Φυσικό αέριο στην Ήπειρο με έργα μικρής κλίμακας!

on .

AGOGOS FYS AERIOU

Κατά τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε χθες ο σχεδιασμός για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ήπειρο στα επόμενα χρόνια. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη κατά την οποία παρουσιάστηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υπουργό Κ. Χατζηδάκη- Υφυπουργό Γερ. Θωμά) το επενδυτικό πρόγραμμα 2020-2024 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), ύψους 270 εκατ. ευρώ μετά την έγκριση του Προγράμματος Ανάπτυξης 2020-2024 από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η παρουσίαση έγινε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Μάριο Τσάκα και τον προέδρου της ΔΕΠΑ Υποδομών (μητρικής εταιρείας της ΔΕΔΑ), κ. Χάρη Κυριαζή.
Πιο συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ προβλέπει:
Την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου αρχικά στις ακόλουθες 34 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας:
-Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Δράμα, Ξάνθη, Ορεστιάδα και Καβάλα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
- Κατερίνη, Κιλκίς, Σέρρες, Βέροια, Γιαννιτσά και Αλεξάνδρεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
- Λαμία, Χαλκίδα, Θήβα, Λιβαδειά, Άμφισσα, Καρπενήσι, Οινόφυτα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
-Καστοριά, Γρεβενά, Άργος Ορεστικού, Μανιάκοι, Αμύνταιο, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα και Κοζάνη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
- Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
- Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα της Περιφέρειας Ηπείρου.
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου γίνεται ρητή αναφορά στην Ήπειρο και τον τρόπο τροφοδοσίας που επιλέγεται. Συγκεκριμένα σημειώνεται πως η εταιρεία πρωτοπορεί, αναπτύσσοντας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα υποδομές φυσικού αερίου μέσω των έργων μικρής κλίμακας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (Small Scale LNG) σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ και τους αρμόδιους φορείς. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσει να γίνει η τροφοδότηση των πόλεων της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας νωρίτερα σε σχέση με τον χρόνο άφιξης του φυσικού αερίου με αγωγό.
Ουσιαστικά πρόκειται για την ανάπτυξη του Δικτύου που από το 2018 είχε ανακοινωθεί από την Περιφέρεια ότι σχεδιάζεται για τις πρωτεύουσες των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων και βεβαίως για τις Βιομηχανικές περιοχές.