιουλίου στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας σχετικά με απόφαση που είχε ληφθεί για τη δημιουργία του Πάρκου και με το αίτημα να λειτουργήσει αυτό με τα τρία Κέντρα που σχεδιάζει η Περιφέρεια.
Επισημαίνει επίσης ότι η δημιουργία των τριών Κέντρων (για αρωματικά φυτά, για γενετική βελτίωση ζώων και για το κρέας) ελήφθη με απόφαση του Περιφερειακού Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας στις 11/7/2017 (Πρόεδρος του οποίου είναι ο νυν Πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και συμμετέχει ο καθηγητής του τότε ΤΕΙ Άρτας και νυν του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σκούφος), ενώ η απόφαση για το Πάρκο περιλαμβάνεται στο νόμο 4559/2018.
Σε άλλο σημείο της απάντησής του ο Περιφερειάρχης, υπογραμμίζει ότι η επιλογή του Κατσικά ή της Κόνιτσας για τα δύο από τρία κέντρα (αρωματικά φυτά- γενετική βελτίωση) ελήφθη βάσει λειτουργικών δεδομένων, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι στον μεν Κατσικά υπάρχει διαθέσιμο αγρόκτημα με κτιριακές εγκαταστάσεις του Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης, όπου ήδη εκτρέφονται ζώα για γενετική βελτίωση, ενώ η Κόνιτσα είναι περιοχή στην οποία κατ΄ εξοχή παράγονται πολλά αυτοφυή αρωματικά φυτά. Για το Κέντρο Κρέατος, επαναλαμβάνει ότι ο σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάστασή του στην περιοχή της Άρτας.
«Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω θεωρούμε ότι με το αίτημά σας για λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Πάρκου Ηπείρου, με τρία κέντρα για τα οποία ήδη άλλες υπηρεσίες και φορείς εργάζονται επί δύο και πλέον χρόνια, ουσιαστικά επιχειρείται η ακύρωση της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η Περιφέρεια ή στην ιδανικότερη περίπτωση στην ενσωμάτωσή της στο Πρότυπο Αγροδιατροφικό Πάρκο».
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης τονίζει ότι τα τρία Κέντρα της Περιφέρειας θα προχωρήσουν σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και διαβεβαιώνει ότι στηρίζει τη λειτουργία του Πάρκου στην Άρτα (η αρμοδιότητα του οποίου ανήκει στο Πανεπιστήμιο), συστήνοντας όμως να επεκτείνει το πεδίο δράσης του και σε άλλους τομείς της αγροτικής παραγωγής που έχουν ανάγκη στήριξης.