Επείγει η εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου ΕΟΔΥ στην Κακαβιά

on .

KORONOIOS TEST DEIGMA

Μπορεί να μην έχει εγκατασταθεί ακόμη στην Κακαβιά το πολυπόθητο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, προκειμένου να θωρακιστούν αποτελεσματικά τα ελληνο- αλβανικά σύνορα, ωστόσο εδώ και λίγες ώρες ισχύει το νέο καθεστώς.
Διελεύσεις γίνονται μόνο από τον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς, ενώ κλειστά παραμένουν τα τελωνεία Μαυροματίου και Μέρτζανης. Βέβαια οι εκκλήσεις τελωνειακών και αστυνομικών για την μόνιμη εγκατάσταση κλιμακίου δεν σταματούν μέχρι να εισακουστούν από την Πολιτεία, καθώς μόνο τότε θα υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος και αποτροπή εισόδου κρουσμάτων από την Αλβανία, όπου ο ιός θερίζει.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη νέα απόφαση οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// travel.gov.gr καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης, στην ίδια διεύθυνση.
Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα μας και εξέλθουν της ελληνικής επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.
Στα όριά της η Αλβανία!
Την ίδια ώρα η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη στη γειτονική Αλβανία, ενώ προειδοποίηση απηύθυνε χθες και ο επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) Μάικ Ράιαν, καθώς παρατηρούνται ανησυχητικές τάσεις στην εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στη νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια.
Χθες το Αλβανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε άλλα 68 νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 120! Οι ασθενείς που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης αυξάνονται μέρα μα τη μέρα, ενώ οι δομές υγείας της χώρας έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όριά τους.
Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ
Στο μεταξύ, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 32 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, τα 9 στις πύλες εισόδου, ενώ οι νεκροί στη χώρα μας έφτασαν τους 200! Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.077, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.
Τα 32 νέα κρούσματα διανέμονται ως εξής: 9 κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 5 εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 8 στην Θεσσαλονίκη, 6 στην Αττική και από ένα σε Ξάνθη, Ηράκλειο, Εύβοια, Μαγνησία.
Τα 1.128 (27.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.066 (50.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Δέκα ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Δυο είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Την ίδια ώρα, 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.