«Πονοκέφαλος» η αλματώδης αύξηση των αγριογούρουνων

on .

AGRIOGOYROYNA

 Τριάντα περίπου μέρες πριν την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου (20 Αυγούστου αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη) και ο προβληματισμός είναι ήδη έντονος στους αγρότες της Ηπείρου, αλλά και όλης της Ελλάδος από την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, που κυριολεκτικά «οργώνουν» καλλιέργειες με καλαμπόκι, τριφύλλι κ.α.
Η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί τα τελευταία χρόνια και οι διαμαρτυρίες των αγροτών μέχρι και πέρυσι έπεφταν στο κενό, καθώς οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος επιχειρούσαν να ισορροπήσουν μεταξύ αυτών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Πέρυσι έγινε ένα πρώτο βήμα, καθώς με τη Ρυθμιστική Απόφαση που υπέγραψε ο Κ. Χατζηδάκης «απελευθερώθηκε» ο αριθμός των ζώων που επιτρεπόταν να θηρευτεί ανά ημέρα εξόδου και ανά ομάδα. Ωστόσο η «ζημιά» των προηγούμενων χρόνων δεν ισορρόπησε καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος «Άρτεμις» που καταγράφει την κυνηγετική κάρπωση των θηραματικών πληθυσμών στην Ελλάδα, ο πληθυσμός των αγριογούρουνων έχει αυξηθεί κατά πολύ και σύμφωνα με μαθηματικά και στατιστικά μοντέλα υπολογίζεται ότι την λήξασα κυνηγετική περίοδο ήταν πάνω από 100.000!
Θεαματική αύξηση!
Ενδεικτικό στοιχείο της θεαματικής αύξησης του αριθμού των αγριογούρουνων είναι η εξέλιξη της θήρευσης τους, πάντα σύμφωνα με το πρόγραμμα «Άρτεμις». Την περίοδο 1998-1999 θηρεύτηκαν 18.600 άτομα, την περίοδο 2008-2009 27.300 και την περίοδο 2018-2019 55.400!
Η αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων είναι ιδιαίτερα αισθητή σε περιοχές της Ηπείρου και ιδιαίτερα του Νομού Ιωαννίνων. Εκείνο όμως που διαπιστώνεται είναι ότι σταδιακά αγριογούρουνα κάνουν όλο και πιο συχνά πλέον την εμφάνισή τους και σε περιοχές που κατά το παρελθόν σπάνιζαν, καθώς επίσης περιφέρονται σε αυλές σπιτιών ή και εντός οικισμών! Η αύξηση του πληθυσμού και η ανάγκη αναζήτησης τροφής, οδηγεί πολλά ζώα σε περιπλάνηση εκτός της «επικράτειας» της κάθε ομάδας. Διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις, διέρχονται από το οδικό δίκτυο με μεγάλη ταχύτητα και δεν είναι λίγες οι συγκρούσεις με οχήματα, των οποίων οι οδηγοί δεν προλαβαίνουν καν να αντιδράσουν.
Τα αίτια του υπερπληθυσμού
Οι επιστήμονες που εξετάζουν την εξέλιξη του πληθυσμού τους, εξηγούν ότι το φαινόμενο έχει εξήγηση: Η εγκατάλειψη της υπαίθρου βοήθησε στη δημιουργία καινούριων βιότοπων για τους αγριόχοιρους. Η «εξημέρωση»– όπως εξηγεί ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Θωμαϊδης- οφείλεται κυρίως στα κίνητρα που είχε δώσει στο παρελθόν η Ε.Ε. για τη βιολογική κτηνοτροφία και την ελεύθερη βοσκή των ζώων. Αυτό είχε γίνει και για τα γουρούνια, ωστόσο ζώα των εκτροφών αυτών ήρθαν σε επαφή με άγριους χοίρους, ζευγάρωσαν και δημιουργήθηκαν τα υβρίδια. Κάποια από αυτά συμπεριφέρονται ως άγρια, επειδή όμως έχουν και το αίμα του ήμερου χοίρου, προσαρμόζονται εύκολα στο ανθρώπινο περιβάλλον. Αυτό προκάλεσε ζημιά στο οικοσύστημα, καθώς νοθεύτηκε η φυσική βιοποικιλότητα με τα επακόλουθα που αφορούν την εμφάνιση και παρουσία των ζώων σε αστικά περιβάλλοντα.
***
Ο έλεγχος του πληθυσμού και ο περιορισμός των ζημιών αποτελεί σήμερα ένα «άλυτο σταυρόλεξο». Στο παρελθόν είχε τεθεί το ζήτημα να διευρυνθεί η περίοδος θήρευσης, ήτοι από τις 15 Σεπτεμβρίου να αρχίζει από τις 20 Αυγούστου ή έστω την 1η Σεπτεμβρίου. Ένα άλλο θέμα είναι η λήψη μέτρων ώστε να απομακρύνονται τα ζώα από τον περιαστικό ιστό των πόλεων, καθώς και από τους κάμπους. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι εκείνο που καλείται να λάβει τις καταλληλότερες αποφάσεις.