Δασολόγοι επιχειρούν να μπλοκάρουν τις διορθώσεις στους δασικούς χάρτες!

on .

DASIKOI XARTES

Να «μπλοκάρουν» τις διορθώσεις στους δασικούς χάρτες που αφορούν εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί σε ακτήμονες, επιχειρούν δασολόγοι του Δημοσίου!
Η αντίδραση προέρχεται από την Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ), η οποία χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης, αδιαφορώντας αν με αυτές δίνονται λύσεις σε πολλές περιπτώσεις που πολίτες κινδύνευαν να χάσουν περιουσίες τους, ακόμη και αυτές τις οποίες είχε τους είχε παραχωρήσει το κράτος για την επιβίωσή τους.
Στο ζήτημα που επιχειρείται να ανακινηθεί, παρενέβη χθες η Πανελλήνια Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων, η οποία χαρακτηρίζει «προσχηματικές κορώνες» τους ισχυρισμούς περί δήθεν αντισυνταγματικές τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για την εξαίρεση, μεταξύ άλλων, από τους δασικούς χάρτες τις εκτάσεις εκείνες που το κράτος έχει παραχωρήσει σε ακτήμονες με τη δικαιολογία ότι αυτό θα οδηγήσει σε αναμόρφωση των δασικών χαρτών.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αγροτικών Ιδιοκτητών κατηγορεί επίσης τους εκπροσώπους των δασολόγων ότι διακινούν μύθους, για να πείσουν για τα επιχειρήματά τους. Τους αναφέρουν, δίνοντας όμως και τις δικές τους απαντήσεις.
Μύθος 1: Ισχυρίζονται οι δασολόγοι ότι λόγω αυτών των τροποποιήσεων θα αργήσει η οριστικοποίηση των δασικών χαρτών και θα βλάψει το κράτος
Αλήθεια: Δεν αναφέρουν τους λόγους, που αυτή η καθυστέρηση θα βλάψει το Κράτος! Διότι είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύψουν ότι, σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες τα Δάση στην Ελλάδα καταλαμβάνουν το 71-73% της Επιφάνειας της Χώρας και με τη δασική νομοθεσία - που οι ίδιοι έχουν διαμορφώσει, με διαφόρους τρόπους και παρεμβάσεις τους - απαγορεύεται η επέκταση πόλεων και οικισμών, η εγκατάσταση οποιουδήποτε εργοστάσιου, ξενοδοχείου κ.α. Απαγορεύουν δηλαδή οποιαδήποτε σοβαρή επενδυτική δραστηριότητα και κατά συνέπεια την οικονομική ανάπτυξη.
Μύθος 2: Ισχυρίζονται ότι οι διατάξεις του νέου νόμου καταργούν την υπαγωγή αυτών των εκτάσεων στη δασική νομοθεσία, με συνέπεια να ισχύουν για αυτές τα κάθε είδους έγγραφα, που γίνονται δεκτά από το Ελληνικό Κράτος, ως αποδεικτικά της ιδιοκτησίας τους, όπως συμβαίνει για κάθε έκταση που δεν την έχουν χαρακτηρίσει δασική.
Αλήθεια: Γιατί το κάνουν; Οφείλουν να δώσουν μια εξήγηση γι΄ αυτό. Για να προστατεύουν τα Δάση, μεταβάλλοντας την Ελλάδα σε ένα απέραντο Δάσος ή για διατηρήσουν το απόλυτο προνόμιο του χαρακτηρισμού των εκτάσεων και μέσα από αυτό να οδηγούν τους πολίτες στη δήμευση των περιουσιών τους, εκμεταλλευόμενοι τους ομιχλώδεις ορισμούς περί δασικών κλπ. εκτάσεων, καλυπτόμενοι πίσω από τις αποφάσεις του ΣτΕ. το οποίο οι ίδιοι παραπληροφόρησαν.
Μύθος 3: Ισχυρίζονται ότι λόγω αυτού του νόμου θα επέλθει ριζική αναμόρφωσή των δασικών χαρτών.
