Απορρίμματα και στην Ήπειρο αν η Κέρκυρα έχει πρόβλημα!

on .

APORRIMMATOFORO STATHMOS

Θετικός στο ενδεχόμενο μεταφοράς σκουπιδιών από άλλη περιοχή στην Ήπειρο, εάν κριθεί αναγκαίο, εμφανίστηκε -και σε υψηλούς τόνους- ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπ. Περιβάλλοντος Μαν. Γραφάκος κατά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο στα Γιάννενα με αυτοδοικητικούς της Ηπείρου και των Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο ενημέρωσης για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, που βρίσκεται… καθ’ οδόν!
Απαντώντας σε διάφορες φωνές που αντιδρούν στην περίπτωση μεταφοράς απορριμμάτων από την Κέρκυρα ο κ. Γραφάκος ήταν ξεκάθαρος: «Αυτοδιοίκηση θα πει αλληλεγγύη. Δεν μπορώ να διανοηθώ Έλληνα πολίτη και πολίτη της Ηπείρου να διαφωνεί με μεταφορά απορριμμάτων από την Κέρκυρα αν το νησί έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα».
Προς το παρόν δεν έχει τεθεί θέμα μεταφοράς, αλλά μπορεί να συμβεί, καθώς το εργοστάσιο επεξεργασίας στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης δεν έχει καν εξαντλήσει την δυναμικότητά του, κάτι βέβαια που επεσήμανε και ο Γενικός Γραμματέας. Εξάλλου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι αποφασισμένο να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν προβλήματα στους Δήμους με εικόνες από σωρούς απορριμμάτων στους δρόμους, απειλώντας τη δημόσια υγεία.
Κατά τ΄ άλλα, στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης μονάδων επεξεργασίας σε όλη την χώρα (περίπου 40), σαν κι αυτή που διαθέτουν τα Γιάννενα, αλλά και η ενεργειακή αξιοποίηση από τη διαχείριση αποβλήτων. Σ’ αυτό τον τομέα η χώρα μας έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, αφού στην Ευρώπη τα ποσοστά φτάνουν το 30%, ενώ στην Ελλάδα μόλις το 1,5%!