«Ουδέν νεότερον» για μόνιμο κλιμάκιο ΕΟΔΥ στην Κακαβιά!

on .

 KAKABIA EODY ELEGXOS 12 7 20

Μπορεί γενικότερα να επεμβαίνουν έγκαιρα και αποτελεσματικά όσον αφορά στην αντιμετώπιση μετάδοσης του κορωνοϊού, όμως σε τοπικό επίπεδο και κυρίως όσον αφορά στο θέμα του υψηλού αριθμού διελεύσεων από τον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται το μέγεθος του ρίσκου για την Ήπειρο.
Αυτό διαφάνηκε και χθες κατά την πρώτη ενημέρωση για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, μετά τη διακοπή των καθημερινών ανακοινώσεων από το Υπουργείο Υγείας που έκανε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Περί της Κακαβιάς…
Παρά πάντως το γεγονός ότι ο Υφυπουργός αναφέρθηκε χθες στα συνολικά 285 κρούσματα που καταγράφηκαν στα χερσαία σύνορα της χώρας μας, εκ των οποίων τα 23 προέρχονται από την Αλβανία, επέλεξε να «υποβαθμίσει» τους κινδύνους που συνεπάγεται η ανεξέλεγκτη ουσιαστικά διέλευση χιλιάδων πολιτών από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς. Ας σημειωθεί ότι μόνο χθες η Αλβανία είχε 4 νεκρούς και 119 κρούσματα.
Ερωτηθείς σχετικά, περιορίστηκε να δηλώσει πως υπάρχει καθημερινή επαφή με τις διπλωματικές και υγειονομικές αρχές των γειτονικών μας χωρών, προσθέτοντας πως είναι πολύ συγκεκριμένος ο αριθμός των ανθρώπων που μπαίνουν, αφού πρόκειται μόνο για Έλληνες πολίτες με άδεια παραμονής και άδεια εργασίας! Προφανώς ο κ. Χαρδαλιάς αγνοεί όσα αναφέρουν όλο το τελευταίο διάστημα οι εκπρόσωποι των τελωνειακών και αστυνομικών υπαλλήλων για τους μεγάλους αριθμούς διελεύσεων που καταγράφονται καθημερινά στον συγκεκριμένο σταθμό!
Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ επαναλάμβανε το αίτημα για εγκατάσταση μόνιμου κλιμακίου του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά ώστε να ελέγχονται όλοι όσοι έρχονται στη χώρα μας από την Αλβανία.
Η ενημέρωση Χαρδαλιά
«Ο ιός είναι εκεί έξω επικίνδυνος», τόνισε ο Ν. Χαρδαλιάς δίνοντας χθες το στίγμα της κατάστασης, ενώ τόνισε πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ανέφερε χαρακτηριστικά πως στις διακοπές χαλαρώνουμε μόνο ως προς τους ρυθμούς, όχι ως προς το πόσο προσεκτικοί είμαστε.
Κατά τον απολογισμό που έκανε, από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού, έχουν καταγραφεί στη χώρα 4.007 κρούσματα, 435 είναι ενεργά σήμερα, 1.030 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο, 2.337 ανάρρωσαν στο σπίτι τους και 195 υπέκυψαν.
Όπως γνωστοποίησε, από την πρώτη έως τις 19 Ιουλίου έχουν περάσει τα σύνορα 918.032 άτομα, εκ των οποίων 622.652 αεροπορικώς, σε έλεγχο υποβλήθηκε το 13,9% και τα επιβεβαιωμένα εισαγόμενα κρούσματα είναι 295. Η χώρα από την οποία προέρχονται τα περισσότερα κρούσματα είναι η Σερβία.
Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η υγεία των πολιτών, σημείωσε, και επισήμανε πως παρά τα αυξανόμενα κρούσματα, παραμένουν χαμηλά οι διασωληνωμένοι, που ήταν προχθές 12. «Οι χώρες που χαλάρωσαν το πλήρωσαν ακριβά» υπογράμμισε ο Υφυπουργός και συμπλήρωσε: «Για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με δεύτερο κύμα, δίνουμε έμφαση σε δύο σημεία: Τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας, το πλύσιμο χεριών κτλ. Αποφυγή συναθροίσεων».
Όπως είπε, αυτός ήταν ο λόγος που αναστάλθηκαν τα πανηγύρια τουλάχιστον έως το τέλος Ιουλίου, ενώ έκανε ειδική μνεία στον συνωστισμό που παρατηρήθηκε σε πανηγυρισμούς οπαδών, τονίζοντας πως ρισκάρουν τη δική τους υγεία και των οικείων τους.
«Δε θέλει να αντιληφθεί…»
«Η πολιτεία αρνείται να αντιληφθεί το πρόβλημα που υπάρχει από την διέλευση σχεδόν του 80% των Αλβανών πολιτών και των Ελλήνων ομογενών από τα σύνορα προς τη χώρα μας, όπως καταγγέλλουν οι αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι της Ηπείρου», επισημαίνει η παράταξη του Σπύρου Ριζόπουλου «Ορίζοντες Ηπείρου» σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Ν. Χαρδαλιά.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, είναι αποκλειστική ευθύνη του Περιφερειάρχη Ηπείρου να απαιτήσει «χθες» από τον ΕΟΔΥ την αποστολή μόνιμων κλιμακίων στην περιοχή μας για τα τέσσερα τελωνεία και προσθέτει με έμφαση: «Οι αριθμοί των διελεύσεων που έδωσαν προ ημερών στη δημοσιότητα και οι οποίοι εξακολουθούν να καθιστούν τους τέσσερις μεθοριακούς σταθμούς της ελληνοαλβανικής μεθορίου στους Νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας ως τις πιο επιβαρυμένες πύλες εισόδου της χώρας μας, βάσει της σύγκρισης των αφιξο-αναχωρήσεων με λιμάνια και αεροδρόμια, δεν επιτρέπουν στην πολιτεία να αδιαφορεί».
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 36 νέα κρούσματα κορωνοϊού και δυο ακόμη θανάτους. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 4.048, ενώ από την έναρξη της πανδημία έχουν καταγραφεί συνολικά 197 θάνατοι. Την ίδια ώρα, δέκα ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Τα 36 επιπλέον κρούσματα, που ανακοινώθηκαν χθες κατανέμονται ως εξής: 2 καταγράφηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 3 εισαγόμενα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 17 εντοπίστηκαν στην Αττική, 4 στην Θεσσαλονίκη, δυο σε Ξάνθη και Λάρισα και από ένα σε Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, Κόρινθο, Πέλλα και Σάμο.