Αλήθεια: Μόνο το 55% των δασικών χαρτών της χώρας έχει κυρωθεί και καθυστερεί η οριστικοποίησης τους λόγω των 170.000 εντάσεων. Υιοθετώντας την προαναφερθείσα παραδοχή, εμφανίζονται να πιστεύουν ότι, οι πολίτες δεν γνωρίζουν ότι εκκρεμούν 170.000 ενστάσεις, που θέλουν χρόνια για να εξεταστούν, και απαγορεύουν την οριστικοποίηση των Δασικών χαρτών!
Μύθος 4: Ισχυρίζονται ότι οι τραγικές ελλείψεις σε δασικό επιστημονικό προσωπικό, θα σημάνει το τέλος του έργου των δασικών χαρτών.
Αλήθεια: Τους διαφεύγει όμως ότι ο νόμος αυτός μείωσε την παρουσία των δασικών υπαλλήλων στις επιτροπές που εξετάζουν τις εντάσεις και με τον τρόπο αυτό, τριπλασιάζονται οι επιτροπές που θα εξετάζουν τις προαναφερθείσες 170.000 ενστάσεις, οι οποίες βέβαια, θα υπερβούν τις 400.000.
Μύθος 5: Ισχυρίζονται ότι οι τροποποιήσεις του νόμου δημιουργούν δυσκολίες από την ασάφεια τους που θα οδηγήσουν σε λάθη και παρερμηνείες και ερωτήματα που θα εμποδίσουν τη διοίκηση να πράξει το έργο της.
Αλήθεια: Εάν υπάρχουν ασάφειες και λάθη ας τα εντοπίσουν και ας ζητήσουν τη διόρθωσή τους.
Μύθος 6: Ισχυρίζονται ακόμη ότι αφαιρούν εκατομμύρια στρέμματα από την συνταγματική προστασία που έχουν τα δασικά οικοσύστημα κλονίζοντας συγχρόνως και το δημόσιο συμφέρον που αφορά το ιδιοκτησιακό των εκτάσεων αυτών.
Αλήθεια: Παλαιότερα ισχυρίζονταν ότι οι βοσκότοποι καταλαμβάνουν 50.000 στρέμματα, προκειμένου να πείσουν την κοινωνία ότι η απένταξη τους από τη δασική νομοθεσία θα καταστρέψει το Περιβάλλον, για να έρθει η Ε.Ε. και να τους προσδιορίσει στα 23.500 στρέμματα, αλλά και το ίδιο το υπουργείο με τα στοιχεία που υπέβαλλε στη Ε.Ε. για τις επιδοτήσεις, η πλειονότητα των οποίων μάλιστα, είναι κρατική!
Τα ίδια ισχυρίζονται και για τις εκτάσεις των οικοδομικών συνεταιρισμών, καθώς και για τις εκτάσεις των αυθαιρέτων. Εκτάσεις που το Υπουργείο τους έχει προσδιορίσει σε 0,018 % και 0,020% της επιφάνειας της Χώρας, στην οποία τα δάση καταλαμβάνουν 72%. Αυτό το 0,50% θα καταστρέψει τα Δάση;
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος καταλήγοντας μεταξύ άλλων τονίζει:
«Εν κατακλείδι, ας εξηγήσουν στον Ελληνικό Λαό και σε αυτούς που με τις διατάξεις του καινούργιου νόμου δεν χάνουν την περιουσία την οποία τους έδωσε το Κράτος για να ζήσουν, ότι οι δασολόγοι και οι Δασάρχες, ως μέλη της Διοικήσεως του Κράτους, εισηγούνται να χάσουν την περιουσία τους γιατί θα κάνουν λάθη οι υπηρεσίες!
Ας μας απαντήσουν όμως και πόση έκταση πρέπει να καταλαμβάνουν τα δάση στην Ελλάδα, όταν στη Γερμανία καταλαμβάνουν το 33% και τα οποία μάλιστα προσφέρουν στην Εθνική της Οικονομία τεράστιες ποσά έναντι των δασών στην Ελλάδα, που προσφέρουν αμελητέα ποσά και αυτά μόνο από καυσόξυλα, που προέρχονται από Δρύες, για να θλίβονται όσοι αγαπούν πραγματικά τα Δάση και δεν φωνασκούν ψευδόμενοι για την καταστροφή τους, καθώς για τις Δρύες, υπάρχει ειδικό προστατευτικό καθεστώς;»

Web Baner Antigoni