Ελάχιστοι οι αριστούχοι, μεγάλη η «βουτιά» των βάσεων στα ΑΕΙ!

on .

PANELLADIKES APOTELESMATA

• Λήγει σήμερα η προθεσμία οριστικοποίησης των μηχανογραφικών Δελτίων για τους υποψήφιους των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι βάσεις τμημάτων και σχολών αναμένεται να ανακοινωθούν λίγο πριν τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο είναι σαφές ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα υπάρξει αξιοσημείωτη πτώση.
Εξάλλου, στην «ταυτότητα» των φετινών Εξετάσεων καταγράφεται ότι σχεδόν οι μισοί μαθητές «έπεσαν» κάτω από τη βάση. Νεοελληνική Γλώσσα, Βιολογία και Χημεία δυσκόλεψαν τους υποψηφίους ενώ σε όλα τα επιστημονικά πεδία οι άριστοι είναι λίγοι και λείπουν οι μεσαίες βαθμολογίες.
Χαμηλοί βαθμοί
Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Παιδείας, σχεδόν οι μισοί από τους υποψήφιους (ποσοστό 42,4%) από το 1ο πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών έγραψε κάτω από τη βάση και περίπου το 37% των υποψηφίων του 2ου πεδίου των θετικών σπουδών έγραψε για βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Σύμφωνα, δε, με τα ίδια στοιχεία, το 35,7% των υποψηφίων των επιστημών υγείας και το περίπου 50% των υποψηφίων για τις οικονομικές σπουδές του 4ου επιστημονικού πεδίου, συγκέντρωσε λιγότερες από 10.000 μονάδες.
Από την άλλη πλευρά, στον αντίποδα τα άριστα γραπτά ήταν εφέτος ελάχιστα. Ενδεικτικό του νέου «τοπίου» που έχει δημιουργηθεί είναι ότι κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε πάνω από 19.750 μονάδες, τη στιγμή που από 19.000 έως 19.749 μονάδες συγκέντρωσαν 131 υποψήφιοι.
Πτώση των βάσεων
Σε ότι αφορά στην πορεία των βάσεων αναμένεται πτώση παντού ακόμα και στις περιζήτητες Ιατρικές σχολές. Σταθερότητα προκύπτει μόνο στις σχολές του 4ου επιστημονικού πεδίου, ενώ οι περιζήτητες Νομικές σχολές αναμένεται να έχουν μία μικρή πτωτική πορεία. Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που οι βάσεις σημειώνουν πτωτική πορεία, η οποία αναμένεται να σημειωθεί στο σύνολο των σχολών του 1ου, 2ου και 3ου πεδίου, ενώ στο 4ο πεδίο εκτιμάται ότι θα υπάρχουν αυξομειώσεις.
Ειδικότερα, μεγάλη πτώση θα έχουν οι βάσεις των ιατρικών σχολών, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. «Ιστορική» χαρακτήρισε την πτώση των βάσεων που αναμένεται στις ιατρικές σχολές ο Γιώργος Χατζητέγας, εκπαιδευτικός αναλυτής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Γενικότερα, για τις σχολές Υγείας, του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, ανέφερε ότι θα υπάρξει πτώση, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσε πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικεί τις σχολές αυτές, είναι λίγο περισσότεροι από 1.000.
Για τις νομικές σχολές, επίσης αναμένεται πτώση των βάσεων, «μικρή, αλλά όχι εντυπωσιακή», όπως τόνισε ο κ. Χατζητέγας. Όπως πρόσθεσε, για τις υπόλοιπες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι σχολές Ψυχολογίας, «είναι σαφές ότι θα υποχωρήσουν οι βάσεις». Επίσης, στις σχολές του 2ου και του 4ου Επιστημονικού Πεδίου –Θετικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής– η πτώση των βάσεων θα είναι σαφής.
Ελάχιστοι αριστούχοι
Γενικότερα, ο αριθμός των μαθητών που συγκέντρωσε περισσότερα από 19.000 μόρια είναι 134, ενώ μικρός είναι και ο αριθμός των υποψηφίων συνολικά, που συγκέντρωσαν πάνω από 18.000 μόρια. Αυτό και σε συνδυασμό με την έλλειψη συντελεστών βαρύτητας στις βαθμολογίες, σημαίνει πρακτικά, ότι οι βάσεις φέτος θα κάνουν μία «επανεκκίνηση». Για τον λόγο αυτό, καλό είναι οι υποψήφιοι, όταν θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους, να μη λάβουν υπ’ όψιν τις περυσινές βάσεις και να δηλώσουν τις σχολές που επιθυμούν, χωρίς να αποκλείσουν καμία, που πέρυσι είχε υψηλότερη βάση από τα μόρια που έχουν συγκεντρώσει.
Λήγει η προθεσμία…
Λήγει σήμερα, Δευτέρα η προθεσμία ηλεκτρονικής οριστικοποίησης και τελικής υποβολής του μηχανογραφικού. Όπως έχει ενημερώσει το υπουργείο, οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν και να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους έως και τα μεσάνυχτα. Έπειτα η ειδική εφαρμογή θα κλείσει και θα αρχίσει ο έλεγχος και η επεξεργασία των προτιμήσεων των υποψηφίων. Σήμερα, εξάλλου, θα λειτουργήσουν όλα τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους υποψήφιους στην υποβολή του μηχανογραφικού.
Αν και φέτος ίσχυσαν ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, η ανακοίνωση των βάσεων δεν θα καθυστερήσει, σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Έτσι, μετά τις 20 Αυγούστου αναμένονται οι ανακοινώσεις, δίνοντας ένα τέλος στην αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Web Baner Antigoni