Καλοκαίρι με «έρημες» παραλίες στην Ήπειρο!

on .

PARALIES 

Κάθε μέρα που περνάει και καθώς οδεύουμε προς τα τέλη Ιουλίου, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι το πλήγμα για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, τον τουρισμό, θα είναι μεγάλο!
Το επόμενο διάστημα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία των πληροτήτων στα καταλύματα, ενώ οι υπολογισμοί «προσγειώνουν» τα φετινά έσοδα σε πολύ χαμηλό επίπεδο.
Η εικόνα αυτή ισχύει και για τα παράλια της Ηπείρου, τα οποία δέχονται αρκετούς παραθεριστές μόνο τα Σαββατοκύριακα, όταν Γιαννιώτες και κάτοικοι άλλων κοντινών περιοχών πραγματοποιούν αυθημερόν αποδράσεις, ενώ τις καθημερινές επικρατεί… ερημιά στην κυριολεξία!
Μόνο Σαββατοκύριακο!
Μόνο ικανοποιητική δεν είναι η εικόνα στις δημοφιλείς παραλίες της Ηπείρου μέχρι στιγμής. Οι Ηπειρώτες επιλέγουν αυθημερόν εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα. Κάπως έτσι, ακόμα και οι πιο γνωστές ακτές μας παρουσιάζουν μεσοβδόμαδα εικόνα… ερήμωσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κανάλι της Πρέβεζας που πέρυσι τέτοια εποχή έσφυζε από ζωή ενώ φέτος από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή βλέπει κανείς στους δρόμους και την παραλία του ελάχιστους παραθεριστές.
Το ίδιο ισχύει και για την Καστροσυκιά, το Μονολίθι, αλλά και τις ακτές της Πάργας και των Συβότων, καθώς και της υπόλοιπης Θεσπρωτίας. Όπως αναφέρει ιδιοκτήτης beach bar στο Μακρυγιάλι Ηγουμενίτσας, όπου προχθές ήταν αρκετοί οι λουόμενοι, πολύ κόσμο βλέπουν μόνο το Σαββατοκύριακο, ενώ τις καθημερινές έχει κίνηση σχεδόν αποκλειστικά από Ηγουμενίτσα. Αντίστοιχη εικόνα της κατάστασης δίνει και ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Καστροσυκιά, τονίζοντας πως «προς το παρόν δουλεύουμε μόνο Σάββατο και Κυριακή».
Ελάχιστοι οι ξένοι
Όσον αφορά στον εξωτερικό τουρισμό, στα παράλια Πρέβεζας και Θεσπρωτίας παραδοσιακά παραθερίζουν κυρίως επισκέπτες από τα Βαλκάνια, Ιταλοί, κάποιοι Γερμανοί και αρκετοί Σκανδιναβοί. Ωστόσο, η άνοδος των κρουσμάτων στις βαλκανικές χώρες και η αυστηροποίηση των μέτρων ελέγχου στις πύλες εισόδου, έχουν ανακόψει την ταξιδιωτική ροή και προς την περιοχή μας όπως σημειώνουν παράγοντες του χώρου, ενώ ακόμα δεν άνοιξαν οι πτήσεις από Σουηδία. Στον αντίποδα, η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τους τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία θεωρείται πως μπορεί να αυξήσει τις εβδομάδες που έρχονται την ταξιδιωτική κίνηση, όμως ελάχιστοι είναι εκείνοι που επιλέγουν την Ήπειρο για διακοπές σε αντίθεση με την Κέρκυρα και άλλα νησιά του Ιονίου που απορροφά ένα σημαντικό ποσοστό Βρετανών επισκεπτών.
Τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με το «Capital.gr», η παρακολούθηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, τόσο των εισαγόμενων όσο και των εσωτερικών, όπως και η επιδημιολογική πορεία σε σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές, θα κρίνουν τις κυβερνητικές αποφάσεις για την ταξιδιωτική ροή. Όπως επισημαίνει το υπουργείο Τουρισμού, από τις 22 Ιουλίου πιθανότατα θα ανοίξουν οι απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία, ενώ εξετάζεται το άνοιγμα και για τις υπόλοιπες χώρες με τη χρήση του τεστ των 72 ωρών. Ταυτόχρονα, από τις αρχές Αυγούστου είναι πολύ πιθανό να επιτραπεί και το άνοιγμα της κρουαζιέρας.
Επόμενος στόχος, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, είναι να επεκταθεί όσο γίνεται περισσότερο η τουριστικής περίοδος. Για την αγορά επιτυχία θα είναι το να ακολουθηθεί ένα μοντέλο τουρισμού 12 μηνών.
Χαμηλές προσδοκίες
Πάντως, μέχρι τώρα σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι εκτιμήσεις για τις εισπράξεις του τουρισμού και το βλέμμα στρέφεται στις ενέργειες και τις συμφωνίες με τους tour operators που θα κλειστούν για την επόμενη χρονιά, σε μια προσπάθεια να ισοσκελιστούν οι φετινές απώλειες.
Οι υπολογισμοί, δεδομένου πως το πρώτο εξάμηνο θεωρείται χαμένο για την τουριστική αγορά, δείχνουν συνολικά πέντε δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους στην καλύτερη περίπτωση, ενώ φέτος αναμένονταν τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ στο ταμείο. Παραμένουν, επίσης, οι εκτιμήσεις πως ο ελληνικός τουρισμός θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια για να μπορέσει να ανακάμψει και να αποκτήσει τη δυναμική που είχε το 2019.